İnsan olmaktan ne zaman vazgeçtim, bilmiyorum. İnsan olmaktan ne zaman vazgeçtim, bilmiyorum. İnsan olmaktan ne zaman vazgeçtim, bilmiyorum.
Binlerce ve iğrenç. Kadına yönelik şiddet haberleri. Birinden sonra muhtemelen, bu kararı almıştım. Bir karar ya da kendime bir söz. ‘ Her ne olursa olsun, erkeğin kadına şiddet uyguladığı bir manzara ile karşılaşırsam, olaya kesinlikle müdahale edeceğim.’ Diye bir söz. Kimdim ben, neye dayanarak müdahale edecektim? Elbette, sadece insan olmam bile bana bu sorumluluğu yüklerdi. Ama?
İşte, karşılaştım bugün böyle bir manzarayla. Hem de Türkiye’nin en gözde hukuk fakültelerinden birinin kantininde. Evet, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi kantininde. Böyle bir manzarayla burada karşılaşmak, derin bir üzüntüye yol açtı bende. Ama bir şeyi gördüm. Bu şiddetin aslında, eğitimle de bir ilgisi yok.
Bir çift. Uzaktan, ne kadar da sıradanlardı. O derece, fark etmemiştik bile. Biz, kızın ağladığını görünce fark ettik o masayı ve onları. Karşılıklı oturuyorlardı. Kız olabildiğince dikkatli ve sessiz konuşuyordu. Hatta biraz da korkuluydu. Erkek ise aksine, hiddetli ve tehditkâr konuşuyordu. Her ne kadar uzak durmaya çalışsam da bir an, gayri ihtiyari bir şekilde onlardan tarafa döndüm ve iğrenç bir manzarayla karşılaştım. Erkek peş peşe iki tokat savurdu kıza. Ve tehdit etmeye devam etti. Ne oluyordu o masada, o erkek o kıza neden tokat atmıştı? Hiçbir bilgim yoktu. Ama bildiğim bir şey varsa da o da şu: hiçbir sebep bir erkeğin bir kadına vurmasını haklı kılmaz.
Bu andan itibaren onlarla hiç ilgilenmedim. Bir iç hesaplaşmaya girdim. Bir şey yapmalıydım. Bir söz vardı. Kendime verdiğim. Ve daha önemlisi, bir insandım. Bir şey yapmalıydım. Ama yapmadım. Ya da yapamadım.
Evet, korkaktım. Evet, acizdim. Evet, bir hamam böceğinden farkım yoktu. Evet, herkes gibi davrandım. Evet, evet, evet.
Ne zaman etrafıma bu kadar duyarsız biri oldum, bilmiyorum. Ne zaman etrafımıza bu kadar duyarsız birileri olduk? Belki siz biliyorsunuzdur. Ben, bilmiyorum.
İnsan olmaktan ne zaman vazgeçtim, bilmiyorum.