Türkiye’nin birçok yerinden gelen yazar ve şairler ile SAYBİR üyesi Sakaryalı şairleri buluşturan programa Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Şenay Sakal, Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Erenler Kaymakamı Salih Karabulut, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Ak Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu ve dernek üyeleri katıldı.

KALPTEKİ KELİMEYE DÖNÜŞÜYOR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından SAYBİR Başkanı Halil Müftüoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan programda, bir sinevizyon gösterisi de sunuldu. Dertlerin insanı şair yaptığını, yani sevip kavuşamayan, aşık olup sevgisini açıklayamayan, platonik aşk yaşayan, sevdiğini kaybeden insanların yüreğinden farklı dizelerin yer aldığını ve bazen bu duruma ilham perisi de denildiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, "Son derece güzel heykeller yapan heykeltıraş Mikelanj’ın insanı hayrette bırakan Musa heykeli o kadar canlı duruyormuş ki, canlanması için bağırdığı da söyleniyor. Ona bu heykelleri nasıl yapabiliyorsunuz dediklerinde; 'Bu heykel aslında mermerin içinde var, ben sadece fazlalıkları alıyorum' diye cevaplamış. Şairler de böyledir aslında, kalptekiler kelimeye dönüşüyor. Binlercesi arasından kelimeleri seçip uygun ve anlamlı bir şekilde duygu katarak bir şeyler yazmak, tamamen Hakk vergisi bir yetenek.”

YOKSUL DERVİŞİN DEŞİYLERİ
Kütahya'nın Aslanapa ilçesinde Kaymakamlık yaparken doğaçlama şiirler yazıp okuduğu dizelerle kendisine hayran bırakan birisini tanımıştım. Bir sürü insanın önünde hiç çekinmeden doğaçlama şiirler okuyabiliyordu. Afyon Valiliğim döneminde de Emirdağ ilçesine bağlı Karacalar köyünde sanatçı Kubat’ın amcası olan Alevi Bektaşi Yoksul Derviş isimli ozanın deyişlerini de unutmadım. Onunla karşılaştığımızda hemen doğaçlama yaparak, 'Yoksul Derviş biçareyim, hizmet için pervaneyim, emrinize amadeyim, hoş geldiniz Sayın Valim' diye söylemişti. Hatırımda kalan şiirinin bir kıtası da insanın değeriyle ilgiliydi. 'Melekten, huriden, her şeyden üstün, sakın ha! İnsana olmasın kastın, halka hizmet et, hak olsun dostun, sevgi-saygı göster sarıl insana.’ Bu tamamen Allah vergisi harika bir sanat yeteneği. Tabii marifet iltifata tabidir. Bu insanları dinleyip değer verirseniz, çok daha fazla eserler çıkacak ve unutulmaz eserleri dilden dile dolaşacaktır.”

KARACAOĞLAN
Mesela ünlü halk ozanlarımızdan Karacaoğlan, diyar diyar gezerek her gördüğü güzele âşık olan bir kişidir. Gittiği bir yerde güzel bir kıza vurulunca hemen ilan-ı aşk etmiş. Kız; Karacaoğlan’a kapkara olduğunu ve utanmadan ilan-ı aşk mı ettiğini sormuş. Bu sözden rencide olan Karacaoğlan şair bir adam, durur mu? 'Beni kara diye yerme, Mevlam yaratmış, hor görme, ela göze siyah sürme çekilir, kara değil mi? Her yoldan gelir geçerler, aktan karayı seçerler, ağalar-beyler hep içerler, kahve de kara değil mi? Karacaoğlan der Maşallah, bir gün görünür İnşallah, kara donludur Beytullah, örtüsü kara değil mi?' diye o anda yüreğindekileri dile getirmiş.”

CİLTLER DOLUSU ESERLER
“Şairlerimiz her dönem bizi etkilemiştir. Hatta ciltler dolusu olup da dört kıtaya ve kitaplara sığmayan, ders niteliğinde sözleri vardır. Mesela Yunus Emre’nin, 'Mal sahibi, mülk sahibi hani bunun ilk sahibi. Mal da yalan, mülk de yalan, var biraz da sen oyalan' diye bir sözü en önemli örneklerden birisidir. Bu sözü hiç okul yüzü görmemiş kişiye de çok bilgili kişilere de söylerseniz, ne demek istediğini anlar. Ayrıca profesörlere de ciltler dolusu eserler yazdırır.”

BAKİ OLAN
“Anadolu coğrafyasında nereyi kazarsak arkeolojik eserler, kaleler, hatta mezarlar çıkıyor. Binlerce sene öncesi insanlar gelmiş, yerleşmişler ve buralar bizim demişler, uğruna çarpışmışlar, ölmüşler, öldürülmüşler. Şimdi buralar bizim diyenler insanlar neredeler? Bu dünyada her şey yalan. Mülk yalnızca Allah'ındır. Baki olan sadece ve sadece O’dur" dedi.

Kaymakamlık ile Valilik dönemlerinde tanıdığı şair ve ozanlarla ilgili anılarını anlatan ve Ziya Osman Saba’dan bir de şiir okuyan Vali Balkanlıoğlu, gönül insanlarının yer aldığı böylesi güzel bir etkinlikten dolayı Sakarya Şairler ve Yazarlar Kültür Derneği (SAYBİR) üyeleri ile etkinliğe katılan Şair, Ozan ve ses sanatçılarını da tebrik etti. Programın sonunda ülkemizin birçok yerinden gelen şairler şiirlerini seslendirirken, Ozanlar ve ses sanatçıları da Türk Halk Müziği ile Türk Sanat Müziği eserlerini okudu.

Editör: Haber Merkezi