AKP İl Başkanı Yunus Tever, yıllara varan tartışmaya son noktayı koymuş oldu. Tever, “Geçtiğimiz haftalarda ilimizde ağırladığımız Milli Eğitim Bakanımızın şehrimizin eğitim altyapısına yönelik çok önemli katkıları ve müjdeleri olmuştu. 2022 yılı içinde yeni okul projeleri, bina güçlendirmeleri, yık-yap kapsamındaki çalışmalar için 658 milyon liralık ek yatırım vererek, Sakarya’mızın eğitim bütçesine 1 milyar 638 milyon liraya yükseltmişti. Bu tek kalemlik bütçe desteği dahi şehrimizde eğitim alanında önemli atılımlar gerçekleştirmeye, yıkılması gereken okulları hızlı bir şekilde yıkıp yerine yeni okullar yapmamıza büyük olanak sağlayacaktır” diye bir açıklaması oldu.

Açıklamadan anlaşılacağı üzere hasarlı ve yıkımı beklenen okullarımız maalesef varmış. 2016 yılı Milli Eğitim Müdürlüğünce Valiliğe sunulan raporda hasarlı okulların varlığından söz ediliyordu, her ne oldu ise o günlerde bahse konu rapor tartışma konusu oldu, bir vardı bir yoktu hükmüyle ortadan kayboldu.

Üzerinden geçen bunca yıla rağmen bir türlü akıbet hakkında bilgi sahibi olamadık, dönemin Valisi ve Milli Eğitim İl Müdürü raporu yalanladı ve geçiştirildi.

Konuyu ilk gündeme CHP Milletvekili Engin Özkoç taşımıştı, Meclis genel kuruluna konuyu taşımadan yerelde çözüm yolu arandı ardından da Milli Eğitim Bakanına soru önergesi vermek suretiyle üzerine gitmişti.

Birçok kez Meclis genel kurulunda dile getirilen ve çözüm aranan sorunumuzdu.

Bilindiği üzere tüm bu çalışmalar sonuç vermemişti, medyanın önemli ismi Cevdet Güngör (ağabey) birçok kez bu konuyu işledi, hasarlı ve yıkım tespiti yapılmış okullarının bir an evvel işleme tabi tutulmasını ve bu okullarda eğitim verilmemesini köşesine taşımıştı.

Uzunca bir dönem şehrin gündemini meşgul etmiş mevzu idi.

Bir türlü üzerinde mutabakata varılamadı, her ne sebeple bilemiyorum dönemin yöneticileri birbirleriyle yarışırcasına hasarlı okulların olmadığı ve raporu yok hükmüne düşürmüşlerdi.

Bugün bu tartışmalara son nokta koyulmuş oldu, meselenin sevindirici tarafı geçen bu süre zarfında bir felaketle karşılaşılmamış olması ki hiçbir çocuğumuz zarar görmedi.

Tever, çok net ifadelerde bulunmuş. 2022 yılı için yeni okul projeleri, bina güçlendirmeleri ve yıkımlar gerçekleşecek. Buna dair de Milli Eğitim Bakanlığından uygun kaynak bütçe sağlanmış.  

“Armudun sapı Üzümün çöpü” misali kusur aramak derdinde değilim, bu tarz tartışmalar ile de vakit kaybetmemeli. Bir an evvel yeni okul projeleri hayata geçirilmeli. Deprem hatırlatması içine de girmeden varlığını unutmamalı ki acı tecrübeleri hatıratlarımızda.

2022-2023 Eğitim öğretim yılına yeni başladık,  öğrenci veli tedirginliğini bir an evvel çözüme kavuşturmalı. Riskli yapılarda eğitim yapılmadan güvenli yapılara geçiş sağlanmalı, yeni ve güvenli okullar inşa edilene kadar geçici çözümler üretmeli, bunu da vakit kaybetmeden yapmalı.

Milli Eğitim Bakanlığınca sunulan bütçe umarım sağlıklı kullanılır, son yıllarda alışkanlık halini aldı tüm kamu yatırımlarında ortaya atılan savurganlık ve şaibe iddiaları. Başlanılan ve zamanında bitirilmeyen kamu yatırımları sıradanlaştı.

Üzerinde polemik yapamayacağımız insan yaşamını tehdit oluşturacak bir alanda suistimal olmaz diyecek durumda da değiliz. 

Bu hususta güven kaybı yaşanmakta ki yıllarca var olan rapor yok sayıldı…

Tever’e düşen sorumluluk son derece ağır, yıllara varan ihmali ortadan kaldırmak ve sorunsuz kayıpsız süreci tamamlamak.