Dünyada demokrasi ihraç eden tek  ülke Amerika Birleşik Devletleri . Navlun nakliye istemiyorlar. Üstelik isterseniz veya onların demokrasilerine talip olursanız üste para bile veriyorlar. Bu demokrasi ihracını NED adı altında kurulmuş bir vakıf yapıyor. Kim oldukları ve yapmak istedikleri,  BİZ KİMİZ  başlığı altında kendi  internet sayfalarında yayınlanan makalenin tercümesinde bulabilirsiniz. Şunu da hatırlatmakta fayda var. Amerika nın son demokrasi ihracatı yaptığı ülkeler Irak, Vietnam, Suriye, , Libya, Afganistan, Mısır. Yeni ihracatın yapılacağı ülkeler ise Sudi Arabistan, BAE, Filistin, İran olarak planlanıyor.

 Şimdi bir bakalım kimmiş bu NED.     

National Endowment for Democracy (NED), dünya çapında demokratik kurumların büyümesi ve güçlendirilmesine adanmış özel, kar amacı gütmeyen bir vakıftır. NED, 90'dan fazla ülkede demokratik hedefler için çalışan yurt dışındaki sivil toplum gruplarının projelerini desteklemek için her yıl 1.600'den fazla hibe yapmaktadır.

Vakıf, kurulduğu 1983 yılından bu yana, dünyanın her yerindeki aktivistler,  uygulayıcılar ve demokrasi akademisyenleri için bir faaliyet, kaynak ve entelektüel alışveriş merkezi olan çok yönlü bir kuruma dönüşürken, her yerde demokratik mücadelelerin öncüsü olmayı sürdürdü.

EŞSİZ BİR KURUM

NED, benzersiz bir kurumdur. Vakıf’ın hükümet dışı karakteri ona dünyanın en zor koşullarından bazılarında çalışmayı ve siyasi değişim için bir fırsat olduğunda hızlı tepki vermeyi mümkün kılan bir esneklik sağlar. NED, siyasi partiler, sendikalar, serbest piyasalar ve ticari kuruluşların yanı sıra insan haklarını, bağımsız bir medyayı sağlayan canlı bir sivil toplumun birçok unsurunu da içeren çok çeşitli demokratik kurumların yurt dışında büyümesini teşvik etmeye kendini adamıştır. Hukuk Kuralı.

Bu çok yönlü yaklaşım, demokrasinin çeşitli yönlerine yanıt verir ve NED'in tarihi boyunca hem pratik hem de etkili olduğunu kanıtlamıştır. Büyük ölçüde ABD Kongresi tarafından finanse edilen NED' in yurtdışındaki gruplara verdiği destek, özgürlük ve insan hakları için çalışan birçok demokrat için, genellikle belirsizlik ve izolasyon içinde önemli bir dayanışma mesajı gönderiyor.

Vakıf, özgürlüğün, demokratik kurumların, prosedürlerin ve değerlerin geliştirilmesi yoluyla gerçekleştirilebilecek evrensel bir insan özlemi olduğu inancıyla yönlendirilir. Demokrasi tek bir seçimle elde edilemez ve Amerika Birleşik Devletleri veya başka herhangi bir ülkenin modeline dayandırılması gerekmez. Aksine, çeşitli siyasi kültürlerin ihtiyaç ve geleneklerine göre gelişir. Vakıf, bu süreci destekleyerek, yurtdışındaki yerli demokratik hareketler ile Amerika Birleşik Devletleri halkı arasındaki bağı güçlendirmeye yardımcı olur - temsili hükümete ve bir yaşam biçimi olarak özgürlüğe ortak bağlılığa dayanan bir bağ.

İKİLİ VE ŞEFFAF

NED, başlangıcından beri kararlı bir şekilde iki partili kaldı. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar tarafından ortaklaşa oluşturulan NED, her iki parti arasında dengelenmiş bir kurul tarafından yönetilir ve siyasi yelpazede Kongre desteğinden yararlanır. NED, kurucularımızın denizaşırı ülkelerde demokrasinin teşvik edilmesinin açık bir şekilde yürütülmesi gerektiğine olan inancını yansıtan yüksek derecede şeffaflık ve hesap verebilirlikle çalışır.

Tüm bağışlarımız ve faaliyetlerimiz hakkındaki bilgileri bu Web sitesinde yayınlıyoruz ve ABD Kongresi, Dışişleri Bakanlığı ve bağımsız mali denetimin birden fazla gözetimine tabidir.

Demokrasi, halkın kendi kaderini özgürce belirleme hakkını içerir.

Bu hakkın kullanılması, ifade, inanç ve örgütlenme özgürlüğünü, özgür ve rekabetçi seçimleri, bireylerin ve azınlıkların devredilemez haklarına saygıyı, özgür iletişim medyasını ve hukukun üstünlüğünü garanti eden bir sistemi gerektirir.

"İlkeler ve Hedefler Beyanı," 1984

Kaynak: https://www.ned.org/about/