Okul yıkılmalı ya da hangi okullar yıkılmalı otopark yapılmalı Engin Özkoç sanırım son noktayı koydu!

Geçen hafta bu konuya dair yazdığım yazıda, depremden kalan hasarlı okul binaları var mı ya da prefabrike yapılarda eğitim verilmeye devam ediliyor mu diye sormuştum!

Engin Özkoç TBMM’ de soru önergesi ile bu soruları sormuş, yıkılması gereken yirmi bir okulun varlığını işaret etti!

Özkoç’ un basın toplantısı bu hususta eksik bilgilerimizi de tamamlamış oldu! Yıkımı gereken yirmi bir okulun yanı sıra depreme karşı güçlendirilmesi gereken otuz dokuz okulumuz mevcutmuş!

Özkoç’ un paylaştığı bilgiler ve verdiği sayılar eğitimde içinde bulunduğumuz durumu özetliyor. Yapıların sağlıksız olması, eğitim düzeyini tayin ettiği gibi olası bir deprem ile de can güvenliğimiz tehdit altında.

Bunun yanında günlerdir nasıl bir tartışma içerisindeyiz, şehir merkezinde bulunan üç okul yıkılmalı ve yerlerine otopark yapılmalı.

Yıkıma konu olan üç okul sanırım Özkoç’ un paylaştığı hasarlı yapılar içerisinde yer almıyor. Depremde hasar görmemiş sağlam okulları yıkma telaşındayız ama diğer tarafta yaşamı tehdit eden depremde hasar almış binalarımızın yıkımı, yenilenmesi tartışılmıyor!

Özkoç’ un basın toplantısıyla paylaştığı bilgi ne denli vahim bir tablo içerisinde olduğumuzu da gözler önüne seriyor! Depremin üzerinden on yedi yıl geçmiş ama hala hasarlı binalar var, bir de bunun yanında hasarlı kamu binaları var!

Hasarlı binalarda eğitim vermeye devam ediyorsanız, bu durumu düzeltecek imkân ve iradeniz yoksa yeni şeylerden de söz etmenin de anlamı yok!

Şehir içini raylı sistemle döşeseniz her tarafı yeni caddelerle dizayn etseniz, parklar-bahçeler düzenleseniz ne anlamı var. İlk olası depremde okul binaları bunu yanında özel ve kamu hasarlı binalar yıkımla karşılaşacak, hayatı tehdit edecek ise şehri yeniden imar etseniz neyi ifade eder!

Onun içindir ki farklı tartışmaların içinde yer almak, yeni tartışmalara kapı aralamaktansa bir an evvel hasarlı binalar sorunumuz çözüme kavuşturulsun!

Bunu yapmanın en temel yolu, sorunu görmek ve kararlı üzerine gitmekle mümkün!

Özkoç soru önergesi ile sorunu ve bulundukları alanı tespit etmiş vakit kaybetmeden yıkılması gereken okul binaları yıkılsın, tamirat görecekler de bir an evvel sağlıklı hale kavuşsun.

 Sağlam binaları yıkıp otopark yapma çabası böylesi bir manzara karşısında izahı mümkün olmayacak tarzda duruyor!

Kaldı ki öncelikli göreviniz yaşamı tehdit eden hasarlı binaları yıkıp, yaşam güvencesini sağlamak!