AKP’de listeler ne olacak diye beklemeye devam ediliyor. Her gün farklı liste dedikodularına ulaşmak mümkün, herkes kendince listeleri şekillendiriyor. İddia kuponu yapılsa sanırım büyük ikramiye verilirdi.

Listenin tek bankosu var oda bakan hanım Ayşenur İslam gerçi başka İl’den aday gösterileceğine dair iddialar da var ortada. Yani anlayacağınız üzere AKP’nin listesi başından sonuna bir türlü kestirilemiyor.

Kimin aday yapılacağı hangi gerekçe ile listelerde yer alacağının kabul görmüş bir kriteri yok. Temayül, mülakat, gizli anket, sonuçlarını kimsenin bilmediği sözüm ona aday yoklaması yapılmakta.

AKP il başkanı dâhil, en üst düzey parti yöneticileri bile sürece dair bilgi sahibi değiller. Tek seçici nihai kararı verecek, bu karar açıklanana kadar ortaya atılan tüm iddialar tahminden öte bir durum değil. Onun içindir ki spor toto kurumu her İl’de kuponlarına AKP milletvekili seçimleri ilave etse hem kurum çok para kazanır, hem de kupon oynayanlar çok para kazanır.

Parti içi demokrasi denilen anlayış seçim toto yapmanın önünü açıyor, milletvekili adaylarının tespitini ve sonuçlarını hangi yönteme bıraktığımızın en vahim halidir bu!

AKP’de adaylık, manzara bu iken CHP ve MHP’de durum çokta farklı değil bugün itibariyle her İl muhalefet partisinde adaylıkların birinci sıralar belli gibi oralarda kavga kalan sıralar için yapılmakta.

CHP ve MHP’de listelerin öncelikli ikinci sırasında yer alabilme telaşı yaşanmakta!

Dolayısıyla CHP ve MHP’de AKP’ye göre daha az telaş yaşanmakta!

Benzeri seçim totoyu bu partilerde de duymak mümkün. İkinci sıra tespit ve yakıştırmaları dedikodu boyutu ile yapılmakta.

Biraz daha fazla oy getirme tahminleri üzerinden yapılan yakıştırmalar herhangi bir parti içi temayül ya da parti içi demokrasi kuralına göre maalesef yapılmamakta!

Darbe anayasasından beslenen siyasi partiler ellerinde bulundurdukları gücü kendilerince kullanmaya devam ediyorlar!

Hal böyle olunca da kimin aday olacağı yönün de iddia kuponu doldurmak kaçınılmaz oluyor!

Böylesi kuralı olmayan bir yapı ile listeler oluşacak ve ardından seçmenin huzuruna çıkılıp oy istenecek!

Anlayış bu ise seçildikleri bölgeye hizmet üretmeleri beklemek hayalden öte bir durum olmayacaktır. Listelerde yer bulan adayların sorumlu oldukları alan partili üye ya da delege olmayacağı için hesap verecekleri alan da kendilerini listeye koyacak bireyler olacaktır!

07 Nisan tarihi yüksek seçim kurullarına listelerin verileceği tarih bize de o güne kadar liste toto oynamak kalıyor!

                                                                                                          [email protected]