Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere başlıkta da gördüğünüz gibi örnek protein kaynağımız olan yumurtadan bahsetmek istiyorum. Hem ramazan ayında sahurda mutlaka tüketilmesini önerdiğim yumurtanın faydalarını hatırlatmış olayım, hem de haşlanmış yumurta yemekten sıkılanlar için birkaç tarif vereyim istedim.

Yapılan çalışmalar yumurta proteininin %100 oranında vücut proteinlerine dönüşebildiğini yani tamamının vücutta kullanıldığını göstermektedir. Bu nedenle yumurta proteini örnek protein olarak kabul edilmiştir. Anne sütü proteininden sonra gelen en kaliteli protein yumurta proteinidir. Protein açısından bakıldığında; 1 adet yumurta yaklaşık 35-40 gram ete denktir. Sarısı ve beyazı da yaklaşık olarak eşit protein içermektedir.

Yumurta sarısı demir, A vitamini ve B vitamininden zengindir. Yumurta ile beraber tüketilen C vitamini yumurta içerisindeki demirin emilimini artıracaktır. Yumurtanın sarı rengi tavuğun beslenmesine göre değişir. Örneğin tavuk mısır, yeşil otalr ve arpa ile besleniyorsa rengi daha sarı, hazır yem ile besleniyorsa rengi daha açıktır. Eğer yumurtayı oda ısısında uzun süre bekletirseniz yumurta içindeki proteinin yapısı bozulur. Özellikle dışı kirli olan yumurta çok uzun süre oda ısısında beklerse mikroplar zamanla yumurtanın içine kadar girerek orada çoğalmaya başlar.

Yıllarca yumurtanın kolesterolü yükselttiği ve kolesterolü yüksek olan bireylerin tüketmemesi gerektiği söylenmiştir ancak yapılan çalışmalar aslında bunun bir şehir efsanesi olduğunu gösteriyor. Yumurtanın içeriğinde kolesterol bulunur fakat içerdiği yağların büyük çoğunluğu doymamış yağ olduğu için kolesterolü yükseltmez. Yumurta özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların, hamilelerin, sporcuların ve tüm bireylerin günlük beslenmesinde yer alması gereken bir besindir.

Yumurtanın tazeliğini anlamanız için sizlerle birkaç püf nokta paylaşmak istiyorum. Eğer tuzlu suya yumurtayı atarsanız ve yumurta su yüzeyinde kalırsa yumurta bayat demektir. Ayrıca kırıldığında sarısı ortada beyazı da etrafında düzgün bir şekilde şekil alıyorsa yumurtanın taze olduğunu da söyleyebiliriz.

Yumurtayı mümkünse kendi kutusunda ve yıkamadan buzdolabında saklayın. Yumurta yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu yüzden kullanmadan hemen önce yıkanmalı ve kurulanmalı daha sonra kullanılmalıdır.

Yumurta pişirilirken pişirme süresinin iyi ayarlanması gerekmektedir. Eğer yumurta bayat ise ve çok kaynatılırsa yumurta sarısında yeşil bir tabaka oluşabilir. Kayısı kıvamında haşlanarak pişen yumurtanın biyoyararlılığı oldukça yüksektir. Ayrıca uzun süre pişen yumurtanın sindirimi de güçleşir. Her gün haşlanmış yumurta yemekten sıkıldıysanız yumurtayı farklı tarifler ile de deneyebilirsiniz.

Mantarlı Yumurta

100 gram kadar mantar

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1-2 adet yumurta

Sevdiğiniz baharatlar

Öncelikle mantarı yağda soteliyoruz. İsteğe bağlı olarak sevdiğiniz sebzeleri (biber, soğan vs.) de mantar sotelendikten sonra içine ekleyebilirsiniz. Daha sonra ister çırpılmış şekilde isterseniz tavaya yumurtayı kırarak istediğimiz kıvamda yumurtayı pişiriyoruz. Yumurtayı mantarlar ile birleştirirken sevdiğiniz baharatları da eklemeyi unutmayın. Afiyet olsun!

Nohutlu Yumurta

3-4 yemek kaşığı haşlanmış nohut

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Birkaç sap maydanoz

1 yemek kaşığı zeytinyağını koyduğunuz tavaya haşlanmış nohutları ekleyin ve 3-4 dakika sonra üzerine yumurtayı kırın. Yumurtayı kırdıktan sonra sevdiğiniz baharatları ekleyin. Servis yapmadan önce küçük küçük kestiğiniz maydanozları üzerine serpiştirin. Afiyet olsun!

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı, online diyet programı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]