Kolajen insan vücudunda en çok bulunan temel proteindir. Son zamanlarda cilt güzelliği için gündeme gelse de aslında önemi çok daha büyüktür. Başta deri ve bağ dokusu olmak üzere tendon, eklem, kıkırdak, saç, tırnak gibi birçok doku ve organda bulunur. Temel özelliği dokulara destek vermek, canlı ve esnek kalmalarını sağlamaktır. Vücut kolajeni kendisi üretebilir fakat bunu etkileyen etmenler vardır. Sigara tüketimi, çevre kirlilikleri, yaşın ilerlemesi ve beslenmedeki düzensizlikler gibi etkenler kolajen üretiminin azalmasına yol açabilir. Özellikle 25’li yaşlardan sonra vücutta kolajen üretimi yavaşlar ve 35 yaşından sonra yavaşlama daha da hızlanarak etkilerini daha çok göstermeye başlar. Bunun sonucunda ciltte sarkmalar, kırışıklıklar, eklem ağrıları meydana gelebilir.

Kolajen Tipleri

Çok fazla tip kolajen bulunmasına rağmen ana olarak 4 tip kolajeni ele alabiliriz.

1.Tip: Vücuttaki kolajenin %90’ını oluşturur. Deri, kemik, tendon ve bağ dokuda bulunur. Cilde gerginlik ve elastikiyet verir.

2.Tip: Eklem ve kıkırdaklarda bulunur. Eklem sağlığı için önemlidir.

3.Tip: Kaslar, organlar ve damarlarda bulunur.

4.Tip: Derinin katmanlarında bulunur.

Kolajen üretimi nasıl olur, Kolajeni hangi besinler arttırır, destekler ?

Vücut glisin ve prolin adlı iki tane aminoasidi birleştirerek kolajen üretimini başlatır. Bu süreç için C vitamini gerekmektedir. Vücudun gerekli kolajeni ürettiğinden emin olmak için bu besinler tüketilmelidir.

Glisin içeren : Kırmızı et, beyaz et ve balıklar.

Prolin İçeren: Yumurta akı, lahana ve mantar. 

C vitamini içeren : Narenciyeler, çilek ve biber.

Vücutta yeterli kalitede protein üretebilmek için, proteinden yeterli ve zengin beslenme stili sürdürülmelidir.

Kolajen hangi besinlerde bulunur?

Özellikle sığır ve inek etinde bulunur. Hayvanların kemiklerinde, derisinde ve sakatat bölgelerinde daha fazladır. Kemik suyu ve paça çorbası, soya ve soya içeren ürünler, turna ve somon balığı, kaju, ceviz ve badem.

Kolajenin faydaları nelerdir?

Herkes tarafından bilindiği gibi cildin canlılığını ve elastikiyetini arttırır. Saç ve tırnak sağlığını iyileştirir. Diş sağlığını doğrudan etkileyerek diş eti kanamaları gibi diş sorunlarının görülme riskini azaltır. Bağ dokusunu sıkıştırarak selülit görünümünün azalmasına yardımcı olur. Bağırsakların bağ dokusu olarak, sindirim sistemimizi destekler. Vücudun zararlı toksinlerden arınmasına yardım eder. Bu şekilde karaciğer sağlığını destekler. Eklem ve arterlerdeki dokuları onararak kan basıncının korunmasına yardım eder. Kalp sağlığını destekler.