Sakarya Ticaret Borsası (STB) sektörel sorunları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) iletti. Meslek komiteleri, meclis ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, sektör sorunları dile getirilerek değerlendirmeler yapıldı.

Müşterek Meslek Komitesi toplantısında sektörlere yönelik olarak, yem fiyatlarındaki artış, girdi maliyetlerinin yükselmesi, çiftçinin yapısal problemleri, köylerde genç neslin göç sebebiyle kalmaması, yok olmaya yüz tutan süpürgecilik ve süpürge ticareti yapanların içinde bulunduğu durum, Fındık sektörünün yapısal sorunları, şehir girişlerinde kontrol noktalarının kurulması gerekliliği üzerinde duruldu.

ART ARDA GELEN ZAMLAR
Sektörlere yönelik olarak sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı; “Tarım ve hayvancılık sektörü toplumumuzu doyuran, gıdanın hammaddesinin üretildiği bir sektördür. Bu sebeple sektörümüzün şu an virüs salgını ile etkilendiği en önemli alan yem üretimi olmuştur. Son iki hafta içinde yem fiyatlarına art arda gelen zamlar yüzünden sektörde özellikle ileriye dönük karamsarlığın hâkim olduğunu belirtti.

YEM FİYATLARI
Yem fabrikalarının kısa bir süre sonra standart yem üretimi yapamayacağı aşikârdır. Bu defa hayvancılık sektörü ciddi bir kriz ile baş başa kalacaktır. Son 11 ayda süt yemi yüzde 56, besi yemi yüzde 63, dolar kuru ise yüzde 38 arttı. Ancak süt fiyatlarına Ulusal Süt Konseyi tarafından 2019’un Kasım ayından bugünümüze kadar halen bir zam yapılmamıştır.

ARTAN MALİYETLER
Artan maliyetlere rağmen (elektrik, su, işçilik) süt fiyatı 2 lira 30 kuruşta sabit kaldı. Yem fiyatları süt fiyatlarının önüne geçmiş ve bu durumda üretici üretemez hale gelmiştir. Yem, mazot, gübre ve elektrik fiyatlarında yaşanan zamlar nedeniyle pek tabi süt fiyatlarının artmasını talep eden üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor.

TARIMDA İŞGÜCÜ İHTİYACI
Köyden kente göçlerle birlikte tarım sektörü beklenen verimi karşılayamıyor. Verimli arazilerin değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sarı; “Özellikle genç ve çocuk nüfusun köylerde kalabilmesi için en temel ihtiyaçlarını giderecek ve Türk aile yapısına uygun sistemin oluşturulması, köylerdeki yaşam standardının yükseltilmesi konusunda çalışmalar yapılmalı köyde kalmayı özendirecek tedbirler alınmalıdır. Her zaman dile getirdiğimiz işgücü ihtiyacı tarım sektöründe çözülmesi gereken önemli bir konu” diyerek bu konuda da hep birlikte gayret etmek gerektiğinin altını çizdi.

LOBİ FAALİYETLERİNE DEVAM
Müşterek Meslek Komitesinde görüşülen tüm konuların rapor haline getirildiğini ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne üst karar alıcılara iletilmek üzere bildirildiğini söyleyen Başkan Sarı; “Meslek Komitelerimizin kendi gruplarına yönelik yaptıkları çalışmalar ve araştırmaları dile getirmeleri bizleri memnun ve mutlu ediyor. Biz de Sakarya Ticaret Borsası olarak Sakaryamız ve üyelerimiz adına üstlendiğimiz görevlerde hep birlikte yan yana güzel projeler üreterek sesimizi duyurmak için lobi faaliyetleri yapmaya devam edeceğiz”. İfadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi