Irak ordusunda albay olarak görev yaptığı sırada iç çatışma ve baskılara dayanamayarak Suriye'ye yerleşen Iraki ve ailesinin peşini silah sesleri bırakmadı. Suriye'deki iç çatışma nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan aile, güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığındı.
Eşi, 4 çocuğu, 2 baldızı ve kanser hastası annesiyle Sakarya'ya yerleştirilen 3 bin mülteci aileden biri olan Iraki ailesi, BM tarafından Amerika, Kanada ya da Avustralya'ya gönderilmeyi bekliyor.

-''Türk halkının yardımını atalarından da görmüştük''-

Iraki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu'nun Müslümanlara sahip çıktığını anımsatarak, Türk halkının yaptığı yardımların kendileri için sürpriz olmadığını söyledi.
Türkiye'nin büyük bir tarihi geçmişe sahip olduğunu anlatan Iraki, ''Osmanlı'dan bugüne bütün Müslümanları himayesine almıştır. Türk halkından gördüğümüz yardımı atalarından da görmüştük. Türk halkının yardımları geçmişte de çok olmuştu. O yüzden bu yapılan yardımlar bizim için bir sürpriz değil. Tüm halk bizlere kucak açmış durumda'' dedi.
Türk halkının kendilerine yardım yapabilmek için çabaladığını belirten Iraki, bunun kendileri için çok anlamlı olduğunu bildirdi.
Kendisini milletinin arasında hissettiğini dile getiren Iraki, ''Tüm bürokratların kapıları bizlere ardına kadar açık. Herkes yardım için çırpınıyor. Irak'ta bir devlet adamının hasta ziyareti yaparak bize destek olmasını hiç görmedik ama Türkiye'de hemen hemen her gün bu durumu yaşıyoruz'' diye konuştu.
Iraki, 2005 yılından beri sistematik şekilde iç savaşa maruz kaldıklarını ifade ederek, çatışmalar nedeniyle nitelikli işgücünün ülkelerini terk etmek durumunda kaldığını bildirdi.

-Üstün'den Iraklı aileye ziyaret-

Adapazarı'na yerleştirilen mülteci aileyi ziyaret eden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'nin açık kapı politikası izlediğini belirterek, tüm insanlara kapılarının açık olduğunu söyledi.
Suriye vatandaşlarının Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Üstün, ''Esed'in zulmünden kaçıp ülkemize sığınan ve sayıları 50 bine varan Suriyeli kardeşimiz istediği kadar burada kalabilir. Türkiye, açık kapı politikasını uyguluyor. Kapımız, herkese açık'' şeklinde konuştu.
Türkiye'nin güçlü bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Üstün, bu anlamda tüm insanlığa yardım eli uzatabildiklerini vurguladı.
Üstün, Müslümanların zulüm altında olduğuna işaret ederek, ''Sadece Suriye'de değil, Irak'ta, Afganistan'da ve Myanmar'da yaşayan Müslüman kardeşlerimiz için girişimlerimiz var. Arzu ediyoruz ki bütün zulümler bitsin ve insanlar barış içinde yaşasın'' ifadelerini kullandı.

-''Adalet, ezilen halkın yanında yer almamızı gerektirdi''-

Osmanlı İmparatorluğu'nun adalet üzerine kurulu bir dış politika izlediğine işaret eden Üstün, izlediği politika sayesinde Osmanlı'nın 600 yıl ayakta kalabildiğini dile getirdi.
Üstün, Türkiye'nin de adalet temelli dış politikayı esas aldığını belirterek, ''Çıkar üzerine bir politika yürütseydik, belki de bizim çıkarımız diktatörleri desteklemek icap edebilirdi. Ancak adalet, ezilen Müslüman halkın yanında yer almamızı gerektirdi. Bütün bu İslam topraklarında, halkın ön plana çıktığı demokratik sistemlerin oluşmasını istiyoruz'' diye belirtti.
Müslüman halkların kendi ayakları üzerinde durabilmesini istediklerini vurgulayan Üstün, ''Seçimle başa gelen halkların kulağı daima halkın sesindedir. Diktatörlerin kulağı ise kendini destekleyen dış güçlerin sesindedir'' dedi.
 

Editör: Haber Merkezi