Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücreti açıklamasının ardından vatandaşlar değerlendirmede bulundu. Kimi fiyatın kararında olduğunu belirtirken, kimi ise yaşama şartlarına göre daha da fazla olması gerektiğini söyledi.

“5 BİN TL OLMALIYDI”
Asgari ücretin 5 bin TL üzerinde olması gerektiğini belirten İsmet Çarkcer, “Asgari ücret ile geçinilmesi için en az 4 bin 500 lira verilmesi lazım. Şu anda ekmek oldu 3 TL. Verilen karar yeterli olmasa da alınması gereken en düşük karardı. 4 bin TL’nin aşağısındaki maaş, değil aileyi, bekar birini bile geçindiremezdi. Dolar sürekli artışta, kiralar oldu 2 bin TL’nin aşağısında yok. Aslında 5 bin TL üstünde olması lazım ama o da hayal gibi olur” dedi.

ALIM GÜCÜ
Asgari ücreti yerinde bulan Ulvi Garip Sever ise “Asgari ücret 4 bin TL üzerinde olması kararında bir hareket oldu çünkü 50 liralık yağ kimi yerlerde 150 lirayı buluyor. Vatandaşların kararına kalsa en az 5 bin TL olması lazım. İnsanlar şu anda geçinemiyor. Bizler geçinmekte zorlanıyoruz. Vatandaşlar olarak alım gücümüz fazlasıyla düştü. Bunun düzeltilmesi gerekir. 4 bin 250 lira ile görünen o ki çalışmalara gerçekten başlanıldı.” şeklinde konuştu.

BEKAR ÇALIŞANA GÖRE
Asgari ücretin 4 bin 250 TL olmasının bir bekar çalışana göre olduğunu ifade eden Fatih Sönmez, “3 bin 100 ile 3 bin 500 TL arasındaki rakamlar olsaydı komik olurdu. Enflasyon rakamlarını bizler görebiliyoruz. Ülke olarak satışlarımız da alışlarımız da ortada. Benzin 10 TL üzerinden satılıyor, dolar 14 TL’yi aştı. Bunların çıkması çok kolay lakin birden aşağıya düşmesini beklemek hata olur. Şu an kimse geçinemez. Şu anda tek düşüncemiz asgari ücretin artmasından sonra işçilerin işlerine devam edebilecekler mi sorusuna cevap bulunması.”

İNSANİ YAŞAMIN ÜCRETİ
Kadri Can Mendi, “Asgari ücret insanca yaşamanın asgari düzeyi neyse o kadar olmalı. Yani insanlara sormak lazım asgari ücret sadece hayatta kalmak için yeterli mi? Yoksa düşük bir bütçeyle de günde 1 öğün yiyerek de yaşam sürdürürsün. Asıl şunu sormak lazım; insani yaşamın asgari düzeyi nedir? Mesela o asgari ücretle ev alabilecekler mi, yaşlandığı zaman ev sahibi olabilecek mi? Ya da istediği gibi düzenli beslenebilecek mi, çocukların eğitimini tam anlamıyla verebilecek mi, hiç yurt dışına çıkabilecek mi? Ya da Müslümanlar hacca gidebilecek mi, kurban kesebilecek mi? Bunları sağlayacak asgari ücret neyse rakam da o olmalı” ifadelerini kullandı. Şevval GEÇİN - ÖZEL HABER

Editör: Haber Merkezi