Mevlana’nın Adapazarılısı:  Bir ayağı İstanbul’da sabit, diğer ayağıyla dünyayı dolaşıp, ayağımıza getiren adam!

Evliya Çelebi’yle akraba, Mevlana’yla hemdost, Atatürk’le yoldaştır.

Gönül gözüyle görür, objektifiyle fotoğraflar...

Ömrünün yarısı fotoğraf peşinde, kalan yarısı hayır kurumlarının toplantılarında geçti.

Vermeyi seven adam!

Vermenin yakıştığı adam.

Vefa kelimesi sanki onun için türetilmiş...

Beş bin yıllık medeniyetleri, objektifiyle gün yüzüne çıkarır.

Razgrad Deliorman göçmeni bir ailenin çocuğu olarak, 1937 yılında Adapazarı’nda doğdu.(1) 22 yaşında sanatsal nitelikli fotoğrafa ilgi duydu. “Hocası Hüsnü Gürsel”dir. “Adapazarlı Grup-5” (2) ve “AFAK”ın kurucularından. Baha Gelenbevi’nin daveti üzerinde 1964-65-66 yıllarında Adapazarlı Grup-5 olarak İstanbul Şehir Galerisi’nde üç karma sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 1967 nisanında İstanbul’da açtı: Güvercinler!

Haziran 1967 Adapazarı Depremi, nice sanat güzelliklerine kanat çırpacak bir göçe sebep olur: Ver elini İstanbul! 1963’te Adapazarı’nda portre dalında aldığı ilk ödülden bu yana, elli yılda yüz elliyi aşkın ödül... Ulusal-uluslararası yarışmalarda aldığı ödüllerden bazıları: Uluslararası (FİAP) Doğa Bienali Büyük Ödülü (1985), Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu “Çalışan Kadın” Birincilik Ödülü (1988), Uluslararası (FİAP) Doğa Bienali Şeref Mansiyonu (1989), Bursa Büyükşehir Belediyesi 3. Sami Güner Fotoğraf Yarışması Birincilik Ödülü (1994), 5.İstanbul Fotoğraf Yarışması Birincilik Ödülü(1995), Şark Hayat – Baymed Toprak Konulu Yarışma, hem renkli baskı, hem de saydam dalı Birincilik Ödülü(1998), vs...

Anadolu’da Zaman”, “Akdeniz’de Zaman”, “Tunus’ta Zaman”, “Sularda Zaman”, “Karadeniz’de Zaman”, “Nil Vadisi’nde Zaman”, “Sis, Bulut, Duman ve Zaman”, “Işık ve Zaman”  isimli saydam prodüksiyonları var.

Türkiye’yi tanıtıcı birçok kitapta yüzlerce fotoğrafı bulunan Zaman’ın, “Canım Türkiye’m” sergisi, Cumhuriyetin 75. Yılı kutlamaları çerçevesinde (1998) ve Adana Altın Koza Film Festivali açılışında (1999) sergilenmiştir.

Binlerce fotoğraflık muhteşem arşivinden 190 adedini “Türkiye’de Zaman” adıyla kitaplaştırdı. (1999)

Başta Şinasi Barutçu Kupası jürisi olmak üzere, bir çok ulusal ve uluslar arası fotoğraf yarışmasında jüri üyeliği yapmış ve yapmaktadır.

Fotogen üyesi ve İFSAK onur üyesi.

“Alaylı fotoğrafçı”lığı Türkiye’nin şartlarındandır; ömrü boyunca fotoğraf dünyasındaki teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri çok yakından takip eden ve ilk uygulayan Türk – belki de - odur. Marmara Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü öğretim elemanı olarak bir dönem verdiği eğitim ve yetiştirdiği öğrencilerle gurur duyar. Fotoğraf dergisinde her ay eğitici yazılar yazmakta, National Geopraphic Traveler – Gezi dergisi için yurt içi ve dışında geziler yapmaktadır.

Sonradan Bakırköylüdür; 1967’den bu yana geçimini, Bakırköy’de açtığı fotoğraf stüdyolarıyla sağlamaktadır.

İyi para harcar; çünkü iyi yaşamayı sever; onun için “iyi yaşamaktan murat”; insanlara hizmet ve dünyayı dolaşmaktır.

Başarısında 1961’de evlendiği Gülten Hanımın payı büyüktür; eğitimi hayatını mihveri addeden Zaman çiftinin iki kızları var: Avukat Gülnur, tiyatro eğitimi alan işletmeci Melike.

Müşkülpesent adamdır, kolay beğenmez; bir günlüğüne gittiği halde beş günde bin kare fotoğraf çektiği geziden dönerken, “gene doğru dürüst bir fotoğraf çekemedik” diye hayıflandığına sık rastlanır.

Sağlamcıdır; sık sık kullandığı sözü: “İşini kış tut, yaz çıkarsa bahtına”dır.

Başarısında, kendini sürekli geliştirmesinin, yenilik arayışının, hiç eksilmeyen ilk günkü heyecanının ve titizliğinin payı büyüktür.

Ona göre “fotoğraf ışık demektir” (3); nitekim fotoğraf sanatçısı Servet Sezgin de onu - tek kelimeyle - “ışık” olarak nitelemektedir. (4)

Yakın dostları, Türk Fotoğrafının da dev isimleridir zaten: Hüsnü Gürsel, Prof.Dr. Sabit Kalfagil, İzzet Keribar, Gültekin Çizgen... Ve yönetmen Engin Uludağ.

O mükemmel bir dost, mükemmel bir eş, mükemmel bir arkadaştır: Fotoğraflarındaki mükemmellik biraz da bundandır.

Hücrelerine kadar insan sevgisi ile doludur; vedası da “sevgiyle kalın” şeklindedir.

Can insandır; en sık kullandığı kelimesi de “canım”dır zaten.

Bir mekanda İbrahim Zaman varsa, bilin ki orada neşe vardır, hayat vardır, estetik vardır; hayatı dolu dolu yaşar.

Çevresine ışık ve hayat saçan adam.

Işıkla şiir yazan adam!

----------------

1) İbrahim ZAMAN, Türkiye’de Zaman, Renk Grafik A.Ş., İst. 1999, Sh..1

2) Adapazarlı Grup-5: 1961 yılında Hüsnü Gürsel, İbrahim Zaman, Mümtaz     Ertürer, Naci Sevinç ve Hayri Yazıcıgil tarafından kurulan oluşum. (Irmak     Kültür Sanat Dergisi, Sayı:. 2, sh.12)

3) Irmak Kültür Sanat Dergisi, Sayı: 21, Sh. 16

4) Irmak Kültür Sanat Dergisi, Sayı: 16, Sh. 16