Marka; herhangi bir ticari malı ya da hizmeti diğerlerinden ayırmaya yarar. Ayrıca, ürüne ya da hizmete dair özellikleri olabilecek en iyi şekilde temsil eden bir terimdir. Marka; aynı zamanda markalar hukuku ve ticaret hukukuna ait bir terimdir. Takdir edersiniz ki, piyasada zannedilenden daha çok sayıda marka mevcuttur. Markaların prestijlerini ve ürün/hizmetlerini garanti altına almaları gereklilikten ziyade zorunluluktur. Marka tescili oldukça önemlidir. Marka tescili başvuruları; tahmin edilebileceği üzere Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılır. Sektöre yeni adım atmış markaların aklında Türk Patent sorgulama nasıl yapılır sorusu bulunuyor.

Marka Tescili Sorgulama İşlemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Markası olan her kişi ya da kurum marka tescili işlemlerini gerçekleştirmek zorundadır. Bu işlemlerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi halinde söz konusu markanın varlığı resmi hale gelir. Bir başka deyişle, marka tescillenmiştir. Marka ile ilgili tüm haklar marka sahibinin elindedir. Marka sahibi; istediği takdirde markayı devredebilir, satabilir veya miras bırakabilir. Bunun yanı sıra, marka tescili; marka sahibine herhangi bir ürünü üretme, pazarlama ve satma imkanı da sunar. Ayrıca, marka sahibi; ürün ya da hizmetlerinin üçüncü kişiler tarafından izinsiz bir şekilde kullanılması halinde hukuki haklarını da kullanır. Bir başka deyişle, maddi ve manevi açıdan mağdur olmamak adına son derece gereklidir.

Türk Patent ve Marka Kurumu; kurulduğu günden bu yana başta marka tescili olmak üzere birçok işlem ile ilgilenir. Bu noktada, marka tescili başvurusu yapmadan evvel Türk Patent sorgulama işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bu sayede, tescil edilmek istenen markanın aynısının veya benzer özellikler taşıyan versiyonunun olup olmadığı belirlenir. Marka sahibi; marka tescili öncesinde Türk Patent sorgulama işlemini gerçekleştirmek zorundadır. Aksi takdirde, tüm emekleri boşa gidebilir. Bir başka deyişle, Türk Patent sorgulama işleminin yapılmaması halinde benzer bir markanın varlığı gibi ciddi bir risk ile karşı karşıya kalınır. Bu durum; marka tescili başvurusunun Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından reddedilmesine neden olur.

Marka tescili sorgulama işlemi için her şeyden önce Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesi ziyaret edilmelidir. Bu sitedeki işlemler bölümünden marka tescili sorgulama işlemi yapılabilir. Ayrıca, markasının tescillenmesini isteyenler; yine bu kısımdan resmi evraklarının ne durumda olduğunu da görebilirler. Türk Patent sorgulama işlemi sayesinde benzer durumda olan markaların var olup olmadığı belirlenir. Son derece önemli bir işlem olmakla beraber markanın üretim yapmadan evvel herhangi bir benzerlikten kurtulmasını sağlar.

Türk Patent Sorgulama E-Devlet Üzerinden Yapılabilir Mi?

Türk Patent ve Marka Kurumu; tüketicilere Türk Patent sorgulama işlemi için kendi sitesinden destek verir. Bunun yanı sıra, bu tür bilgilere e-devlet üzerinden ulaşmak da mümkündür. Hatta, e-devlet sayesinde daha hızlı bir şekilde bilgi edinilir.

Editör: Haber Merkezi