TİCARET MERKEZİ KONFERANS SALONU

Tarım şehri Hendek’in tarımda kırsal kalkınma modeline güç kazandırmak amacıyla düzenlenen ‘Tarım Çalıştayı’ Hendek Belediyesi Tarımsal İşler Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi, Balsu A.Ş ve Tarsim Bölge Müdürlüğü iş birliğinde Hendek’te gerçekleşti. Hendek Ticaret Merkezi Konferans salonunda gerçekleşti. Hendekli çiftçilerin katılım sağladığı tarım çalıştayında tek dal fındık, hasat sonrası fındık tarımı ve tarım sigortaları konuları ele alınarak üreticiler bilgilendirildi.

TARIMSAL HİZMETLER MÜDÜRÜ AYDIN: BİLİNÇLİ TARIM ÖNEMLİ

Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Recep Ali Aydın yaptığı açılış konuşmasında, “Hendek Belediyesi olarak düzenlenen seminer programlarımız devam ediyor. Hendekli çiftçilere Fındık Tarımı ile ilgili yapılan seminerlerle çiftçilerimizi bilinçlendirilmeye onları fındık tarımı hakkında bilgilendirmeye devam ediyoruz. Sektörde değerli ortaklarımızın işbirliği ile düzenlediğimiz bu programlar sayesinde, Hendekli çiftçilerimizin doğru yönde bilinçlendirilmesi hem ilçemiz hem de ülkemiz tarımı adına fayda sağlıyor. Bu tarz programlarımız artarak devam edecek” dedi.

BAŞKAN YARDIMCISI BAHADIR TEŞEKKÜR ETTİ

Katılımcılar teşekkür eden Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Bahadır ise, “Bu güzel atmosferde sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Fındık üretiminde kayıpların en aza indirilmesi adına çeşitli seminerlerimiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzün koordinesinde artarak devam edecek. Bu konuda Hendekli çiftçilerimize ufak bir katkımız bile oluyorsa bu bizi çok mutlu eder. Programa katılan tüm çiftçilerimize ve bizleri yalnız bırakmayan sektör temsilcilerimize katılımlarından ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BALSU BİLGİLENDİRDİ

Daha sonra söz alan Balsu Gıda, Satın almadan sorumlu operasyon komitesi üyesi Üzeyir Kıdık, yaptığı konuşmasında “ Balsu olarak fındığının sosyal, ekonomik ve çevresel anlamda gelişmesi, ulusal ve uluslararası en yüksek standartlara uyum sağlaması için; sahada ürünü yetiştiren çiftçilerimizle beraber çalışıyoruz. Bunu yaparken, tedarikçilerimiz, ziraat odaları, belediyeler, üniversiteler, bakanlıklar, yerel otoriteler ve sivil toplum kuruluşlarını da işin içine katıyoruz, onlardan destek alıyoruz” dedi. Balsu Gıda, Sürdürülebilirlik Müdürü Esra Sarıçiçek Çakar ise, “ 2011- 2012 senesinde başlayan bir sürdürülebilir fındık tedarik programımız var. Her sene fındığa eli değen, fındığa değer veren daha fazla paydaşla beraber çalışma fırsatı buluyoruz. Ulusal ve uluslararası sertifikasyon programlarımız, eğitimlerimiz, desteklerimiz devam ediyor” dedi.

DÜFAM HAKKINDA AÇIKLAMA YAPILDI

Fındıktan yeni ürünler geliştirerek ekonomiye katkı sağlamak amacıyla kurulan DÜFAM hakkında bilgi veren Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Merkez Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, Eğitime katılım sağlayan çiftçilerle; Fındık dikim sistemleri, tek dal fındık sistemi, ocak sistemi, tek ağaç fındık sistemi hakkında aktarımlarda bulundu.

TARIM SİGORTASININ ÖNEMİ ANLATILDI

İklim Değişikliğinde Tarım Sigortalarının önemini anlatan TARSİM Sakarya Bölge Müdürü Erhan Karakuş ise, tarım sigortalarının kapsamı, başvuru süreçleri ve son başvuru tarihi, sigorta kapsamındaki teminatların geçerli olduğu fizyolojik evreyi anlattı. Fındıkta ürün ve ağaç/fidan bazındaki sigortalı çiftçi sayısının her geçen yıldaki artışını ve iklim değişikliğinin etkileriyle artan don, dolu, sel, fırtına, heyelan afetlerinden kaynaklı ihbar sayısının son yıllarda giderek arttığını, diğer ürün ve hayvan sigortaları ile ilgili de genel bilgiler verdi.

SUBÜ DEKAN YARDIMCISI BALIK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE VURGU YAPTI

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak, Türkiye’nin en genç ziraat fakültelerinden biri olduklarını söyleyen Sakarya Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin İrfan Balık, bölge ve fındık için kuruldukları ilk yıldan itibaren araştırma ve geliştirme projeleri için saha çalışmaları yaptıklarını; iklim değişikliğinin etkisiyle karanfil açımı ve püs (erkek organ) olgunlaşmasında yaşanan zaman kaymalarıyla, tozlanma ve döllenme arasında uyumsuzluk yani (boş meyve oluşumu) sorunları yaşandığı; tozlayıcı çeşitlerin öneminin giderek artması hakkında bilgiler verdi.

Editör: Haber Merkezi