Yunanistan’da ki mümin bir kardeşimin nikâh davetiyesini gördüm.  “MERVE VE CEMALİ ALLAHIN EMRİNE UYARAK MUTLU BİR YUVAYA NİYETLENDİK. BU DUAMIZA ÂMİN DEMEK İÇİN SİZLERİ DE DÜĞÜNÜMÜZE DAVET EDİYORUZ. 5 KASIM 2022 CUMARTESİ GÜNÜ İKİNDİ NAMAZINDAN SONRA CAMİDE NİKÂH KIYILACAKTIR. YER: DEMERCİK.”

Allah mübarek eylesin. Beni düşündüren husus ise camide nikâhın eda edilmesidir. Bizim ülkemizde bayrak ve ezan laf ebeliğini yapanlar bu konuda ne düşünürler. Biz de camide nikâh eda edebilir miyiz diye araştırdım ve nikâh yönetmeliğinde şu acı cümleleri okudum.

“CAMİDE NİKÂH YAPILAMAZ.”

TÖREN YERLERİ. “Evlenme töreni yapılması istenen, ancak evlenmenin mahiyeti ile bağdaşmayan veya tarafların serbestçe iradelerini açıklamalarına imkan vermeyen yerlerde veya mabetlerde resmi evlenme töreni yapılamaz. Bu durumda evlendirme memuru evlenmeyi erteler.” öngörülmüştür.”

Halkın dini nikâha rağbeti zaman zaman istismara yol açmıştır. Ülke rejiminde zinaya ceza verilmemesi ise birçok problemleri beraberinde getirmektedir. Dini nikâhı suçlayanlar, zina serbestliğini suçlamamaları ve parayla ve vergiyle zina yapılan mekânların bulunmasını görmezden gelmeleri toplumun akıl tutulması ve art niyetini göstermektedir. Günümüzde ise zina suç olmayıp boşanma davasında ağır kusur sebebidir.  

Yöneticiler bu kafa karışıklığını çözmek için müftü nikâhı/dini nikâh denen uygulamayı getirmişlerdir. Ben hiç müftü nikâhı uygulamasını göremedim.

            Anayasa Mahkemesi ana muhalefet partili 125 milletvekilinin müftülüklere evlendirme yetkisi verilmesi hakkındaki düzenleme ile bazı değişikliklere ilişkin yaptığı iptal başvurusunu reddetti.

Halkımız da dört yılda yaklaşık 40 bin kişi müftü nikâhına müracaat etmiştir. Olması gereken ve beklenen ivmeyi kazanmadı. Sebepleri halkın tutumu, müftülerin farklı sebeplerle isteksiz olması gibi sonuçları içermektedir.

Nikâh hususunda yetkili bir hocamızın bu konuda ki mütalaası şöyledir:

“Muhterem hocam, müftülüklerde kıyılan nikâhlar konusunda bir katkı;

1- Talep sanki toplum tabanından değil de siyasi bir söylem olarak geldi,

2- Yapılan düzenleme belediye ile görsel ve ritüel olarak hiçbir yenilik yok,

3- Mevzuat düzenlemesi yapılırken ilgili genel müdürlük hiçbir değişikliği kabul etmediği söylendi, kırmızı cübbe vb

4- Başta sadece müftülere yetki verilmesi ciddi zorluk oluşturdu.

5- Sizin de belirttiğiniz üzere gidilen salonun durumu, gelin hanımın kıyafet konusu vb görüntülerde zorluk yaşayan arkadaşlar oldu,

6- Ben ….. da sadece müftülük makamda nikah işlemi yaptım, ama …… de düğün salonuna gitmek durumunda kaldım,

7- Bize gelen insanların bir kısmı da belediye para alıyor, siz almıyorsunuz diye geliyor. Not: yasal olarak biz nikâh ücreti alamıyoruz, ama belediye meclisinin karar alma yetkisi var. Selam ve hürmetler”

               NÜKTE: Bekâr bir genci gördüm. Nasılsın dedim, hamdolsun,  şu ayeti okuyorum dedi: “İçinizden evli olmayanları, …evlendirin.” Sonra evlendiğini duydum ve sevindim. Tekrar gördüğümde nasılsın deyince hamdolsun dedi ve şu ayeti okuyorum dedi: “Onlar, “Ey rabbimiz!” derler, “Bize mutluluk getirecek eşler ve çocuklar bahşet; bizi günahtan sakınanlara öncü yap!” anladım ki çocuk sahibi olmak istiyor. Uzun zaman sonra görüp nasılsın deyince hamdolsun dedi ve şu ayeti okudu. “Kadınları boşadığınızda, onlar da bekleme sürelerini tamamladıklarında…” anladım ki boşanmıştı.