Türk-İş’e bağlı Sakarya Şube başkanları adına Türk-İş İl Temsilcisi Cemal Yaman yazılı açıklamada bulundu.
Yaman açıklamada şu ifadelere yer verdi; “2019 yılı asgari ücret zammı belli oldu iyi de oldu. 2020 TL net ücret fena bir ücret değil, gelir vergisi yüzde 15’te sabit tutulur ise asgari ücretle çalışanlar avantajlı duruma geçiyor. Asgari ücretin az da olsa üstünde ücret alanlar vergiden dolayı yılda 1 maaş kaybediyor. Bu vergide adaletin olmadığını gösteriyor. Asgari ücretin tüm çalışmalarda 696 sayılı kanunla çalışanlarda kadroya geçen taşeronlar vergi dışı bırakılarak kalan kısmın yüzde 15 ile vergilendirilmesi gerekmektedir. Doğru olan budur.”

ÜCRET ADALETİ
Yaman açıklamasının devamında; “Asgari ücret yüzde 26 zam ile birlikte 2020 TL net ücrete gelmiştir. Bizim için bu ücret artışı olumlu ve kabul edilebilir bir artış olduğunu yukarda ifade ettik. Ancak asgari ücrette çalışan işçilere uygulanan yüzde 26 artış, 696 sayılı kanun ile kamuda kadro kapsamına alınan yüz binlerce işçi, Yüksek Hakem Kurulunca kendilerine 2020 Kasım ayına kadar her altı ayda yüzde 4 artış yapılacak olması adaletli bir uygulama değildir.
Kadro kapsamına alınan işçiler 2 Nisan 2018’de kadroya geçme ile birlikte bayram yaptılar ancak ücret uygulamasının yeniden düzenlenerek asgari ücret zammının verilmemesi halinde hüsrana uğrayacaklardır.
Hükümetin, Çalışma Bakanlığı’nın bu konuya el atarak kadroya geçen üyelerimize eskiden olduğu gibi asgari ücret zammını daha sonra yüzde kaç fazla ile çalışıyorlarsa onu uygulamalı ve daha sonra yüzde 4 Yüksek Hakem zammını vererek 2019 ücretleri belirlenmelidir.” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi