Aşağıdaki yazıyı okuduğunuzda bir takım ön yargılarınızın değişeceğine yürekten inanıyorum.
Şimdi size desem ki İngilizlerin genetik kökü Alman . Hep merak ettim kendilerine mavi kan dedikleri İngiliz milletinin kökü geliş yerleri neresidir diye. Araştırmalarımı paylaşmak istedim
Anglosakson kelimesi sık sık duyduğumuz kelimelerden olmasına rağmen birçoğumuz anlamını yahut kökünün nereye dayandığını bilmiyoruz. İşte, "Anglosakson Nedir? Anglosakson ne demek? Anglosaksonlar Kimdir?" sorularının cevapları...
5. ve 6. yüzyıllarda bu günlerde İngiltere Birleşik Krallığı dediğimz yeri Roma'lı askerlerin  ayrılmasının ardından adaya yerleşen Germen asıllı Angl,  Saks ve  Jut kabilelerine genel olarak Anglosaksonlar adı verilir.
Bu kabileler bugünkü İngiliz ulusunun çekirdeğini oluşturmuştur. İngiltere'ye ilk gelenler Jut kabilesiydi. Jut kabilesi, Danimarka'nın Jutland yarımadasından geldi. Adanın yerlileri olan Britonlar'ın baş düşmanları İskoçları yenmelerine yardımcı olduktan sonra Britonlar’a karşı da savaş açıp adanın Kent, Wight adası ve Hampshire bölümlerini ele geçirdiler. Jutlar'ın bu başarısını gören diğer kuzeyli komşuları Saksonlar da adaya gelip güney İngiltere'yi aldılar. Angllar ise orta ve kuzey İngiltere ile İskoçya'nın güneyine yerleştiler.
Anglosaksonlar İngiltere'ye yerleştikten sonra küçük küçük krallıklar kurdular. Bu krallıkları 830 yılında Wesse Kralı Egbert birleştirmek istedi. Öbür krallıkları zorla kendine bağladı. Büyük Alfred de 878'de Danimarka'dan gelen saldırıları durdurdu. O da İngiltere'yi birleştirmek için büyük çaba gösterdi. Ondan sonra gelen krallar, Büyük Britanya Kralı sanını taşıdılar.
Anglosakson adıyla anılan Germen boyları, Britanya adasına ilk yerleştikleri zaman puta tapıyorlardı. Ancak VI. yüzyılın sonlarına doğru Hıristiyanlığı kabul ettiler. Anglosaksonlar, 1154 yılma kadar Anglosakson dili denilen bir dil kullanıyorlardı. Bu dil, Germen dillerinin batı kolunun aşağı bölümünde kullanılan bir dildi. Anglosaksonlar, kendilerine göre bir hukuk sistemi de kurmuşlardı. Buna göre para cezaları, hapis cezalarından fazlaydı. Ağır suçlar için ölüm cezası da uygulanıyordu. Bu sistem, V. - VIII. yüzyıllarda yaşayan kralların uyguladığı esaslara dayanıyordu. Tarih boyunca Hıristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı olan İngiliz Krallığında, Kral VIII.Henry döneminde hem dini hem de siyasi açıdan önemli değişimler yaşanmıştır.
İngiliz Kralı VIII. Henry, 1509 yılında, ölmüş olan ağabeyinin eşi ve İspanyol Ferdinand'ın da kız kardeşi olan Aragonlu Katherine ile evlenir. Bu evlilikten dünyaya gelen altı çocuktan sadece Mary ismindeki kızları hayatta kalır. Bir erkek çocuk sahibi olmak isteyen Kral VIII.Henry, tekrar evlilik hayalleri kurmaya başlar ve saray kadınlarından Anne Boleyn'i gözüne kestirir. Hem güzel hem de zeki bir kadın olan Anne Boleyn, bu fırsatı kaçırmak istemez ve Kral Henry'nin evlilik teklifini kabul eder. Fakat Anne Boleyn'in kraliçelik hayalleri Katolik Kilisesi'nin kurallarına takılır. Katolik inancına göre Tanrının huzurunda evlenmiş olanlar kesinlikle boşanamazlardı. Roma'nın onaylamadığı bu evlilik kararı, hem kilisenin baskısından kurtulmak, hem de Anne Boleyn ile evlenmek isteyen Kral VIII.Henry için bir fırsat doğurmuştur. VIII.Henry, Roma'nın yani Vatikan'ın bu evliliğe izin vermemesi üzerine Roma'ya ve Katolik mezhebine bağlılığına son verir. Böylece Kral VIII. Henry, hem Anne Boleyn ile evlenir hem de papalığın İngiliz Krallığı üzerindeki imtiyazlarını ortadan kaldırmış olur.
Anne Boleyn ile evlenen Kral Henry, bir erkek çocuk sahibi olamaz ama İngiliz Krallığı'nı Vatikan'ın kontrolünden çıkararak, bağımsız bir kilise olan Anglikan Kilisesi'ni kurar.
Böylece Avrupa'da genellikle din adamları ve halk tarafından gerçekleştirilen reform hareketi, bu kez devlet tarafından gerçekleştirilmiş olur.
Kral VIII.Henry tarafından kurulmuş olan Anglikanizm Mezhebi, Kraliçe Elizabeth döneminde, 1563 yılında, 39 madde halinde yeniden düzenlenerek İngiltere'nin resmi mezhebi ilan edilmiştir.
Roma Katolik Kilisesi ise Birleşik Krallık'ta, Kuzey İngiltere ve Kuzey İrlanda'da yaygın kilisedir. Kilisenin geneli Katolik İrlanda kökenli, Birleşik Krallık vatandaşlarından oluşmakla beraber İngiliz, İskoç, Galli ve Fransızlardan oluşmaktadır.

KAYNAK
https://www.dunyabulteni.net/tarihten-olaylar/anglikan-kilisesi-nasil-kuruldu-h132025.html
https://www.habervakti.com/gundem/anglosakson-ne-demek-anglosaksonlar-kimdir-h78393.html