Ahşap gibi kalın malzemeleri kesmek için yapılan testereler çok dikkatli kullanılmalıdır. Testerenin yanlışlıkla ve bilmeden kullanılması çeşitli kazalara neden olabilir. Tırtıklı yapısı nedeniyle insan vücuduna zarar vermesi kolaydır. Testereler doğru tutmak ve ağacın yapısına ve kişinin duruşuna göre hareket ettirmek çok önemlidir.

Testerenin Kullanım Alanları Nelerdir?

Elle kırılmayan malzemeleri kesmek için uygulamaya bağlı olarak farklı ekipman ve ebatlarda testereler kullanıyoruz. Marangozlar, orman işçileri, çiftçiler, kereste öğütücüler, kalaslar ve kereste işleyicileri genellikle testere kullanır. Testere hem manuel hem de elektrikle yapılabilir. Testere bıçağının testere dişli yapısının ahşabın özelliklerine göre seçildiği söylenebilir.

Fazla ahşabı kaldırarak budama yapmak için ince dişli testereler tercih edilir. Bağ gibi küçük dallı ağaçların budamasında bıçak büyüklüğünde açılıp kapanabilen bağ testereleri tercih edilir. Çift kenarlı testerenin avantajı, her iki tarafı da kullanabilmenizdir. Patlak izli lastiklerle başka bir dekorasyon yapmak isterseniz lastik testere kullanmanızda fayda vardır.

Muz Testeresi Nedir?

Oval testereler, muz hasadı amaçlı kullanıldıkları için muz testereleri olarak adlandırılırlar. Çim testereleri ayrıca çim gibi ince, küçük bitkileri kesmek için de kullanılır. Yabani otlardan bahsetmişken, çimlerdeki lekelerin nasıl çıkarılacağı ile ilgili bir makale tavsiye ederim. Her boyutta bir testereye sahip olmak, işlerin hızlı bir şekilde yapılması için faydalıdır.

Çok küçük bir bütçe ayırarak tüm manuel testerelere sahip olabilirsiniz. Sanat eserlerinde oldukça popüler olan ve büyük sanat eserleri ortaya çıkaran yapbozlar, 1950'li yıllardan itibaren ağaç işlemede kullanılmaktadır. Yapılan işin inceliğine göre büyük ve küçük olmak üzere iki çeşidi vardır. Küçük alanlar için küçük testere, geniş alanlar için büyük testere kullanmalısınız. Ayarlanabilir testereler ise bölgeye göre hareket edebildikleri için takı tasarımına uygundur. Testerenin ucunda farklı sayıda testere dişi vardır.

Elektrikli Testere Nedir?

Manuel testerelere ek olarak, birçok elektrikli testere türü vardır. Dekupaj testereleri ahşap, plastik ve cam gibi zorlu yüzeylere desen çizmek için kullanılır. Bir ağaç üzerine çizilmiş desenli bir dekupaj testeresi kullanmak zamandan ve malzemeden tasarruf sağlar. Zeminde bir delik açmak için bir matkap ucu kullanın, böylece fazladan malzeme harcamadan testereyi delmenize ve bir desen oluşturmanıza olanak tanır.

Testereyi ayarlayarak zor malzemeler bile sorunsuz işlenebilir. Daire testereler, marangozlar tarafından ahşap, metal ve plastik gibi malzemeleri çapraz olarak düz kesmek için kullanılan aletlerdir. Yapboz gibi desenlerde kullanılmaz, malzemeyi belirli parçalara ayırmaya yardımcı olur. Disk şeklindeki gözlerin tırtıklı bir üst kısmı vardır. Ahşap ustası olarak bilinen testere, kalın ahşabı kesmek ve doğramak için en çok tercih edilen alettir. Testere makineleri diğer düz testerelere göre daha farklıdır.

Testere Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yapboz gibi elektrikli testerelerin kullanımına daha fazla dikkat edilmelidir. Zemin kaygansa, testere yaralanabileceğinden üzerinde çalıştığınız zeminin yapısını bilmeniz gerekir. Elektrik kaçağı olmadığından emin olun ve tencereyi yerleştirirken testereyi daima kapalı konumda tutmalısınız. Malzemeden çıkan çıkıntıların yüzünüze çarpmaması için toza dayanıklı maske takmalı, kask ve gözlük kullanmalısınız. Bir bıçağı değiştirirken, testereyi fişten çekerek başlamadan önce bıçağın yuvaya tam olarak oturduğundan emin olmalısınız. Bağlantının kesilmesi sırasında kablonun yanlışlıkla ayrılmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Elektrikli testere kullanırken dikkatli olun. 1 saniyelik dikkat dağınıklığı yaralanmaya neden olabilir.

Uzun süredir kullanılan bir testere dişi parçası çalışmıyorsa, o parçaya deterjan veya sabun uygulayabilirsiniz. Bu sayede bağlantı kesme sürecini hızlandırır ve daha az personel kullanır. Kullanım sırasında testereyi farklı açılarda tutmak kesimi hızlandıracaktır.

Kesim yönüne karar verirken ahşabın dokusuna dikkat edin. İki farklı taraftan biraz keserek hangisinin daha kolay hareket ettiğini görebilirsiniz. Testere kullanırken ellerinizi bıçaktan uzak tutun. Vücudunuzu testereden uzak tutun ve gerekli koruyucu önlemleri alın.

Testere Kullanmanın Püf Noktaları Nedir?

Kesilecek yüzeyin yapısını bilmeniz gerekir. Testereyi vücudunuzun diğer tarafına doğru bastırmanız gerekir. İki farklı taraftan biraz keserek hangisinin daha kolay hareket ettiğini görebilirsiniz. Testere kullanırken ellerinizi bıçaktan uzak tutun. Vücudunuzu testereden uzak tutun ve gerekli koruyucu önlemleri alın. Kesilecek yüzeyin yapısını bilmeniz gerekir.

Testereyi vücudunuzun diğer tarafına doğru bastırmanız gerekir. İki farklı taraftan biraz keserek hangisinin daha kolay hareket ettiğini görebilirsiniz. Testere kullanırken ellerinizi bıçaktan uzak tutun. Vücudunuzu testereden uzak tutun ve gerekli koruyucu önlemleri alın. Kesilecek yüzeyin yapısını bilmeniz gerekir. Testereyi vücudunuzun diğer tarafına doğru bastırmanız gerekir. Civteccivata.com.tr sitesinden testere çeşitlerine ulaşabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi