Evin pazarlama sürecinde öncelikle mülk sahibinin dikkat etmesi gereken birtakım hukuki sonuç doğurabilecek yükümlülükler yer alıyor.
Öncelikle gayrimenkulün satış kararının kiracıya bildiriminin yapılması gerekiyor.
Hatta kiracının söz konusu gayrimenkulü satın almak istemesi halinde öncelik tanınması, mülk sahibince sürecin daha kısa ve sorunsuz geçmesi bakımından tercih edilmelidir.
Gayrimenkulün kiracıdan başka üçüncü kişilere satışında ise kiracıya 6 ay içinde evi tahliye etmesi istenebilir. Altı ay içinde boşaltılmayan gayrimenkulün tahliyesi için dava açma hakkı doğmuş olur.
KİRACI BİLGİLENDİRİLMELİ
Gayrimenkulün el değişikliği yapılmadan önce gerekli hukuki sürecin ve bilgilendirmenin yapılması halinde kiracılı evlerin satışında genellikle sorun yaşanmaz.
Ancak yeterli ve sağlıklı bilgilendirmenin yapılmaması halinde özellikle pazarlama sürecinde evin gösteriminde mülk sahibi sorun yaşar. Çünkü kira kontratı devam eden kiracının belirsiz zaman aralıklarında yaşam alanına müdahale edilmiş olunur.
Kira kontratlarında, süre bitiminde evin yeniden kiraya verilmesi veya kira süresi devam ederken satışı halinde nasıl bir yol izleneceği kira kontratlarında dikkat edilmesi gereken başka önemli bir husustur.
Pazarlama sürecinde mülkün alıcı adaylarına hangi zaman aralıklarında sunumunun yapılacağı taraflarca anlaşarak belirlenmelidir.
Aksi takdirde mülk sahibinin kabul görmeyen herhangi bir uygulaması karşısında kiracı hukuki haklarını kullanabilecektir.
ALICI KENDİ OTURACAKSA
Gayrimenkulün yeni alıcısı satın aldığı gayrimenkulde kendisi oturacaksa, 2 ay içinde ihtarname çekerek kiracıdan evin tahliyesini talep edebilir.
Kira sözleşmesinin devam etmesini isteyen kiracının bu talebi karşısında mülk sahibinin aynı belediye sınırları içerisinde başka bir gayrimenkulünün var olması halinde ise yeni edinilen gayrimenkulün tahliyesini hukuki açıdan zorlaşabilir.
Ancak yeni mülk sahibinin herhangi bir tahliye isteği bulunmazsa kira kontratı aynı koşullarda devam eder. Burada tarafların dikkat etmesi gereken diğer önemli bir husus ise tarafların yeni bir kira kontratının düzenlenmesi gerekliliğidir.
Burada mevcut kiracı için eski mülk sahibinden kiracının depozitosunu alma durumu ve yeni mülk sahibine depozito verilmesi konusu önemlidir.
Bu sürecinin getirdiği sorunların çözümünde Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddelerinin getirdiği yükümlülükler dikkate alınmalıdır.

Türk Borçlar Kanunu Madde 319: 
Kiracı, kiralananın ayıplarının giderilmesine ya da zararların önlenmesine yönelik çalışmalara katlanmakla yükümlüdür. Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..