Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı, Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar'ın ev sahipliğinde Kaynarca Belediyesi Toplantı Salonu'nda yapıldı.  İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan programa Sakaya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar başkanlık etti. Kaynarca Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Akgün oğlu, İlçe Ziraat Odası Başkanları, kooperatif, birlik, sivil toplum örgütü başkanları ve üreticiler katıldı. 
Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar açılış konuşmasında ilçede 3 bin 325 kişinin geçimini büyükbaş hayvancılıktan sağladığını belirterek şöyle konuştu: "İlçemizin çoğu köyünde ahırları ziyaret ederek et ve süt üreticilerimizin sorunlarını yerinde gördüm. Üreticilerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledim. 
Bildiğiniz gibi en başta gelen sorun yem fiyatlarının yüksekliği. Kaynarca'da mera olmadığı için büyükbaş hayvancılık kapalı ahırlarda yapılıyor bu da maliyetleri artırıyor. Bu yüzden hayvan sayısı artırılamamaktadır. İlçemizde işletme başına düşen hayvan ortalaması 12'dir. Üreticilerimiz topraklarına silajlık mısır, yonca, arpa, yulaf ekerek maliyetlerini düşürdükleri halde 1 litre sütün satın aldığı yem miktarı her geçen yıl düşmektedir. 
Sığırcılıkta yemin yanı sıra veteriner hizmetleri ve ilaç fiyatları da karşılanamaz boyutlara ulaştı. Banka kredileri ve borçlar hayvan satarak ödenir hale geldi. Bu sorunlar yalnız Kaynarcalı üreticilerin değil ülkemizde de öne çıkan sorunlar.

----

 
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Çakar şöyle devam etti; “Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanımız sayın Şemsi Bayraktar'ın deyişiyle 81 milyon nüfusu, 5 milyona yakın mülteci ve 40 milyon turisti besleyen çiftçi kurtulursa Türkiye kurtulur. Kaynarca Ziraat Odası Yönetim Kurulu ve sığır üreticilerimizin çözüm önerilerini özetlemek gerekirse; hayvan ithal politikası ve teşvik sisteminin üreticilerimiz yararına değiştirilmesi hayati önemdedir. 
Sizlerle de paylaştığım gibi yem fiyatları mutlaka devlet tarafından sübvanse edilmelidir. Hayvanlara uygulanan şap, brusella, çiçek gibi aşılara ücretsiz olarak devam edilmelidir. Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere kooperatif, banka çiftçi kredi faiz oranları azaltılmalıdır. Süt ve besi sığırcılığı konusunda üreticilerimiz bilgilendirilmeli bunun için verimliliği artıracak eğitim programlarına önem verilmelidir. Çünkü gelecek eğitimli çiftçilerin olacaktır. Süt ve et ürünlerinin pazarlanmasındaki örgütlenme eksikliğinin giderilmesi de önemlidir.”

----


KAYNARCA OLARAK YAPABİLECEKLERİMİZ
Kaynarca'da yerel imkanlarla yapılabilecek çözümlere değinen Çakar: “Öncelikle Kaynarca Belediyesi'ne ait mezbahane hizmete sunulmalıdır. Hayvan sayımız ve canlı hayvan ticareti yapanların sayısı mezbahaneyi gerekli kılmaktadır. 
Üreticilerimizin tamamına yakını ilçede bir hayvan pazarı kurulmasının yararlı olacağına inanıyor. Ben ve Ziraat Odası yönetim kurulum da aynı düşünüyoruz. Bir üreticimizin belirttiği gibi Adapazarı'ndaki hayvan pazarında satılan hayvanların çoğu Kaynarca'dan; hayvan cambazları Kaynarca'dan olduğu halde ilçemizde bir pazar olmaması büyük eksikliktir. Hayvan pazarı üreticilerimize yararlı olacağı gibi Kaynarca ekonomisini de canlandıracaktır. 
Büyükşehir Belediyesi'nin tarımla ilgili kurdukları şirketlerin yararlı olacağına inanıyoruz ancak  köylerdeki su fiyatlarını 8 kat artırması hayvan üreticilerinin zaten yüksek olan maliyetlerine maliyet katacaktır. Büyükşehir Belediyesi'nin bu kararı gözden geçirerek düşürmesi yerinde olacaktır.  
Daha önce dile getirdiğimiz Kaynarca'ya tarım lisesi kurulması önerimizi de bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Bu konu iktidar ve muhalefetiyle siyasilerimizin de gündeminden çıkmamalıdır.
Kaynarca çiftçisi modern üretim yöntemlerini benimsemekte sorun yaşamamaktadır. Bu sığır yetiştiriciliğinde de böyle olmuştur, eski bir kaç hayvanlı alçak duvarlı, havasız ahırlardan, moderm kapalı ahırlara, şimdi de yarı açık modern ahırlara geçişte sorun yaşanmamıştır. 

----


Şimdi bütün olumsuz koşullara rağmen bir ileri aşamaya gelmenin zamanı gelmiştir. 
Kaynarca Ziraat Odası olarak Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmasıyla ilgili fizibilite ya da olabilirlik çalışmasını başlattık. Amacımız üreticilerimizin hak ettikleri, alınterlerinin karşılığını alabilmeleri; Sakarya'nın en fazla büyükbaş hayvan sayısına sahip Kaynarcamızın, Türkiye'nin önde gelen hayvancılık bölgesi haline gelmesidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu primleri 3 yıl, emlak vergisi 5 yıl ve makine ekipmanlarında KDV muafiyeti ile yüzde 50 arsa bedeli teşviki, hayvan ithalat ve ihracat yetki belgesi gibi cazip imkanların sunulduğu  Organize Hayvancılık Bölgesi'nde yatırımcılar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili birimlerinden teşvik alabiliyor. 
Örnek vermek gerekirse Eskişehir'de 200 başlık besi çiftliği için 1 milyon 900 bin lira üzerinden hibe desteği için başvuran 10 yatırımcı bunu almaya hak kazandı. Yani 1,9 milyon liranın yarısı olan 950 bin lirayı hibe alacaklar. OSB'lere besi hayvanları için Ziraat Bankası da çok uygun faiz oranıyla kredi veriyor.
OSB'de, gübre atık bertaraf merkezi, biogaz tesisi, kesimhane, entegre et tesisi ve yem fabrikasına da yer veriliyor.
Besiciliğin ve süt üreticiliğinin OSB'de yapılması ürünlerin kolay pazarlanması, güvenlik, sağlam bir altyapı, veterinerlik, mezbaha ve entegre tesis gibi hizmetler dolayısıyla üreticilerimize kazanç sağlayacaktır. 
Önümüzdeki günlerde Kaynarca Ziraat Odası heyeti olarak Eskişehir hayvancılık organize sanayi bölgesini ziyaret etmeyi planlıyoruz. Bu konuda yapacağımız çalışmaları bir başka toplantıda sizlerle paylaşacağız."
Toplantının son bölümünde üreticilerin soruları Divan Başkanı Ali Şener Bayraktar tarafından yanıtlandı.

Editör: Haber Merkezi