Demiryol İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, sendika hizmet binasında TÜVASAŞ’ın içinde bulunduğu durum ve verimlilik esasına dayalı çözüm önerilerinin ele alındığı basın toplantısı düzenledi.

KABUĞUNU KIRAMAMIŞ
Şube Başkanı Yaman, kurulduğundan bu yana yaklaşık 70 yıldır; emeğin, alın terinin somutlaşmış ifadesi olan TÜVASAŞ’ın yoğun emek ve çabayla yenilenen ve artan üretim gücü, yeni ürünler, yeni pazarlar, üretmenin ve başarmanın haklı gururu olduğunu söyledi. Yaman, TÜVASAŞ’ın bugüne kadar yaptığı üretim süreçleri sıraladıktan sonra: “Bu potansiyeline rağmen kabuklarını kıramamış ve kendine ait bir orijinal tasarıma sahip olamamıştır. Olamadığı içinde hem ana hat demiryolu araçları hem de şehir içi raylı sistem araçları üretiminde gerek uluslararası pazarlarda yer alacak, gerekse ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak istenen konuma gelememiştir.

BÜROKRATİK ENGELLER
Bunun sebebi ise kurumumuzun önündeki engellerdir. Bu engeller KİK kanunu, devlet personel yasası, yurt içi ve yurt dışında ihalelere girmemizin önündeki prosedürler ve finansmandır. Şirketimiz yan sanayisi ve partnerleriyle birlikte lideri olduğu sektörün; taşıdığı yüksek katma değer üretme potansiyelini ancak bu engellerin ortadan kaldırılması ile hayata geçirebilecektir. Kurumumuzun sektöründeki dünya devi şirketlerin çalışma sistemini ve yapısını düşünürsek, TÜVASAŞ’ın bunlarla rekabet etmesini düşünmek doğru olmaz. Dolayısıyla kurumumuzu verimsizlikle suçlamak doğru değildir. Bunun çözümü önündeki bürokratik engelleri kaldırmaktır.”

ÖNERİLER
Yaman şöyle devam etti; “Nasıl savunma sanayii sektörüne doğrudan temin imkânı sağlayan düzenlemeler yapılmışsa; demiryolu araçları üretim sektörüne de aynı düzenlemeler getirilmelidir ki sektörümüz, yerli- milli üretimi ve ihracatı ile güçlü hale gelebilsin. Öncelikle Cumhurbaşkanlığına bağlı demiryolu sektör başkanlığı kurulmalıdır. Ülkenin bu sektördeki tüm arz ve talep yönetimi bu başkanlık tarafından stratejik olarak belirlenmelidir. Diğer taraftan da kuruluşlarımızın özerk yapısı ile KİK Kanunu, Devlet Personel Yasası, finansman yapısı ve yurtdışı pazarlamada yaşanan bürokratik zorlukları ortadan kaldırılmış olacaktır. Bu sayede ilgili kuruluşlarımız özel sektör mantığı ile sevk ve idare edilebilecek ve dolayısı ile de bizim sendika olarak olmazsa olmazımız, kurumumuzun çoğunluk hissesi her zaman devletimizin elinde olacak.”

SATIŞ GELİRİ
TÜVASAŞ’ın, Genel Müdür Prof. Dr. İlhan Kocaarslan’ın yeni yönetim anlayışı ile yönetim, sendika ve çalışanların bütünleşmesi sağladığını belirten Yaman, “Son üç yılda gerçekleşen satış cirolarımız 2016’da 290 milyon TL. iken, 2017’de 371 milyon TL’ye, 2018 yılında ise 488 milyon liraya ulaşarak son iki yılda cirosunu ikiye katlamıştır. 2019 yılındaki faaliyetlerimizle elde edeceğimiz satış gelirimiz ise yarım milyar lira sınırını aşacaktır.” dedi ve şirketin önceki dönemlerle karşılaştırmalı üretim sonuçlarının da artış eğilimi gösterdiğini açıkladı.

MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN SETLERİ
“TÜVASAŞ, 1950'lerdeki vagon tamir atölyesinden artık 2020’lerin raylı taşıt üretim üssüne dönüştürülmüştür. Üzerinde titizlik ve yoğun gayretle çalıştığı, tasarımdan üretime maksimum yerlilikle üreteceği ve kısa süre içinde Milletimize armağan edeceği; Milli Elektrikli Tren Seti (EMU) projesi TÜVASAŞ’a kabuğunu kırdıracak ve hak ettiği konuma taşıyacaktır.

Ayrıca 6 Nisan 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan tramvay ve tren vagonları ithalatının yasaklanması kararını büyük sevinçle karşılıyoruz. Bu konuda Demiryolu–İş Sendikası olarak, başta Sayın Cumhurbaşkanımıza gösterdikleri yüksek dirayet ve kararlılık için çok teşekkür ediyoruz.”

İNSAN VÜCUDUNA BENZETTİ
Yaman; “Vücudumuzda bulunan damarlar demiryolu altyapısı, damarda dolaşan kan ise demiryolu araçları gibidir. Damarlarda dolaşan kan organlarımıza ve vücudumuza can verir. Kan ise yine vücut içinde diğer organlarımız tarafından üretilir ve temizlenir. Dolayısı ile vücudun sağlıklı çalışması için damarlardaki kanın vücut tarafından üretilmesi nasıl elzem ise demiryolu ağlarımızdaki araçların da ülkemiz tarafından yerli ve milli olarak üretilmesi o kadar elzemdir. Dışardan yapılan kan takviyeleri ile vücudun sağlıklı fonksiyon gösteremeyeceği gibi hiçbir yabancı firmanın da bu hayati konuda ülkemize yardımcı olacağını düşünemeyiz. Ülkemizin nüfus, jeopolitik, ekonomik, teknolojik, talep, din ve dil hinterlant gerçekleri bizi böyle bir sektörde üretici ve belirleyici olmaya mecbur bırakmaktadır.”

DIŞA BAĞIMLILIK
“Ülkemizde son yıllarda 12 değişik ülkeden, 26 değişik demiryolu aracı ve aksamı ithal edilmiş ve yaklaşık 6 milyar dolarlık yurt dışı alımı yapılmıştır. Bu her türlü kıt kaynağını maksimum verimli kullanması gereken ülkemiz için, kalıcı dışa bağımlılık oluşturduğundan çok büyük bir kayıptır. Sektörlerimizin bekası, iktisadi bekamız; iktisadi bekamız da ülkemizin bekası olacaktır. Ülkemiz Devrim Arabası örneği ve Nuri Demirağ’ın uçak sanayisi örneği gibi acı tecrübelere sahiptir. Devletimizin, Bürokrasimizin bu konuda TÜVASAŞ’a ve girişimlerine sahip çıkarak, bizim sektörümüzde de yeni bir acı sürecin yaşanmasına engel olmasını istiyoruz.”

YERLİ VE MİLLİ
Cemal yaman açıklamasının son bölümünde; “Sonuç olarak verdiğimiz TÜVASAŞ’ımız yerli ve milli olarak ülkemizin ihtiyacı olan yolcu taşıyan tüm demiryolu araçları üretimini yapabilecek noktaya gelmiştir. Aynı zamanda uluslararası pazarlara da ihracat yapabilecek konumlara gelebilmesi için, desteklenmesi gerekmektedir. Demiryol-iş sendikası olarak, yaptıkları çalışmalardan dolayı başta Sayın Genel Müdürümüze, yönetim kurulu üyelerine ve TÜVASAŞ’ta çalışmakta olan işçi ve memur arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi