AKADEMİK VE MİLLİ ÇALIŞMA
Özellikle deprem bölgelerindeki zemin güçlendirme çalışmalarında başarılı sonuçlar elde ettiklerine dikkat çeken Geoplas Sakarya Temsilcisi Harun Şerefoğlu, akademik-millî bir çalışma ortaya koyan Geoplas'ın, geosentetik ürünlerin tamamını üretebildiğini ve sektörde dünya standartlarında üretim yaptığını ifade etti.
Geoplas Sakarya Şubesi'nin, kısa bir süre önce ilimizde faaliyetlerine başladığını belirten Şerefoğlu, ürünün; zemin problemi bulunan bölgelerde sağladığı avantajları, sektörle ilgili kurum ve kuruluşlara düzenledikleri sunumlarla paylaştıklarını söyledi.

PROBLEMLİ ZEMİNLERE ÇÖZÜM
Sakarya Valiliği Çevre İl Müdürlüğü'nde kurum yetkililerine bir sunum gerçekleştiren Geoplas Sakarya Temsilcisi Harun Şerefoğlu, "Üniversitelerden, belediyelerden ve iş dünyasından övgü alan bu akademik-millî çalışma Sakarya’da problemli zeminler üzerinde yapılacak bina ve ulaşım yapılarının inşasında önemli avantajlar sağlayacak nitelikte.
Söz konusu malzemeler; zemin güçlendirme, stabilizasyon (sağlamlaştırma), farklı oturmaların engellenmesi ve dolgu tabaka kalınlığının azaltılması, yeni kaliteli dolgunun zayıf zemin içinde yutulmasını önleme gibi farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Özellikle bölgemizde temel zemini taşıma gücü değerlerinin düşük olmasından dolayı uygulama yapılacak alanlarda nitelikli alt yapı tabakalarının oluşturulması ile hem güvenlik açısından hem de ekonomik açıdan olumlu sonuçlar elde edilmiştir" diye konuştu.

ZAYIF ZEMİNDE GÜVENLİ YOL YAPIMI
Şerefoğlu, Çevre İl Müdürlüğü yetkililerine görsel sunum eşliğinde yaptığı bilgilendirmede, "Yolun ve yol yapılarının zayıf zemine oturduğu kısımlarda oturmaların ve üst yapıda bozulmaların önlenmesi, yolun trafik güvenliği açısından daima önemlidir. Zeminin iyileştirme tabakası ile takviye edilmesi durumunda; tabakanın zemine gömülerek malzeme kaybının çok fazla olması ve zeminin çok yumuşak olması nedeniyle imalatta problem yaşanması durumunda geosentetikler kullanılmaktadır. Ayrıca yüksek çekme dayanımına sahip oldukları için dolgu ve altındaki zayıf zemin içeren bir kayma hareketini engelleyici donatı olarak kullanılabilmektedir" dedi.

'KANADA TAŞIMA DEĞERİ'
Sakarya'nın 1. derecede deprem kuşağında olması ve yüksek değerde zemin sıvılaşmasının, bina ve yol yapımlarını zorlaştırdığını hatırlatan Şerefoğlu, deprem güvenliği için zemin güçlendirmenin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Coğrafi özellikleri nedeniyle Sakarya zemininin taşıma değerinin oldukça düşük olduğunu kaydeden Şerefoğlu, "Zemin değerlendirmede bir ölçü olan 'Kanada Taşıma Değeri'ne göre; Sakarya 'zayıf' bir zemin yapısına sahip. 10 üzerinden yapılan değerlendirmeye göre; 0-3 zayıf zemin, 3-8 orta zemin ve 8-10 sert zemin olarak değerlendirilir. Bu tabloya göre 2,5 değeri taşıyan Sakarya, zayıf bir zemin kategorisine giriyor. Bu nedenle yapılarımızı ve yollarımızı inşaa edeceğimiz zeminlerde güçlendirme yapılması kaçınılmazdır. İşte bu problemi çözen uygulamaları hayata geçiren Geoplas olarak, dayanıklı zemin elde etmede en akılcı çözüm olan 'geocell' ve 'geogrid' uygulamalarını öneriyoruz" diye konuştu.

NEDEN GEOGRİD KULLANILMALI?
Bina altlarında geogrid uygulamasının avantajlarını sıralayan ve neden geogrid kullanılması gerektiğine dikkat çeken Şerefoğlu, "Geogrid uygulamasında; depremde zeminin dayanıklılığı 1,5 kat artar. Deprem anında eşit oturmalar sağlarken, bina zemin hareketerinden daha az etkilenerek daha az deforme olur. Deprem sarsıntılarında kolonlar daha geç kırılır. Deprem anında esneyen zeminde kaymalar önlenir, kırılma olmaz ve zeminin dağılması engellenir" dedi. Şerefoğlu ayrıca, Geogrid serilmiş binalardaki avantajları; daha az dolgu, daha güçlü temel ve daha esnek kolonlar' olarak ifade etti

Editör: Haber Merkezi