Irk ve ırkçılık meselesi Dünya da en çok tartışılan konulardan biri. İstenildiğinde toplumları yönetmek, yönlendirmek ve istedikleri gibi kullanmak için buldukları en kısa ve sonuç getirici metotlardan bir tanesidir. İkincisi ise dindir. Yönlendirilmek istenenler ayni dine mensup iseler tarikat ayrıştırmacılığı sonuca giden en kısa yollardan biridir. Bu gün ırk ve ırkçılık üzerine yazayım dedim Din i ayrımcılığı sonraki bir yazımızda ele alabiliriz.

Irk ve ırkçılığın tam anlaşılamamasının ana sebebi ise tanımıyla kimsenin uğraşmayışıdır. Sloganlar yönlendirme için yetmektedir.

Birinci bölüm olarak ırk ve ırkçılığı ele alırsak hangisinin biri birilerini doğurduğunu daha iyi anlayabiliriz. Irk mı ırkçılığı ırkçılık mı ırkı doğurmuştur. Önce bu ikisini tarif etmeye çalışalım.

Çünkü her ikisinin de tanımına dair ciddi bir tartışma var.

Denir ki ırkçılık bir “ırka” mensup kişileri, varsayılan aidiyetleri üzerinden kendilerine isnat edilen nitelikler veya davranışlar nedeniyle dışlama veya istismar etme, saf dışı bırakma (yok etme yahut uzaklaştırma), aşağılama ve reddetme girişimidir.

Bu girişim birde bazı efsanelerle desteklendiğinde sonucun istendiği gibi olmaması için bir sebep kalmamıştır. Isıtıp ısıtıp toplumun önüne koyabilirsiniz..

Bu tariften hareketle ırk ırkçılığı doğurmaz, tam tersi ırkçılık ırkı doğurur. Bu tarif en fazla taraftar bulan anlatımdır.

Yani dışlama, saf dışı bırakma veya aşağılama dürtüsü kendilerine uyduruk ve basmakalıp özellikler yakıştırılarak kötülenen gruplar üretme dürtüsüne sebep olur.

Ülkemizde bana göre ters işleyen veya işletilen olay ayni ırka mensup olan bazı kişiler onları idare etmek ve algı oluşturmak için aşağılama ve dışlamayı kendileri yapmakta ve başkaları yapıyormuş da onlar buna mani oluyorlarmış gibi davranmaktadır.

Dolayısı ile yüz yıllardır yan yana yaşayıp kardeş olan toplumlar düşman gibi gösterilmekte , bazen ırkçılığı ön plana çıkarıp düşman edilmektedir. Bazı yazarlar ırkçılığı üç katogoride düşünmektedir. Kurum – Yapı ve bireysel ırkçılık ırkçılığı .

Kurum ırkçılığı 
Örneğin geçici işçi bulma bürosu, biraz önce bahsettiğim kurumsal kuralın ayrımcı olduğuna ilişkin aldığı uyarıya o kuraldan vazgeçerek, fakat refah seviyesi yüksek muhitlerde bulunan ofislerinin aynı uygulamada kalmasına ısrar ederek cevap verebilir. Bu durumda yoksul semtlerden iş bulmak için gelenler bu acenteyi ziyaret etmek için daha uzun mesafeler kat etmek zorunda kalacak ve bu onların iş ararken daha fazla vakit ve para harcamalarına neden olacaktır. Böylece kurumsal ırkçılık bariz bir şekilde yapısal ırkçılığa dönüşmektedir.

Yapısal ırkçılık

Kurum ırkçılığı bir kurumun kendi örgüt kural ve teamüllerine dayanarak ürettiği veya uyguladığı ırkçılıktır. Örneğin bir devlet herhangi bir ırka mensup kişileri bazı iş kategorilerinden dışlayan düzenlemeler ihdas etmiş olabilir.  Bir geçici işçi bulma bürosu sadece geçici işçi talep eden firmanın semtinde yaşayanların oraya işçi olarak önerilmesine dair bir kural benimseyebilir ki; görünüşte hiç de ırkçı gibi durmayan bu kural ırk ayrımının hüküm sürdüğü muhitlerde ırkçılığın devamına hizmet eder. Büronun söz konusu kuralın sakıncaları hakkında uyarılmasına rağmen hâlâ aynı uygulamada ısrar ettiği durumlarda ise bu durum kurumsal ırkçılıktan kasıtlı kurumsallığa dönüşür.

Yapısal ırkçılık ise zamanla toplumsal veya kurumsal yapılar içerisinde onları oluşturan dokunun bir parçası olarak sistemleşmiş ırkçılığın adıdır. Sosyo-kurumsal yapılar zaman içinde ırkil ayrım gözeten pratikler üretir hâle geldi. Örneğin ABD’deki işsizlik oranı ne olursa olsun siyahi vatandaşların işsizlik oranı beyazlarınkinin her zaman iki katı olmuştur. Bu tarih boyunca yerleşmiş, zamanla derin toplumsal yapılar içerisinde kökleşmiş ve ırk ayrımına dayanan pratikler üreten koşulların bir sonucudur. Bu koşullar ırklara göre ayrılmış yerleşim yerleri, eğitim kurumları, eğitim olanakları, ırklara göre değişen sağlık imkânları ve yüksek konut ve araç kredileri gibi pratikleri de içermektedir ki, tüm bunlar ırklara göre değişen yoksulluk oranları arasındaki uçurumu derinleştirmektedir.

Bireysel ırkçılık

Kurumsal ve yapısal ırkçılığın aksine bireysel ırkçılık ise bir şahsın ırki olarak tanımladığı birey veya gruplara karşı ayrımcılık yapmak ya da onları küçük düşürmek maksatlı veya bu etkiyi yaratan ifade veya eylemleriyle ilgilidir.

Tehlike açık seçik bellidir .Üç günlük iktidar ve hükmetme duygularının tatmini için sonuçları çok ağır olabilecek bu olayları bumeranglaştırırsak dönüp bizleri vuracağı kesindir. Arada olan her zaman ırklara olur ırkçılar bir yolunu bulur ve kurtulurlar. Gelin el ele verelim. Birilerinin oyuncağı olmayalım. Başka çaremiz yok bu böyle bilinirse akıllı düşüncenin semerelerini toplamaya başlarız.