Yapılan açıklamada son aylarda doğal gaza yapılan zamlar sonrasında müşterilerinin tasarruflu doğal gaz kullanması için yapılması gerekenleri ve yapılan yanlış uygulamalar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Doğalgaz diğer yakıtlara göre % 50 daha ucuz çevre dostu ve konforlu bir yakıt olan doğalgaz, gelen son zamlara rağmen hala en ekonomik yakıt olma özelliğini koruyor. Kömür, fuel oil gibi alternatiflere göre kıyaslanamayacak kadar konforlu olan doğalgaz ekonomik olması ile ön plana çıkıyor. Yapılan hesaplamalara göre yıllık tüketimde doğalgaz diğer yakıtlara göre daha ucuz olma özelliğini koruyor. Detaylı bilgiye agdasadapazari adıyla sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

NE YAPMALI?
Doğal gazı daha verimli ve tasarruflu kullanmak için yapılması gerekenler;
Pencerelere ve kapılardaki hava kaçakları engellenmeli. Çift cam plastik veya ahsam doğrama kullanılması. Alüminyum, demir gibi metal doğramalar, ahşap veya plastikten imal edilmiş olanlar ile değiştirilmeli.
Radyatörlere reglaj ayarı yapılmalı. (İnternette nasıl yapıldığıyla ilgili videolar mevcut) Kombiden yakın petek, daha fazla ısındığı için muslukları tamamen kapatılıp, açma yönüne doğru sadece yarım tur açılır. Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasında bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır.
Doğalgaz kombi ve sobalarının kullanılmaya başlamadan önce servisine bakım yaptırılmalı.
Verimli kullanma oda konforu 20 derecedir. Oda termostatı kullanarak sıcaklığı 1 derece düşürdüğünüzde yakıt tüketiminde yaklaşık % 5 tasarruf sağlanır.
Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellenmemeli. Petekler örtülürse %15 yakıt tüketimi artar.
Gece kombileri kapatmak yerine düşük ısıda çalıştırılmalı.
Sıcak su termostatı 40° C’ye ayarlanmalı.
Kullanmadığınız oda varsa radyatörünü vanasından kapatılmalı.
Çatı izolasyonunuz yetersiz ise, izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırılmalı. Çatıdaki ısı kaybı %15 civarındadır.
Zaman ayarlı ıs termostatları kullanılmalı.
Tasarruflu kombi kullanımı için minimum 3 radyatörün çalıştırılması, sistem için gereken devir daimi sağlayan kombi pompasının daha az enerji harcamasını sağlar.
Radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtır, ısı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yalıtım levhaları yerleştirilmeli.
Radyatör vanalarında termostatik (ayarlanabilir) vanalar kullanılmalı.
Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımı yapılmalı.
Ocak alevini tencere veya tavanızın boyutu kadar açınız, Pişirme esnasında yemek kaplarını kapalı tutunuz ve pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.
Çay, kahve, yemek vs.  için ihtiyacınız kadar su ısıtın, fazla su  enerji israfı demektir.
El ve yüzünüzü yıkamak için sıcak su musluğunu açmayınız, elinize sıcak su gelene kadar yıkama işleminiz bitmiş olacaktır. Bu da gereksiz yakıt ve su tüketimi demektir.

VERİMLİ KULLANIM
Bunların yanında yaktığınız gazın tam olarak verimli kullanılması için, tesisatınızın ve kombinizin bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız daha iyi ısınmanızı ve daha az fatura ödemenizi sağlıyor. Kombinizi yüksek ısı ayarında yakarken, peteklerden düşük derecede ısı alıyorsanız tesisat temizliği mutlaka yaptırmanız lazımdır. Suyun akışı ne kadar düzenli olursa, kombiniz o kadar çok performanslı çalışır.

Editör: Haber Merkezi