Yaklaşık 6 ay önce ilimizin ihracatını artırmak için başlatılan ve SATSO, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, İşkur İl Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’nin ilk etabı, proje yürütücü kurumların katılımı ile gerçekleştirilen bir toplantı ile değerlendirildi.

Toplantı ve proje ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yurtdışı iş geliştirme komisyon Başkanı Ali İhsan Güneş, toplumsal refahı düşürmeden, cari açığı kalıcı olarak kapatmanın yolunun ihracatı artırmaktan geçtiği ve uluslararası ticaretin gün geçtikçe daha da önem kazandığı ve uluslararası pazarlarda rekabetin giderek arttığı günümüz ekonomisinde ilimizin ihracatını artırmak için önemli bir proje olduğuna dikkat çekti.

İKİNCİ ETABA HAZIRLANIYORUZ
Güneş açıklamasında şunları dile getirdi: “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya İŞKUR, Sakarya Üniversitesi ve Sakara Uygulamalı Bilimler Üniversitesi işbirliği ile başlatılan Uluslararası Ticaret Elçileri Projesinin ilk etabı tamamlanmak üzere. İlimiz işletmelerinin karşılaştığı nitelikli personel sorununa uluslararası ticaret noktasında çözüm bulmak amacıyla ‘İhracat Sizden, Personel Bizden’ hedefiyle yola çıktık. Aldığımız geri dönüşlerden yola çıkarak Projenin hedefine ulaştığını görüyoruz bu noktada pilot uygulamadaki aksaklıkları da gidererek, Projenin ikinci etabına için hazırlıklarımız devam ediyor. Daha çok firmaya ulaşmak ve daha fazla dış ticaret uzmanı yetiştirerek firmalarımızın daha yüksek oranda ihracat gerçekleştirmelerine katkı sağlamaya devam etmek hedefindeyiz. Pilot uygulama kapsamında 14 öğretim görevlisi, yaklaşık 200 saat eğitim verdi, 8 firma ihracat konusunda gelişme kaydetti ve yaklaşık 20 personel ileri düzey ihracat eğitimi almış oldu.” dedi.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan Tunahan ise “İlimizde üniversite-sanayi işbirliğinin en iyi örneklerinden biri olarak değerlendirilen projede Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden uluslararası ticaret ile ilgili konularda uzman öğretim görevlileri projeye dâhil olmuş personellere ve proje aracılığı ile firmalara ihracat konusunda mentörlük desteği verdi. Eğitim alan, eğitimi veren ve firmalarla yaptığımız görüşmeler ve anketler neticesinde tarafların projeden verim aldıkları ve memnuniyet duyduklarını saptadık. Bu da çalışmanın olumlu somut dönüşlerinin ticari anlamda da olacağının bir işaretidir.

İŞ-KUR DESTEKLİ
İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya ise “Proje kapsamında firmaların görevlendirdiği personellerin 6 aylık maaşı, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi ve Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında İŞKUR tarafından karşılanmıştır. 1. Etabı başarılı olan Projenin, 2. Etabı için başvurular Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alınmaya başlanmıştır.

Editör: Haber Merkezi