Herkese merhabalar. Mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin sağlığımıza olan yararlarını saymakla bitmez. Her sebze ve meyvenin vücudumuz için kendine özgü yararlarının olduğunu, vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller depoları olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki ya mevsim dışı tükettiğimiz besinler vücudumuza ne gibi zararlar verir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

 Günümüzde artan teknoloji ile tüm sebze ve meyveleri manavlarda, market raflarında kısacası her istediğimiz yerde bulabiliyoruz. Zamansız yetişen sebze ve meyve tüketiminde ne yazık ki hormon takviyesi, kullanılan kimyasal ilaçlar, pestisit, mum vb. vücudumuz açısından çok tehlikelidir. Bu nedenle mevsim dışı tüketilen sebze ve meyvelerin besinsel değerleri oldukça düşüktür. Ayrıca mevsim dışı yetiştiği için maliyet olarak da fazladır. Tüm bunlardan dolayı mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin tüketilmesi hem vücudumuz açısından daha sağlıklı hem de daha ekonomiktir. Tazesi bulunmayan besinleri konserve veya dondurulmuş olarak tüketebilirsiniz.

 Aslında her mevsimin kendi özelliğine göre meyve ve sebzelerin de özellikleri değişmektedir. Sırf bu sebepten dolayı bile mevsimine göre besinleri tüketmek çok önemlidir. Örneğin kış mevsiminde genelde bağışıklığımız düşer, dikkat etmediğimiz takdirde soğuk havalardan dolayı hastalıkların yakamızı bırakmadığı bir mevsimdir. Kış mevsimi sebze ve meyvelerinin genel özelliklerine baktığımızda bağışıklık güçlendirici ve C vitamini içeriğinin yüksek olduğunu görmekteyiz. Uzun bir büyüme ve gelişme sürecine ihtiyacı olan sonbahar ve kış sebzeleri daha fazla kalori ve ısı verir. Hızlı büyüme sürecinde olan yaz sebzeleri ise soğutucudur ve daha az kalori verirler. Yani yazın serinlemeye kışın ise ısınmaya, ortam koşullarına bu şekilde uyum sağlamaya ve direnç göstermeye ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacımızı da mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerini tüketerek karşılayabiliriz.

Gelelim Şubat ayı favorilerine:

Şubat ayı sebzeleri: Brüksel lahanası, kereviz, karnabahar, yer elması, havuç, bal kabağı, kırmızı turp, lahana.

Şubat ayı meyveleri: Elma, portakal, nar, muz, ayva, greyfurt,.

Şubat ayı balığı: Mezgit.

Şubat ayı favori besini: Kestane. (Aşırıya kaçmadan tüketime özen gösterin. Unutmayın 3-4 kestane bir dilim ekmek ile eşdeğerdir.)

Aylara göre meyve ve sebze tüketimlerinizi sizler için hazırladığım listeye göre düzenleyebilirsiniz.

Ocak Ayı: Pazı, Havuç, Limon, Brüksel Lahanası, Portakal, Ispanak

Şubat Ayı: Pazı, Havuç, Brüksel Lahanası, Ispanak

Mart Ayı: Ispanak, Brokoli, Pırasa, Havuç, Şalgam

Nisan Ayı: Erik, Enginar, Kuşkonmaz, Taze Bakla

Mayıs Ayı: Sarımsak, Kiraz, Erik, Çilek, Enginar, Soğan, Kuşkonmaz, Taze Bakla

Haziran Ayı: Vişne, Sarımsak, Taze Patates, Domates, Kiraz, Kayısı, Çilek, Taze Fasulye, Soğan, Bezelye

Temmuz Ayı: Vişne, Patlıcan, Sarımsak, Taze Patates, Çağla, Domates, Armut, Dut, Kayısı, Salatalık, Böğürtlen, Taze Fasulye, Soğan, Şeftali, İncir, Pazı

Ağustos Ayı: Patlıcan, Sarımsak, Taze Patates, Mısır, Domates, Kabak, Dut, Kayısı, Kavun, Karpuz, Taze Fasulye, Soğan, Taze Börülce, Bamya, Pazı

Eylül Ayı: Patlıcan, Elma, Taze Patates, Mısır, Domates, Armut, Limon, Semizotu, Nar, Üzüm, Soğan, Kereviz, Yeşil Biber

Ekim Ayı: Elma, Taze Patates, Muz, Kabak, Pırasa, Limon, Mandalina, Nar, Ayva, Trabzon Hurması, Kereviz

Kasım Ayı: Karnabahar, Kereviz, Trabzon Hurması, Balkabağı, Nar, Mandalina, Limon, Turp, Portakal, Ispanak, Muz

Aralık Ayı: Karnabahar, Balkabağı, Mandalina, Limon, Lahana, Portakal, Ispanak

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]