Pandemi sürecinin etkisini azaltmak amacıyla kira vergisi stopaj oranları da % 20'den % 10'a indirildi. Ama konut olarak kullanılan gayrimenkuller için değil. Salgından etkilenen kurumların kiraladıkları iş yerleri için yaptığı vergi kesintisi oranı yarıya düştü. Kira Vergisi Kimler İçin Yüzde 10'a Düştü
Koronavirüs salgınının etkisini azaltmak amacıyla kira vergisi stopaj (kesinti) oranları da yüzde 20'den yüzde 10'a indirildi. Ama konut olarak kullanılan gayrimenkuller için değil. Salgından etkilenen kurumların kiraladıkları iş yerleri için yaptığı vergi kesintisi oranı yarıya düştü.
31 Temmuz'da kira tevkifatında oranlar % 20'den 10'a indirildi. İş yerlerini ilgilendiren bu kira indirimi esnafa nefes aldırmayı amaçlıyor. 31 Temmuz günü Resmi Gazete'de başta işçiliğe dayanan KDV oranları olmak üzere birçok alanda KDV % 18'den % 8'e konaklama ile yeme içme ve sinema-tiyatroda ise % 1'e indirilmişti. Aynı gün 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yıl sonuna kadar uygulanmak üzere kira tevkifatında oranlar yüzde 20'den 10'a indirildi. Öncelikle şunu belirtelim, kira tevkifatını genellikle işyerleri için gayrimenkul kiralayan işletmeler yaptığı için bu indirim sadece iş yerlerini ilgilendiriyor. Ev kirası için alınan vergiyi ilgilendirmiyor. Zaten yapılan düzenleme de pandemiden fazla etkilenen esnafa biraz nefes aldırmaya yönelik.
AĞUSTOS AYI KİRA ZAM ORANI
Temmuz ayı itibariyle 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 11,51 arttı.
Ağustos ayında kira sözleşmesi yapacak veya yenileyecek kiracılar için zam oranı en yüksek yüzde 11,51 olacak
ÖRNEK KİRA ZAMMI HESAPLAMA
Kira 1.000 lira olsun.
Buna göre;
Zam oranı: yüzde 11,51
Zam bedeli: 115 lira
Zamlı kira bedeli: 1.115 lira
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle…