Her fırsatta dile getiriliyor ve üstünde kaçıncı yazı kaleme alındı, yazılmaya da devam ediliyor. İlki şehir içi ulaşım, hafif raylı sistem bir diğeri Adapazarı-Karasu Demir yolu ve eksikliğini fazlasıyla hissettiğimiz Kültür Sitesi.

Yetersiz kalan cadde ve yollar her geçen gün daha da çileli hale dönüşen trafik yoğunluğu, günün belli saatlerinde yaşanan yoğunluk artık şehrin belli merkezlerinde günün her saatinde yaşanır oldu. Bu hususta sıklıkla hatırlatmalar yapıldı, her gelen iddia içeren sözlerle işe koyuldu, sonuç her defasında hüsran oldu.

Kimi zaman mazeret, karlılık üzerinden yapıldı kimi zamanda maliyet fazlalığı gerekçe edildi. Oysaki belediyeler ulaşımı kar eden kuruluşlar görmemeli dendi ancak bunu da anlatmak mümkün olmadı. Giden gelen birbirini aratmadı, anlayış aynı olunca.

Tam oldu oluyor derken bu kez ne mazeret öne sürüldü bilmiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, seçilmesinden kısa bir müddet sonra incelemelerde bulunmak üzere Güney Kore’ye gitti. Bu kez o kadar sahiciydi ki yanına konunun uzmanı AKP Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıca’yı da alarak gitti, seyahatin içeriği raylı sistemin üretim aşamasından, kullanımına kadar incelemelerde bulunup şehre yatırımın kazandırılması planlanması üzerineydi.

Mevzu bir adım öteye kadar taşındı, güzergâhlar dahi belirlenmişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yapılan sunumda, raylı sistemin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Ekrem Yüce, “Sakarya’da olmazsa olmaz olarak gördüğümüz raylı sistem projelerimizi bakanla paylaştık. Bu çalışma kapsamında güzergâhlarımız belirlendi. İlk güzergâh Korucuk, bin yataklı devlet hastane ve şehir merkezi olarak planlanıyor. Diğer hat Gar Meydanı ve Serdivan Kampüs arası çalışacak. 3’ncü ve son güzergâh ise Gar Meydanı, SATSO, Sanayi ve Büyükşehir Terminali arası yolcu taşıyacak. Bu proje şehir ulaşımına çağ atlatacak. Konuyla ilgili en yakın zamanda rapor hazırlanacak ve bu projemizi şehrimize kazandırmış olacağız” diye iddialı konuşmuştu.

O gün bugün en ufak bir ilerlenme yaşanmadığı gibi, gündem olmaktan da çıkarıldı. Yüce’de bir önceki dönemin tekrarını yaşatmış oldu…

Benzeri bir durumda Adapazarı-Karasu Demir yolu projesinde yaşanmakta.

2010 yılında yapımına başlanan proje ile Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın bağlantı demiryolu hattı olan ve Karadeniz’i, İç Anadolu Bölgelerini birbirine bağlayacak rüya proje Sayıştay raporları ile yaşanılan yolsuzlukların boyutu paylaşılmıştı.

Üzerinden geçen 12 yıla ve milyonlarla izah edilen kayıplara rağmen henüz bir ilerleme kaydedilemedi. Her projede olduğu gibi burada da akıbet farklı değil, soranı sorgulayanı hesap soranı olmayınca sonuçlar hiç değişmiyor, birbirinin tekrarı yaşanıyor.

Birbirinin tekrarına en ilginç örnek ise AFA Kültür Sitesi, depremde hasar görmüş olan bina ilk önce kat alımı ve ardından yıkımı ile yeni süreç başlatılmış oldu.

Zeki Toçoğlu, “30 Mart seçimleri öncesinde hemşerilerimize paylaştığımız projeler arasında Kongre Merkezi de yer alıyordu. Hamdolsun o günlerden bu yana hazırlıklarımızı yapıyorduk. Yurt içi ve dışı benzeri çalışmaları inceledik. Sakarya’ya en uygun çalışma için kolları sıvadık. Sakarya için en güzelini hayata geçireceğiz” 2014 yerel seçimleri öncesi söylenmiş ve bitirme tarihide 2018 yılı öngörülmüştü.

Sonrasında yaşanılanlarda sanırım hepimizin hafızalarındadır, her ne kadar “balık hafızalı” toplum diye yakıştırmalar olsa da düne dair olanı unutmadık.

Ekrem Yüce’de soruna farklı yaklaşmadı” AFA Kültür Merkezi projemizle, Sakarya’nın kültürel hayatına yeni bir soluk gelecek. 1000 ve 450 kişilik konferans salonu, 110 araçlı otopark ve birçok sergi ve fuar alanının yer aldığı kültür merkezini Sakaryalıların hizmetine sunacağız” diyerek iddia çıtasını bir yukarı taşımıştı.

Gelinen aşama ise şehirde toplantı salonu yokluğu ve beraberinde yaşanılan tartışmalar.

CHP Sakarya İl Başkanlığı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılacağı toplantı için uygun salon bulamadı, tek uygun salon Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi ancak bu salonlarda maalesef üniversite yönetimi tarafından bir tek iktidar partisi yani AKP’ye kullandırılmakta.

Konu muhalefet olunca yasakçı zihniyet ortaya çıktı.

Bir büyükşehir düşünün ki toplantı tertipleyecek uygun kongre merkezleri yok. Gelen gideni aratmadı, birbirlerinin tekrarı olarak yıllarımız heba oldu…

Komşu kent Kocaeli’de şehir içi hafif raylı sistem, kongre merkezleri ve uluslararası bağlantı demiryolu var.

Bizde de hayali…