Herkese merhabalar. Bu hafta sizlerle hangi sporu yaparak daha çok kalori yakabilirsiniz, hangi sporlar yağ yakımında daha etkili olur gibi soruların cevaplarını konuşacağız. Benim de diyet sürecinde en çok soru aldığım konulardan birisi olması açısından birçok bireyin kafasındaki soru işaretlerini gelin hep beraber aydınlatalım.

Aslında benim sağlıklı bir birey için kilo verme sürecinde ilk önerim haftalık 150 dakika kadar spor yapması yönünde oluyor. Bunu isterseniz 3 gün 50 dakika şeklinde isterseniz de 5 gün 30 dakika şeklinde yapın. Ama sadece sağlık sınırı için gerekli olan fiziksel aktivite miktarı haftalık 150 dakikadır.

Amerikan Egzersiz Kurulu’nun yaptığı bir araştırmaya göre 1 kilogram yağdan kaybedebilmek için ortalama 7400 kalori harcamanız gerekmektedir. Yani bir haftada bir kilo yağ kaybı için günlük aktivitelerinize ek olarak ekstra yaklaşık 1000 kalori yakmanız gerekiyor. 

Egzersiz yaparken yakılan kalori miktarları yaşa, cinsiyete, kiloya, ideal kiloya yakınlığa göre değişmektedir. İdeal kiloya yakın bir birey ile fazla kilolu sınıfında olan bir bireyin aynı sporu yaparak yaktığı kalori miktarı ne yazık ki aynı değildir. Yazdığım kalori miktarları ortalama standartlara göre belirlenmiştir. Peki gelelim hangi spor ile ne kadar kalori harcıyoruz?

  1. Tempolu bir yürüyüş ile bir saatte yaklaşık olarak 391 kalori yakarsınız.
  2. 1 saat koşu (yaklaşık 8 km hız ile) ile bir saatte 755 kalori yakabilirsiniz.
  3. İp atlamak bir cardio egzersizidir. Yani yağ yakımınızı hızlandırır. Yaklaşık 10 dakika kadar ip atlamak size 90 kalori yaktırır.
  4. 1 saat voleybol oynayarak yaklaşık olarak 364 kalori yakarsınız.
  5. Eliptik bisiklet ile 1 saatte ortalama yakacağınız kalori miktarı 455’dir.
  6. Düşük etkili aerobik hareketler ile 1 saatte 455 kalori yakarsınız.
  7. Ağırlık kaldırma egzersizleri ile yaklaşık 1 saatte yakacağınız kalori 455’dir.
  8. Hafif ya da orta tempoda yüzme egzersizleri ile 1 saatte yaktığınız kalori miktarları 528 kalorileri bulabilir.
  9. Daha farklı sporlar denemek isteyen bireyler için paten ile kaymak 1 saatte yaklaşık 683 kalori yaktırır.
  10. Bir saatlik bir tekvando sporu ile 937 kalori yakabilirsiniz.

Tüm bu egzersizlerin dışında bu süreçte asıl başarının devamlılık ve kararlılıkla geldiğini unutmayın. Eğer kendinize ve sağlığınıza bir yatırım yapmak ve spora başlamak istiyorsanız bahaneler üretmeyin ve hemen bugün yapabileceğiniz şekilde başlayın. Kendinize çok yüksek hedefler koyup bir süre sonra pes etmektense, daha gerçekçi ve yapabileceğiniz hedefler koyarak kararlı bir şekilde ilerleyin.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]