Türkiye genelinde Temmuz ayında 93 bin 902 konut satıldı. Evet geçtiğimiz yıl bir önceki yılın aynı ayına göre %12,9 azaldı. Fakat Temmuz ayında 18 iş günü vardı yarısı tatil ile geçti bu atlanmamalı..

Tabi şöyle de bir gerçek var ki, mesai başına satılan konut sayısında da Temmuz ayından itibaren düşmeye başladığını görebiliyoruz.

Konut satışlarında İstanbul 14 bin 350 konut satışı ve %15,3 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 7 bin 417 konut satışı ve %7,9 pay ile Ankara, 4 bin 868 konut satışı ve %5,2 pay ile İzmir izledi.

Sakarya’da ise bin 652 adet konut satışı gerçekleştirildi..

Konut satışları Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,2 artışla 820 bin 300 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,8 azalış göstererek 19 bin 146 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %20,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,9 artışla 189 bin 463 oldu.

Temmuz ayındaki ipotekli satışların, 5 bin 580'i; Ocak-Temmuz dönemindeki ipotekli satışların ise 48 bin 694''ü ilk el satış olarak gerçekleşti.

Sakarya’da geçtiğimiz yılın Temmuz ayında bin 923 konut satışı gerçekleşirken, 2022 Temmuz ayında bin 652 konut satışı gerçekleşti.

Sakarya’da bin 652 Konut Satışının, 344’ü ipotekli (kredili) gerçekleşirken, 538 Konut sıfır (ilk el) satış olarak gerçekleşti.

Yabancılara Yapılan Konut Satış Rakamları;

Yabancılara yapılan konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,4 azalarak 3 bin 939 oldu. Temmuz ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,2 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 421 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla bin 154 konut satışı ile İstanbul ve 289 konut satışı ile Mersin izledi.

Sakarya’da Temmuz 2022 döneminde yabancılara 81 konut satışı gerçekleştirildi. Ocak-Temmuz dönemlerinde ise Sakarya’da yabancılara toplamda 860 konut satışı gerçekleştirildi.

Temmuz ayında Rusya vatandaşları Türkiye'den bin 28 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 431 konut ile İran, 380 konut ile Irak, 190 konut ile Kazakistan,166 konut ile Ukrayna, 163 konut ile Almanya vatandaşları izledi.

50 BİN YENİ KONUT GELİYOR!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Resmî Gazete’ de yayımlanan “Planlı Alanların İmar Yönetmeliği” ile ilgili bir takım değişiklikler yapıldığını duyurdu. Konut ve kira fiyatlarını düşürmek için her adımı attıklarını vurgulayan Bakan Kurum, “İstanbul’da yaklaşık 1.5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis, konuta dönüştürülecek. Bu, 50 bin yeni konut demek!” ifadelerini kullandı.

Yapılan düzenlemeye göre, ticaret ve konut parsellerinde iskân almış veya inşa aşamasında olan ve ofis olarak kullanılan bağımsız bölümlerin, parseldeki toplam konut kullanımının yüzde 80’i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konuta dönüşebilmesine imkân sağlanacak.

Böylece sadece İstanbul’daki konut ve ticaret alanlarında bulunup satılamayan veya kiralanamayan yaklaşık 1.5 milyon metrekare, Türkiye genelinde ise yaklaşık 4 milyon metrekare ofisin, talep edilmesi halinde konuta dönüşebilmesinin yolu açılmış oldu.

Yönetmelik değişikliği ile konuta dönüşmeye müsait olan ofislerden yüzde 50’sinin dönüşmesi durumunda, İstanbul’da 10 bin, Türkiye genelinde ise 40 bin yeni konut arzı oluşabilecek.

Yönetmeliğe eklenen bir diğer maddeyle de sağlıklı yaşam ve hareketliliği artırabilmek adına park, piknik ve rekreasyon alanlarında spor aletleri ile koşu ve yürüyüş parkurlarının yapılabilmesine imkân sağlanmış olacak.

Yeni düzenleme ile doğalgaz hattı bulunan yeni yapılacak binalarda her bağımsız bölümün girişine kadar doğalgaz tesisatı yapılması zorunlu hale getirildi. Bu sayede, özellikle merkezi ısıtma ve sıcak su sistemi bulunan bazı yeni binalarda, doğalgaz tesisatının bina girişinde bırakılmasından dolayı mutfaklarda doğalgaz kullanamama sorunu çözülebilecek.

Evet konut arzını arttırmak için atılması gereken adımlardan biri atıldı. Hayırlı olsun umarım ivedilikle atılması gereken diğer adımlar da atılır.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..