Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin geçtiğimiz hafta, TV264’te katıldığı “Gazeteciler Soruyor” programında ki bir açıklaması dikkatimi çekmişti, yazı günüme kadar takip ettim bu konu gündeme alınıp işlenecek mi?

Yüce’nin külliye projesi açıklaması, Çark Caddesinde ki askeri tesislerin bulunduğu alana Külliye yapılmasının planlandığını ifade etti.

Belki dikkatimden kaçmış olabilir, konuyu kaleme alan bir tek üstat kalem Cevdet Güngör (ağabey) köşesinde işledi.

Geçmişte Kent Meydanı içinde benzeri bir projenin varlığından söz ettiği yazısında önemli bir hatırlatmada bulundu.

Ne idi geçmişte planlanan; Dönemin bürokratları Kent Meydanında Külliye yapılması projesini açıklamış ve bu hususta çalışmalar yürüterek destek aranmıştı. Neyse ki dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Aziz Duran, Kent Meydanına Külliye yapılmasına izin vermedi. Bu sayede de o dönem Külliye macerası karşılık bulamadı.

Bugün birçok farklı hizmete sunulmuş olunan kent meydanı ki son yıllarda farklı yapılarla daraltılıyor olsa da önemli görev yüklenmekte. Her şeye rağmen meydan özelliği taşımakta!

Bugün tekrar gündemimiz nasıl oldu; Başkan Yüce, Orhan Cami ve Tozlu Cami’nin yetersiz kaldığını belirterek, Çark Caddesindeki askeri tesislerin bulunduğu alanında Külliye için uygun olduğunu açıkladı.

Mevcut camilerin yetersizliğine dair ellerinde bir veri var mı bilmiyorum, bu anlamda bir açıklamada bulunulmadı. Şehri çevreleyen alanda sözü edilenden daha fazla cami olduğunu biliyoruz. Ağa Cami, Orta Cami, Şerefiye Cami ve Tümen Cami, bu hatırlatmayı had zorlamak adına yapmıyorum yanlış anlaşılmakta istemem, “istemezük” anlayışı içerisinde değilim.

Bahse konu askeri tesislerin bulunduğu Tümen’e yakın bölgelerde daha birçok cami olduğunu da biliyoruz.

Aziz Duran Park içerisinde zamanında Zirai Donatım çalışanlarının maaş kesintilerinden sağlanan bütçe ile Donatım Cami yapıldı ve özellikle yaz aylarında bahçesi ile geniş cemaate hizmet ediyor.

Yüce’nin belirttiği gibi Camilerin yetersizliği bir veriye dayanıyorsa ki dediğim gibi böylesi bir açıklamaya tanık değiliz. Öncelikle elde yetersizliğe dair veri varsa paylaşılmalı, planlamada bunun üzerinden yapılıyor olsun.

Tümen komutanlığı diye bilinen askeri tesisler, Çark Caddesinin bitiş noktası idi, şehir merkezi dışı diye planlanan ve yeşillikler içerisinde askeri lojmanlar ile özel bir alan oluşturulmuştu. Askeri tesislerin taşınması mutlak ise bu alanın yeşillik olarak değerlendirilmesi ve mümkünse betona teslim edilmemesi en doğru olandır.

Mümkün olabildiğince şehir merkezlerine yeni yükler yüklenmemeli. Özellikle şehrin simge bölgesi Çark Caddesi ve bölgesi ise daha dikkatli davranmalı. Yeni trafik yükü kaldıracak durumda değil, bugün bile trafik işkence halinde seyretmekte.

Büyükşehir Belediyesi kısıtlı bütçe şikâyeti yapılmakta, ihracata bağlı vergi kesintileri hep tartışma konusudur. Bütçe yetersizliği gerekçelendirilerek birçok yatırımın yapılmadığını biliriz.

Uzun yıllar oldu AFA Kültür Sitesi bina yıkımı gerçekleşti ve yapımına bir türlü başlanılamıyor. Büyükşehir Belediyeler bir tarafa, İl Belediyeleri arasında Kültür Sitesi olmayan tek il Sakarya’dır. İhtiyaç tespiti ve öncelik belirlenmeli, bu şehrin Külliye eksikliği varsa mutlaka giderilmeli ancak bunun adresi şehir merkezi olmamalı hatta Çark Caddesi asla olmamalı.   

Ne yapacağımızı biliyor olmamız ve bu da bir plan dâhilinde yapılıyor olması gerekiyor. İlk akla geleni paylaşıp işte proje denmemeli. Kısıtlı kaynaklar plansızca heba edilememeli.

Daha ötesi deprem kuşağı altında ve bu tehdit ile yaşamak zorunda olduğumuz gerçeği de bir an olsun akıldan çıkmamalı.

Dünyanın içinden geçtiği zor koşullar kıymetli olanın bina olmadığını sert ve acı tecrübeler ile bir kez daha insanlığa öğretti. Ders almalı ve şartları daha da zorlamamalı.