Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu kitap, kırtasiye, basım, reklam, medya ve yayın kuruluşlarının oluşturduğu 12. Meslek Komitesi “Dijital teknolojiler ışığında marka yaratma ve yönetme” konulu eğitim semineri düzenledi.

İNOVASYON BEKLENTİSİ
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Tuzcuoğlu ve Diverseffect Ajans Başkanı Coşkun Yeşilbaş günümüz markalarının dijitalleşme süreçleri ve uygulamaları hakkında bilgi verdi. Pazarlamaya damga vuran ve marka yönetimini etkileyen trendlere değinen Dr. Selçuk Tuzcuoğlu, inovasyonun önemine değindi. Günümüzde kalitenin konuşulmadığını çünkü artık kalitenin olmazsa olmaz olduğunu belirten Dr. Tuzcuoğlu; “Artık inovasyon çok çok önemli. İnsanlar sürekli inovasyon beklentisi içinde ve günümüzdeki teknolojik gelişmeler de inovasyonu kolaylaştırıyor. İnovasyon sadece ürünlerde değil, pazarlamada, reklamda da yapılıyor” dedi.

“ÜRÜN YERİNE DENEYİM SATMAK”
Bütün markaların tüketicisine deneyim ve değer yaşattığını, insanların artık ürünleri fonksiyonu için değil kendilerine sunacağı deneyim için aldıklarını belirten Tuzcuoğlu, ürünlerin kolaylıkla taklit edilebileceğini ancak sundukları deneyimin asla taklit edilemeyeceğini belirtti. Tuzcuoğlu, günümüzde firmaların tüketiciye değer verme çalışmaları yaptığını ve tüketicinin kendini değerli hissetmesini sağlamaya çalıştıklarını aktardı.

Firmaların müşterilerin verilerini takip ettiğini ve tüketiciye özel kampanyalar, ürünler sunduklarını belirten Tuzcuoğlu, firmaların elektronik para birimi, koşulan km mesafesi, uçuş mili gibi tüketiciye özgü ödeme yöntemleri geliştirdiklerinin altını çizdi.

DEĞİŞİM VE REKABET
Diverseffect Ajans Başkanı Coşkun Yeşilbaş ise dijital markaların özelliklerinden, markaların neden sosyal medyada olduğundan ve olması gerektiğinden bahsetti. Yeşilbaş; “Sosyal medya firmalar için büyük bir fırsat. Günümüzde kullanılan birçok sosyal medya çeşidi ve platformu var. Bir markanın hangi sosyal mecrada tüketici ile buluşacağını iyi belirlemesi gerek. Bazı sosyal medya platformlarında çok ilgi görürken başka platformlarda başarılı olunamayabilir. Bu nedenle her platformda bulunan kullanıcıların ne istediğini bilmek ve onlara istediğini vermek oldukça önemli.” dedi.

DİJİTAL MARKA
Dijital marka olabilmenin gerekliliklerini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini, hangi sosyal mecranın markalar için uygun olduğunu belirten Yeşilbaş, “Dijital marka olarak sosyal medyada bulunmanın; satışları artırma, müşterilere kısa yoldan ulaşma ve memnuniyeti sağlama gibi artıları vardır. Ancak biz kriz anında sosyal medyadan kriz iyi yönetilemediğinde markanın kaybı büyük olacaktır.” dedi. Eğitimin ardından katılımcılara katılım sertifikası takdim edildi.

Dijital teknolojiler ışığında marka yaratma ve yönetme konulu eğitime 12. Meslek Komitesi Başkanı Zafer Bekdemir, Meclis Üyeleri; Murak Güler ve Oğuzhan Durak, Komite Üyeleri; Hakan Coşar ve Hüseyin Zayit Yazaroğlu ve çok sayıda sektör temsilcisi iştirak etti.

Editör: Haber Merkezi