Bankalar müşterilerinin bankacılık hizmetleri kapsamında sundukları performanslara göre bir puan verirler. Müşterilerin kredi borcu ödemelerine, kedi kartı borç ödemelerine göre belirlenen bu puanlama sisteminde en düşük puan 0 en yüksek puan ise 1900'dür.

Müşterilerin bankacılık işlemleri kapsamında verilen bu puanlar, daha sonraki bankacılık işlemlerinde referans olarak kullanılır.

Ev almak isteyenler için konut kredisi, araba almak isteyenler için taşıt kredisi, yatırım yapacaklara işyeri, arsa kredileri ve nakit ihtiyaçlar için ihtiyaç kredileri bu kredi puanına göre sağlanır. Eğer müşterilerin kredi puanları düşük bir seviyede ise bankalar kredi başvurularına onay vermezler.

En düşük puana sahip olan müşteriler en riskli grupta yer alırken puanı çok yüksek olanlar en güvenilir grupta yer alırlar.

Puanlama sisteminde uygulanan aralıklar ise şu şekildedir. 1 puan ile 699 puan arasında yer alan en riskli grup olup kredi başvuruları onaylanmaz. 700 puan ile 1099 puan arasında bir kredi puanına sahip olanlar orta riskli grup olup krediler genellikle onaylanmaz. 1100 1499 puan arasında olanlar az riskli grup olup banka insiyatifine göre kredi kullanabilirler. 1500 ile 1699 puan arası güvenilir grup olup kredi başvuruları genellikle onaylanır. 1700 ile 1900 puan arası ise en güvenilir grup olup başvurular çok yüksek ihtimalle onaylanır.

E-DEVLET'TEN ÜCRETSİZ SORGULAMA

Kredi puanları kişiye göre değişmekte olup müşteriler bu puanlarını banka şubelerinden, internet bankacılığından, mobil bankacılık işlemleri üzerinden bir miktar ödeme yaparak öğrenebilirler.

Bunun dışında ise müşteriler e-Devlet sistemi üzerinden de sorgulama yapabilirler. E-Devlet'ten sorgulama yapmak için ilk işlem olarak sisteme giriş yaptıktan sonra ardından arama bölümüne risk merkezi raporu yazarsanız hizmete ulaşabilirsiniz.

Hizmete ulaşan vatandaşlar “kredi limit ve borç bilgileri” ya da “çek bilgileri” adıyla sunulan raporları görüntülemek için başvuru yaparlar. E-Devlet üzerinden talep oluşturan vatandaşların telefonlarına SMS gelir. Kısa mesajın gelmesinin ardından rapora e-Devlet üzerinden görüntüleme sağlanır.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..