O salonda bulunan hiç kimse kendi özgür iradesi ile baş başa kalsa, içinde bulunduğu durumu kendisine anlatamaz.

Karanlık bir oda da kendi kulağına fısıldar belki de çığlık atar, olmadı bu haksızlık diye.

Düğün yasak, cenaze de sayı belli çay ocağında bir masada karşılıklı oturup çay içmek yasak daha ötesi eczanenizde bir arkadaşınıza çay ikram etmek yasak, cezaya tabii.

Barolar başta olmak üzere tüm kongreler yasak, hayatın önemli bir bölümü yasak kapsamında daraltılmış bir halde ve yaşam mücadelesi veriliyor.

Aylarca işletmeler kapalı, yanlarında çalışan personel dâhil herkes açlığa mahkûm kuru ekmek bulma telaşında, tüm bunlar Bilim Kurulunun ve Sağlık Bakanlığının aldığı tedbirlere ilişkin alınan kararlara istinaden uygulanmakta.

Ve alınan kararlar hükümetin onayı ile hayata geçirilmekte, İç İşleri Bakanlığı yayınladığı Genelgeler ile kapsamını ve istisnai halleri tayin ediyor.

Kurallara uymayanların başlarına neler geldiğini sayıları az da olsa bir kesim medyada görmekteyiz. Hele birde işyerini açta başına neler gelecek gör.

“Maske-Mesafe-Temizlik”

Virüsün geliştirilmiş sloganı, her yerde görmek mümkün. Caddelerde elektrik direklerine asılan bez reklam afişleri, statlarda reklam panolarında.

Çokta doğru uygulama, ezber yapılsın hayatımızın en önemli parçası olması için düşünülmüş uygulama.

Virüs için istenilen bu tedbirin temel gerekçesi, bulaşmayı ve yayılmayı önlemek.

Hangi yol ile bulaşır, bilim insanları tarifi çok açık;

Virüsü taşıyan kişi; öksürdüğünde, konuştuğunda, soluk alıp verdiğinde havaya virüs yüklü damlacıklar yayılır. Solunum yoluyla buluşması bu sayede gerçekleşiyor. En çok rastlanan ve en kolay bulaşma yöntemi.

Bir diğer yol ise; virüs yüklü damlacıkların çeşitli nesneler ve yüzeyler üzerinde yer edinmesiyle, temas edilmesi marifeti ile bulaşması. Virüslü zemine temas, ellerin ağıza, buruna ve göze götürülmesi ile virüsle tanışmış oluyoruz.

Onun içindir ki uygulanması istenmekte ve üzerinde ısrarla durulmakta, virüs bulaşmasının önüne geçmenin en temel kuralı diye de tarif ediliyor, “Maske Mesafe Temizlik”.

24 Mart Ankara Spor Salonu ve on binlerce yurttaşımız hem salonun içi hem de salonun dışı doldurmuştu. Coşkulu bir kalabalık ve herkes durumundan memnun!!!

AKP il kongrelerini de benzeri manzaralar eşliğinde yapmıştı, malumunuz.

Salonda ki görüntü gösteriyor ki mesafe kuralı hiçe sayılmış, maske kuralının kısmi ihmali söz konusu idi.

81 ilden gelen on binlerce yurttaşımız, kongre sonrası illerine geri döndüler. Salonda muhtemel edindikleri virüsü illerine taşıdılar.

Sanırım bu tespite kimsenin itirazı olmaz.

Virüs ve mücadele adına işyerleri kapalı olan esnaf tüm bu manzaralara tanıklık etmekte. Akp büyük kongresinden bir gün önce Sakarya tüm esnaf temsilcileri bir araya geldi ve durum değerlendirmesinde bulunmuşlarda.

O toplantıda alınan karar gereği iktidar partisi temsilcilerine içinde bulundukları durumu anlatmak ve bu hususta yardım talebinde bulunmak isteği gündeme gelmiş ancak kongrenin varlığı bu duruma engel olmuştu.

İçinde bulunduğumuz manzara tamda bu, bir taraf nafaka temini ve ayakta kalmak için çabalıyor diğer taraf ise durumdan bihaber kendi dünyasını yaşıyor.

Tüm bu gelişmelerin sonucu gözler kulaklar Cumhurbaşkanından gelecek habere kitlenmişti, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama geldi.

Kafe, lokanta, restoran ve kahvelerde yüzde elli kapasite ile açılması izni açıklandı ki bu gevşeme kararı Ramazan ayına kadar olması asla ve asla beklentilerin karşılığı olmadı.

Hafta sonlarının da kapalı olacağı düşünülürse toplamda on gün için açılmış olacak tüm işletmeler.

Sektör temsilcileri açıklanan bu karardan memnun olmadığını ve yeterli olmayacağı görüşünü haberin ilk anından itibaren sosyal medyadan paylaşmaya başladılar.

Ve birçoğu da işletmelerini açmama kararını açıklamakta yaşanılan zorlukların üzerine yenileri de ilave olmakta.

Açıklanan destekte sorunu karşılayacak türden değil.

Daha zor günler bekliyor bizleri…

Ergün ÖZKAN

[email protected]