Sanırım son zamanlarda azalan tek şey cebimizdeki para..

İstatistik Kurumu inşaat maliyetlerini malzeme ve işçilik maliyetleri olarak iki ana başlık altında hesaplıyor.

Eylül’de malzeme maliyetlerinde artış yüzde 47,4, işçilik maliyetlerinde artış yüzde 22,3 oldu.

Malzeme fiyatlarındaki artış, maliyetlere genellikle eş zamanlı olarak yansıyor. Fakat işçilik maliyetleri, ücret artışları genellikle yılbaşlarında yapıldığı için Ocak ayında sıçrama yapıyor.

Bu artış çoğu zaman yıllık enflasyona paralel şekilde gerçekleşiyor.

Önümüzdeki Ocak’ta ücretlere yüzde 20’lik bir artış yapılırsa, inşaat maliyetlerinin sadece bu nedenle yüzde 7 civarında artacağını varsayabiliriz.

Artan hammadde fiyatları ve içeride yükselen döviz kuru nedeniyle malzeme maliyetlerinde de kimi zaman hız kesse de artış görmeye devam edeceğiz.

Önümüzdeki aylarda bu iki faktörde trendin terse döneceğine yönelik bir işaret yok. Yani hem maliyet artışı, hem de yüksek enflasyon beklentisi nedeniyle konut fiyatları artmaya devam edecek.

Diğer yandan, son dönemde kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faizlerinde yapılan ve bundan sonra yapılacak muhtemel indirimler konut talebini artırıp, fiyatları yukarı çekecektir.

Dolayısı ile hem malzeme maliyetlerindeki artış, hem işçilik maliyetlerinde beklenen yükseliş, hem de muhtemel talep artışı nedeniyle yeni konutlar başta olmak üzere konut fiyatlarında yükseliş devam edecek.

Türkiye'de 10 ayda 2,4 milyon gayrimenkul satıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, eylül ayında 316 bin 818 gayrimenkul satış işlemi yapıldı.

Verilere göre, ekim ayında 291 bin 853 gayrimenkul satış işlemi yapılarak, işlemlerde bir önceki aya göre yüzde 7,8 oranında azalma görüldü.

Bu satış işlemlerinden ekim ayında, 2 milyar 206 milyon 891 bin 892 lira tapu harcı geliri sağlandı.

Ülke genelinde, ocak-ekim döneminde 2 milyon 410 bin 816 adet gayrimenkul satış işlemi yapıldı. Bu işlemlerden, 16 milyar 690 milyon 378 bin 628 lira tapu harcı geliri elde edildi.

Gelirlerin 1 milyon 57 bin 336'sını konut, 424 bin 365'ini arsa, 646 bin 817'sini tarla, 106 bin 652'sini iş yeri, geri kalanını ise diğer taşınmazlar oluşturdu.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..