Asrın illeti, emsali görülmemiş bir salgın ve mücadelede uzun soluklu oldu, henüz de sonuçlanmadı. Verilen uğraşlar, uygulanan tedbirler aman heba olmasın, önümüzde ki günler kısıtlamalar ya da yasaklarda gevşemeler olacak.
Toyota Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi’nin bazı servisleri normal hizmetini vermeye başladı.
Zor günler geçirdik, insanın insanla teması yasaklandı, sevdiklerimizden uzak durduk, balkondan camdan sevdiklerimizi görmek el sallamak gibi tarifi olmayan zorluklara katlandık.
Her geçen gün vaka sayısında ki düşüş umut var kıldı ancak bitmedi.
Bir müddet daha zorluklara katlanarak günlük yaşamamıza döneceğiz.
İşini kaybedenler, gelirini kaybedenler oldu insanlar fakirleşti.
Kuşkusuz böyle devam etmeyecektir, bir an evvel normalleşme süreci başlamalıdır. İktisadi yaşamda sosyal yaşamda normalleşmeli ki birçok Ülkede de başladı.
Bizde gündemimize dönmeli, var olan yıllarca yaşadığımız sorunlarla yüzleşmeliyiz. Salgın döneminde eksikliği en çok hissedilen hiç kuşku yok ki toplu taşımada ki ilkel görüntümüz.
Sosyal mesafenin sağlanabileceği, konfor ve güvenlik açısından sağlıklı yolculuk yapılabilecek araç.
Yaklaşık 20 yıldır üzerinde tartışılan AKP adayları tarafından her yerel seçimin taahhüdü olan raylı sistem projesi var ki bugünlerin en büyük eksikliklerindendi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylar da Yenicami ve Millet bahçesi arasında hizmet vermesi planlanan “nostaljik tramvay” hattı için ihale çıkmıştı ancak sonuçlanmamıştı. Ardından malum asrın illetiyle karşılaştı proje rafa kalkmıştı, tekrar gündeme geri döndü.
Büyükşehir biz de nostaljik tramvayı tartışırken komşu il Kocaeli şehir içi toplu taşıma sorununu nerede ise hafif raylı sistemle çözüme ulaştırdı. Şehir içi hatlar nerede ise tamamlanmakta, güzergahlar ilçelere kadar uzatılmakta, geçtiğimiz günlerde Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi şehir içi raylı sistem hattını Şehir Hastanesi’ne kadar uzatma kararı aldı.
300 milyon bedelli olan yeni hat yapım işlemini Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı üstlendi, bu sayede Kocaeli Belediyesi 300 milyonluk tasarruf sağlayarak yeni kaynak yaratmış oldu.
Ulaştırma Bakanlığı konu Kocaeli olunca seferber oluyor, Belediyeye ait olan proje ve yatırımı üstleniyor, aynı Bakanlık konu Sakarya olunca sağır ve duyarsız davranıyor.
Kocaeli’ye var bize yok.
Erenler’de bulunan Topça kavşağı bir türlü bitirilerek hizmete açılamadı, bölge esnafının mağduriyeti ve haklı feryadına rağmen gecikmeli açıldı.
Henüz alt yapı ve çevre düzenlemeleri bitirilmedi, Kocaeli’de üstlenilen proje ile asla kıyaslanmayacak kadar küçük bir yatırım henüz tam anlamıyla bitirilemedi.
Fark ne; her iki il aynı coğrafyada ve yerel yönetimleri de iktidarın elinde yani AKP her iki ile yönetmekte.
Son günlerde çok tanıklık ettiğimiz kendilerinden olmayan yerel yönetimlere uyguladıkları hizmet engellemeyle karşı karşıya değiliz.
O zaman Kocaeli’de olan yatırım Sakarya’da neden olmuyor.
Kocaeli’de Belediye’ye sen uğraşma bütçeni başka yatırımlara kaynak oluştur diyen Bakanlık konu Sakarya olunca neden sırt çeviriyor.
Kocaeli’de son yerel seçimlerde merkez Belediye İzmit Belediye’si AKP tarafından kaybediliyor seçimleri CHP’li aday Fatma Kaplan Hürriyet kazanıyor.
Oysa ki Sakarya’da her şartta yüzde 65 oy alınıyor, bu hususta zorlayıcı özelliğimiz yok AKP iktidarında güçlü temsiliyetimiz de olmayınca da sonuç kaçınılmaz oluyor.
Güçlü Ankara lobisine sahip değiliz, hal böyle olunca da komşu Kocaeli ile aramızda ki gelişmişlik farkı uçuruma yol açar.
Bize düşen ise her seçim mitingini süsleyen “ Yüz üstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya “ dizeleri.
“ Onlar gider ay’a biz gideriz yaya “

[email protected]