Son zamanlarda enflasyondaki dalgalanma ile birlikte üst üste benzin ve motorine gelen zamlar en çok servis araçlarını ve halk otobüslerini etkiledi. Servis ve otobüslerde gelirlerin giderlere karşı yetmemeye başladığına dikkat çeken Başkan Demir, “Akaryakıt en az limitte bir depoda 200-250 lira kadar fark attı. Eylül ayından bugüne sadece akaryakıt yüzde 40 zam gördü. Lastiklere de yüzde 55 zam geldi. 800-900 liraya aldığımız lastik 2 bin-2 bin 500 lira oldu. Her şey döviz kuruna bağlı. Araçlarımızdaki yedek parçaların hepsi kur üzerinde. Esnafımız sanayide 1-2 ay vadeli iş yaptırabiliyordu ancak kurdan dolayı kimse uzun vadeli bir işlem yapamıyor. Bugün aldığını yarın aynı şekilde satamıyor. Haliyle de zamlar sonrası bütün masrafı esnaflar sırtlanıyor” dedi.

AKARYAKITTA İNDİRİM İSTEDİLER
Ekonomik gidişatın böyle devam etmesi halinde şoförlerin yok olacağını vurgulayan Başkan Demir, “Servisçinin, halk otobüsçüsünün geliri giderlerine yetmemeye başladı. Bu şartlarda bu işi yürütebilmemiz mümkün görünmüyor. Bizlerin bütün partilerden bir isteğimiz oldu. 65 yaş üstüne bin TL destek alıyoruz ancak her geçen gün sürekli 65 yaş üstünde nüfus artışı yaşanıyor. Mazotun fiyatı 9-10 TL’ye dayandı. Ortalama günde 40 kişi alınıyor her bir minibüste biz yine bin TL alıyoruz. Normalde 0-3 kilometre arasında hostesi ile beraber 300 liraydı ve ancak o zamanlar esnaflarımız bir şeyler kazanıyordu. Şimdi akaryakıtta oynamalar olunca 300 lira zararla hareket ediyor. Bunu sürdürebilmek için bu sefer esnaflar da zam yapmak durumunda kalıyor sonucunda vatandaşlar da etkileniyor. Buna çözüm olarak iktidardaki tüm muhalefet parti lider ve milletvekillerine çağrımız bize bunun çözümü akaryakıt desteğidir. ÖTV- KDV'ler olmadan indirimli akaryakıt alabilirsek ancak o zaman bir şeyler yapabiliriz” diye konuştu.

“İŞSİZLER TAM ÜCRET ZENGİNLER İNDİRİM KULLANIYOR”
Yakın zamanda servis ve halk otobüsleri ile ilgili sorunları konferans yöntemi ile yetkililere anlattıklarını ifade eden Başkan Demir, “Araçlarımızda yüzde 40 oturma yeri yüzde 60 ayakta taşıma kapasitelidir pandemi döneminde yüzde 50 ile çalışmak zorunda kaldığımızdan 10 kişi ile çalışmak zorundaydık, 11 kişi aldığımızda trafik kontrollerinde 1 fazla yolcu için 3 bin 600 TL cezalara tabi tutulduk 10 kişi ile çalıştığımızda aralarında serbest kartla binenler ve indirimli kartı olanlar dâhil sabah işe çıkarken ki çıkmak zorunda kar etmeyeceğini bilip aksine akşama kadar ne kadar zarar edeceğini ve mazotunu almak için cebinden ne kadar para çıkacağını düşünerek yola çıkmıştır İndirimli serbest kartlardaki en büyük sorun asgari ücretle çalışan ve işsiz olanlar tam ücret öderken devlet kurumlarında çalışıp 8-10 bin TL maaş alanlar ise kartı basarak indirimli ya da ücretsiz binebiliyor” şeklinde konuştu.

TALEPLERİNİ SIRALADI
Konu ile ilgili taleplerini sıralayan Başkan Demir, “1-2 yıla yakın süredir doğru düzgün çalışamayan servisçi ve halk otobüsçü esnafının Ekim 2021 yılına ait tüm araç ve kredi borçları ve sair kurum ödemelerinin ertelenmesi tüm esnafımıza faizsiz en az 50 bin TL. Bir yıl ödemesiz 36 aydan az olmamak kaydı ile kredi talep ediyoruz. En azından esnafın bir nebze nefes alması imkanı sağlanmış olacaktır. Bu talepler karşılanmadığı sürece esnaf yok olmaya mahkum. Zaman gelir bu gidişatta ne toplu taşımacılığı yapabilecek esnaf kalır ne de servis taşımacılığı yapacak esnaf kalır” dedi.

EV SAHİPLERİNİ YAKALIYORLAR
Korsan çalışmalarda ise yetkililerin ev sahiplerini yakaladığını söyleyen Başkan Demir, “En çok dile getirdiğimiz konulardan birisi de korsanlar. Koronavirüsten çok bizlere korsanlar darbe vuruyor. Bir tane bile eksilen korsan görmüyorum aksine her geçen gün daha çok artış gösteriyor. Yetkililere seslendik, emeğimizde hırsızlık var diyoruz. Hırsız yerine ev sahibini yakalıyorlar. Sıkıntı burada. Bizim esnaflarımız da denetlensin ama korsanlar da denetlensin. Bizim esnafımız zengin değil, tedbirler arttırılsın. Ekonomik sıkıntılar aile içinde geçimsizliğe ve sorunlara sebebiyet veriyor” ifadelerine yer verdi.

10 YILDIR ÇÖZÜMÜ BULUNAMIYOR!
Son olarak servis araçlarının park yaptıkları bölgelerde 10 yıldır çözüm bulamadıklarına dikkat çeken Başkan Demir şu ifadelere yer verdi; “Geçmişten beri artık dilekçe yazmaktan bizlere gına geldi. Yapılan sadece kağıt israfı gibi görüyoruz. Dilekçelerimiz var okul saatlerinde 45 dakika bir zaman ayrılması talebinde bulunuyoruz. Servis araçları başka yere çekince hemen ceza yerken, servis araçlarının yerine çekilen bir tane bile otomobilin kurtarıcı ile çekildiğini görmüyorum. Sadece ceza yazılıp geçiliyor. Görüşmelerimiz halen daha devam ediyor ama bir çözüm bulamıyoruz. 10 yıldır bunu dile getiriyoruz ama bizleri duymuyorlar.” Şevval GEÇİN

Editör: Haber Merkezi