Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Ocak Kültür Sanat Etkinlikleri Neyzen Doç. Dr. Ali Tüfekçi’nin ‘Makam Musiki Dünyamız ve Ney’ adlı söyleşi ve dinletisiyle devam etti. Tarihi Alicanlar Konağı’nda gerçekleşen programa Kültür ve Sanat Şube Müdürü Adem Turan’ın yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

EN BÜYÜK NEYZEN
Neyzen Doç. Dr. Ali Tüfekçi, “Bizim için en büyük Neyzen Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi’dir. Kendisinin yapmış olduğu besteleri günümüzde hala icra ediyoruz. Besteleri sayesinde dönemin sultanı 3. Selim’in takdirini ve övgüsünü kazanmıştır. Dede Efendiyi en çok 3. Selim’in ölümü üzmüştür. Selim kendisini öldürmeye gelenlere elindeki ‘ney’ ile karşılık vermiştir. Tanzimat dönemi ile birlikte Batı’dan yeni yeni kültürler kültürümüze eklenmiştir. Mehterhaneler’in yerini Batı gelen müziklerinin alması Dede Efendi’yi çok etkiliyor. Kendisi uzunca bir süre Mısır’da kalarak orada hayatına devam ediyor. Sultan 1. Abdülmecid Dede Efendi’yi tekrar saraya davet ediyor ve işinin başına geri dönüyor” ifadelerine yer verdi.

ZORLUKLARI KOLAYLAŞTIRIN
Konuşmasına devam eden Tüfekçi, “Her mesleğin içinde barındırmış olduğu zorluklar vardır. Neyden herkes ses çıkartabilir ama önemli olan o sesi yakalamaktır. Ney üflemek gerçekten çok güzel bir meslek, çok güzel bir sanat. Bu yola çıkmak ustayla birlikte bu yola baş koymaktır. Hocamızın elinden sıkı sıkı tutmamız gerekiyor. Meslek okulları gerçekten bu yönde çok faydalı. Konservatuar veya güzel sanatlar okuyan kişiler hocalarına adeta yapışmalı ve onlardan ayrılmamalı. Her zaman sıkı sıkı çalışın ve her şeye göğüs germeye çalışın. ‘Hayatınızı hiçbir zaman zorlaştırmayın, kolaylaştırın’ diye buyurmuştur Peygamber Efendimiz. Siz de bu yolda böyle ilerleyin” dedi.

Editör: Haber Merkezi