YSK Başkanı Güven, seçmen kütüklerinde "hayali  seçmen", "ölü seçmen" bulunduğu, "Suriyelilere oy kullandırılacağı" iddiaları ve  beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin durumuyla ilgili  sorularını yanıtladı.

Güven, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinin ön  hazırlıklarını büyük oranda tamamladıklarını, bugün itibarıyla Türkiye'de mevcut  seçmen sayısının 57 milyon 93 bin 985 olduğunu bildirdi.

Kamuoyunda son günlerde dile getirilen "ölü, hayali seçmen"  iddialarına yanıt veren Güven, seçimin başlangıç tarihinden önce Nüfus ve  Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden 18 yaşını tamamlamış vatandaşların  kayıtlarını aldıklarını, seçim sürecinin başlangıç tarihi yani 1 Ocak itibarıyla  da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ilişiği keserek, listeler  üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Bu listelerden asker, hükümlüler, kısıtlı olanlar ve ölenlerin  kayıtlarını düştüklerini belirten Güven, bu incelemenin ardından seçmen  kütüklerini liste haline getirip askıya çıktıklarını söyledi. Başkan Güven, şöyle  konuştu: "Birtakım değişiklikler yapılması, yanlışlıkların olması çok doğal.  Yasa koyucu zaten bu nedenle muhtarlık bölgesi askı listelerinin asılmasını  öngörüyor. İki seçim dönemi arasında bu tür yanlışlıklara itiraz etsinler diye  seçime katılma hakkında sahip siyasi partilerle de paylaşıyoruz. Sadece bununla  da yetinmiyoruz, seçim sürecindeki itirazlar üzerine yapılacak değişiklikleri de  yine siyasi partilerle paylaşıyoruz."

Güven, 4-17 Ocak tarihleri arasındaki askı döneminde, vatandaşların  kendi apartmanında oturanları kontrol edip, gerekirse itiraz edebilsinler diye  bina bazlı listeleri de yayınladıklarını bildirdi. "Bütün kamuoyu bizimle ilgileniyor, bize yükleniyor." diyen Güven,  Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, doğum ve ölümle ilgili kayıtların  tutulması gerektiğini, vatandaşın nerede oturduğuna dair adres tescilinin de yine  bu genel müdürlük tarafından yapıldığını aktardı.

Başkan Güven, YSK'nin da adres kayıt sistemindeki yerleşim yerleri  esas alınarak hazırlanmış bu listeleri esas alarak seçmen kütüklerini  hazırladığına işaret etti.

MÜKERRER SEÇMEN VAR MI?
Başkan Güven, seçmen listelerinde mükerrer seçmen bulunma ihtimali  olup olmadığı sorusunu, "Türkiye'de vatandaşımız doğduğunda Nüfus ve Vatandaşlık  İşleri Genel Müdürlüğü bir kimlik numarası veriyor ve herkese tek bir numara  veriliyor. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, sisteme iki kere kayıt olması  söz konusu değil. Mükerrer seçmen olmadığı gibi sahte seçmen de yok, hayali  seçmen de yok. Seçmen nerede kayıtlı olursa olsun ancak bir kez kayıt  olabiliyor." diye yanıtladı.

"YIĞMA SEÇMEN"
"Yaşamadıkları yer dışındaki muhtarlıklara seçmen nakli yapılması"  konusuna da değinen Sadi Güven, mahalli idarelerin kendi yapısından kaynaklanan  bir takım sıkıntı bulunduğunu, bunun her seçim döneminde yaşandığını söyledi.  Başkan Güven, şu bilgileri verdi:

"Özellikle muhtarlıklarla ilgili seçimlerde muhtar adaylarımız veya  muhtarın akrabaları büyük şehirlerden köylere gidiyorlar. Bunların bir kısmı,  mevzuata uygun nakiller. İnsanların birinci, esas oturdukları adresleri olduğu  gibi diğer adresleri de olabiliyor. Diğer adreslerinde de telefon, elektrik, su  kayıtları gibi belgeleri bulunabiliyor. Bu vatandaşlar isterse diğer adresi de  esas adres olarak tescil ettirebiliyor.

Bunun dışında bir de gerçekten orada oturmayan, yığma tabir ettiğimiz  seçmenlerin gidişi söz konusu olabiliyor. Siyasi partilere listeleri tam da bunun  için veriyoruz. Muhtarlıklarda seçmen listelerini askıya bunun için çıkarıyoruz.  Vatandaşların kendi apartmanındaki dairede kimlerin oturduğunu sistem üzerinden  sorgulamalarına bu yanlışlar düzelsin diye izin veriyoruz."

Yapılan tahkikat sonucu beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı  belirlenen seçmenlerin kayıtlarının dondurulacağını daha önce açıkladıklarını  hatırlatan Güven, bu durumdaki seçmenlerin askı süresi içinde gerçek yerleşim  yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy  kullanamayacaklarını bildirildi.

Güven, "Size çarpıcı bir örnek vereyim, 2018 milletvekili genel  seçiminde hakimlerimizin dondurduğu seçmen sayısı 736 iken bu seçim döneminde  dondurulan seçmen sayısı 56 bin 495. Biz YSK olarak bu işte ciddi manada  hassasiyet gösteriyoruz ve seçmenlerimizin gerçek yerlerinde oylarını  kullanmasını için elimizden geleni yapıyoruz, yasa da onu emrediyor. Bu sadece 1  Ocak'tan önce kaydını aldıranlarla ilgili inceleme sonucu. Hakimlerimize bu  konuda resen inceleme yetkisi de verdik." şeklinde konuştu.

