İl Halk Sağlığı’na soruyorum..

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı olarak görev yapan, oldukça fazla yetkileri ve görev alanı olan bir müdürlüktür.

Bünyesinde bulundurduğu birçok birimden biri de, ‘Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapapıcı Maddeler Birimi’dir. İl Tütün Kurulu’da bu birimin dahilinde görev yapar.   

**

Sizlere önce söz konusu birimin görevlerini, kendi sitelerinden alarak aktarmak istiyorum;

1) Görev alanı ile ilgili yıllık plan ve programlarını hazırlamak, uygulamak, uygulatmak, izlemek ve değerlendirmek.

2) Hizmetlerin gerçekleşmesi için lüzumlu insan gücü planlamasını ilgili birimler ile işbirliği içerisinde yapmak, gereken tedbirleri almak.

3) İl düzeyinde Ulusal Tütün Kontrol Programının uygulanmasını sağlamak, program kapsamında kendi sorumluluğuna bırakılmış iş ve işlemleri gerçekleştirmek.

4) İl Tütün Kontrol Kurulu sekretarya hizmetlerini yürütmek.

5) İl düzeyinde toplum sağlığı merkezleri de dahil, denetim ekipleri ile tütün denetimleri yapmak, denetimler sonucunda rapor hazırlamak.

6) Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, alkol ve madde bağımlılığı konularında vatandaşın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapmak.

7) İl Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Kurulu Sekretaıyası hizmetlerini yürütmek.

8) Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun kapsamında, uçucu madde ihtiva eden ürünlerin kontrol ve denetimini yapmak.

9) Sigara bıraktırma çalışmalarını yürütmek, değerlendirmek.

10) Alkol ve zararları hususunda diğer kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmalar yapmak.

11) Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimlerinin yürütülmesini sağlamak.

12) Uyuşturucu madde kullanımının önlenmesi çalışmalarına destek vermek.

13) Müdürün verdiği diğer görevleri yapmak.

**

Görüldüğü gibi tütün denetimleri yani, yasak bölgelerde tütün mamullerinin kullanılıp kullanılmadığının kontrolleri ve tespit durumunda yasal işlemlerin yapılması, sigarayı bıraktırma çalışmalarının yürütülmesi gibi tütünle ilgili ciddi görevleri var bu birimin.

**

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, sık sık bu konuda demeçler vererek tütün konusuna vurgu yapmaktadır. Zira Erdoğan’ın başında bulunduğu müdürlük, bir anlamda insan sağlığını tehdit eden unsurlarla mücadele etmektedir. Tütün de bunlardan biridir..

**

Bilindiği gibi bir süredir, kapalı mekanlarda tütün ve tütün maddeleri kullanımı yasak. Bu yasakların takibi içinde oluşturulan söz konusu Tütün Kurulu görev yapmaktadır. Şimdi ben, Sakarya Halk Sağlığı Müdürü olarak bu kurumun başındaki Dr. Aydın Erdoğan’a sormak istiyorum;

a)      Müdürlüğünüze bağlı ekipler birkaç gün önce Çark Caddesi’nin önemli mekanlarından birinde Tütün Yasası’na muhalefet edildiğini, daha Türkçe bir tabirle, sigara içildiğini tespit ettikleri..

b)     Ekipler, yasanın emrettiği şekilde ve de cezai işlem için tutanak tutmaya başladıkları..

c)      Tam bu esnada, birilerinin size ulaşması sonucu, sizin de söz konusu mekandaki müdürlüğünüze bağlı görevlileri arayıp, ‘..Tuttuğunuz tutanakları iptal edin ve o mekanı derhal terk edin..’ dediğiniz ve tutanakları iptal ettirdiğiniz doğru mudur?

 

**

 

Ben, birkaç yerden doğrulattığım bu konuyla ilgili olarak Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan’a sorularımı yönelttim ve cevap bekliyorum.

Bakalım bana, ‘Böyle bir şey yok’ mu denilecek?

Ya da, ‘Yazmadan bir arayıp sorsaydınız’ diye sitem mi edilecek?

Yoksa, ‘Bir yanlış anlama var’ gibisinden üstü örtülmeye mi çalışılacak.

 

**

Bu olay gerçekse -ki ben gerçek olduğuna inandığım için yazıyorum- görevini açık olarak kötüye kullanan bir müdür, o koltuğa bir daha asla oturmamalıdır..

                                                                                                    20 Mart 2014

 

 

DAVETLİSİNİZ..

 

22 Mart Cumartesi akşamı 19.00-23.00 saatleri arasında Serdivan yeni Belediye Hizmet Binası’nın zemin katındaki düğün salonunda cemiyetim var. Küçük oğlum Ali Efendi Bulut, Filiz-Erdoğan Demirci çiftinin güzel kızı Gülşah ile evleniyor.

 

**

Günlerdir ailece yoğun bir tempoyla bu düğünün hazırlıklarını sürdürüyoruz.

Eşimizin, dostlarımızın isim listesini yaparak davetiye dağıttık, hala da dağıtıyoruz.

Bir taraftan da ‘aman kimseyi unutmayalım’ diye çırpınıyoruz.

Büyük oğlumun düğününden biliyorum.

Bu tür cemiyet yapmış olanlar istemeden birçok eş-dostun unutulduğunu bilirler.

 

**

Ulaşabildiğimiz dostlara davetiyeyle..

Bazı dostlara telefonla..

Bazılarınaysa sosyal paylaşım sitelerinden ulaşmaya çalıştık.

Yine de ulaşamadığım dostlarım olacaktır. Onlara günü, yeri ve saati bir kez daha aktarıyorum; Tarih; 22 Mart Cumartesi. Saat; 19.00-23.00 arası. Yer; Serdivan yeni Belediye Hizmet Binası’nın zemin katındaki düğün salonu.

Dostlarımızı bekliyoruz efendim!..