Hakimlerin ayrıca, askı döneminde, 4-17 Ocak tarihleri arasında  adresini aldıranlarla ilgili inceleme yaptıklarını anlatan Güven, inceleme  sonucunda nakil yapılan adreste oturmadığı belirlenen seçmenlerin adres taşıma  taleplerinin reddedildiğini bildirdi. Güven, "Yüksek Seçim kurulu, seçmenlerin  oturdukları yerde oylarını kullanması için elinden gelen tüm gayreti  göstermektedir." dedi.

"ÖLÜ SEÇMEN" İDDİALARI
Ölü seçmen iddialarına da yanıt veren Başkan Sadi Güven, Nüfus  Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden 1 Ocak'tan önceki nüfus kayıtlarını  aldıklarını hatırlattı.

Alınan listede, 1 Ocak'tan önceki dönemde 100 yaş üzerinde 6 bin  kişinin olduğunu görünce, şüphelendikleri kayıtları incelettiklerini söyleyen  Güven, şöyle devam etti: "Bu 6 bin kişi, ölü olanlar kayıttan düşüldü. Ancak 1 Ocak'tan sonra,  yani listeler askıya çıktıktan sonra da 165 kişiyle ilgili de böyle ihbar geldi.  Biz de kendi kayıtlarımızı kontrol ettik ve 100 yaş üzerindeki seçmenlerle ilgili  araştırma yapılması için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yazı  yazdık. Oradan sonuçlar geldi. Bunlardan 7 kişinin sağ olduğu, diğerlerinin  öldüğü belirlendi. Bu 7 kişi dışındaki vatandaşlar, Nüfus Vatandaşlık İşleri  Genel Müdürlüğü kayıtlarından ve bizim seçmen kütüğü listesinden düşüldü. Seçimde  sandık başına koyacağımız listelerde bu vatandaşlarımızın isimleri olmayacak.  Sadece bunu da yeterli görmüyoruz. Seçimden bir hafta önce de yine Nüfus ve  Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden ölen vatandaşların listesini tekrar almak  suretiyle sisteme işleyip, kayıtlarını düşüyoruz. Dolayısıyla sistemde şu an  itibarıyla ölü seçmen görünmüyor. Seçimden bir hafta öncesine kadar vefat eden  seçmenleri de listelerden düşüreceğiz."

SURİYELİLERİN OY KULLANMASI
Suriye vatandaşlarının seçimde oy kullanacağı iddalarına karşı da Sadi  Güven, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir kişinin oy kullanması mümkün  değil." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazananların nereden geldiğinin  YSK'yı ilgilendirmediğini belirten Güven, şunları kaydetti: "Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan, Rusya'dan göç edip vatandaşlığa  kabul edilmiş vatandaşlarımız olabilir, başka ülkelerden gelebilir. YSK olarak bu  benim sorunum değil. Ben sadece bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup  olmadığına bakarım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişileri de diğer şartları  yerindeyse, kısıtlı değilse, 18 yaşını doldurmuşsa, asker değilse seçmen olarak  listeye yazarım. Onun dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Suriyeliler  kesinlikle oy kullanamaz. Ülkemizde bulunan yabancılara da kimlik veriliyor.  Ancak o yabancıların kimlikleri 99 ile başlıyor ve 99'lu numara ile başlayan  kimlik belgelerini sistemimiz kabul etmiyor. Dolayısıyla Suriyeli birinin  sistemde oy kullanması diye bir şey söz konusu değil. Oy kullananların tamamı  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler."

GÜVEN'İN BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE SEKİZİNCİ SEÇİM
Sadi Güven, soru üzerine, 24 Ocak 2013'ten beri yürüttüğü YSK  Başkanlığı görevinde sekizinci büyük seçimini yapacağını belirtti.

Hakimler ve Savcılar Kurulu seçimiyle dokuzuncu kez Kurul Başkanı  olarak seçim yapacağını ifade eden Güven, "Seçimi yönetmek zor. Aslında  tartışanların çoğu seçim hukuku açısından bilgisi olmayan şahıslar. İkna etmek  çok zor. Seçim sistemini bilmeyen kişiler seçimi tartışıyor." dedi.

Güven, bu günlerde hazırladıkları bir kamu spotuyla seçmenleri  bilgilendirmeye amaçladıklarını dile getirerek, vatandaşların televizyonlarda  yayınlanan bu spotu izlemelerini istedi.

Sandık başında memur üye ile başkan dışında, o seçim bölgesinde son  milletvekili seçiminde en çok oyu alan beş siyasi parti temsilcisinin görev  aldığını hatırlatan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşa oylarını onlar kullandırıyor, seçimin sonunda akşam oyları  onlar sayıyor, sayım döküm cetvelini onlar tutuyor. Bu belgelerin tamamı kare  kodlu olarak ilçe seçim kurulu tarafından tarandıktan sonra ilçe birleştirme  tutanaklarıyla siyasi partilerle eş zamanlı olarak YSK'ya geliyor. Sadece bununla  da yetinmiyoruz. 2014 mahalli idareler seçiminden bugüne kadar tüm seçimlerdeki  tüm sandıkların siyasi partili üyelerinin imzaladığı ıslak imzalı sandık sonuç  tutanakları bizim sitemizde görülebiliyor. Bunlar PDF resim formatında olduğu  için değiştirilmesi mümkün olmayan belgeler bugüne kadar da değiştirildiği  yönünde hiçbir itiraz da gelmedi. Vatandaşlarımızın, kendi oy kullandığı sandığın  tutanağını, bu sandığın ilçe, il birleştirmesini Türkiye geneline kadar görme  imkanları var. Bu 2014'ten bu yana yapılıyor. Dünyada bunu tek biz yapıyoruz. Her  zaman söylüyorum, seçimde yarışan da seçimi yapan da siyasi partilerdir.  Partilerimizin sandığa sahip çıkmasını istiyorum."

Editör: Haber Merkezi