Sakarya Barosu, Lahey'deki Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesinde yargılanan eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) üyelerinin gönüllü olarak savunulmaları konusunda her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı. Başkan Burak’ın talebiyle Kosova’da bir dizi ziyaretlerde bulunan Sakarya Barosu Uluslararası Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Gani Toçoğlu, Kosova Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Bekim Gashi ve UÇK Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Xhavit Jashari ile görüştü. Toçoğlu, buradaki açıklamasında, UÇK askerlerinin vatanlarını savunmak için verdikleri onurlu mücadelenin savunulması kapsamında Sakarya Barosu olarak gereken her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

HUKUKUN KORUNMASI
Toçoğlu, "UÇK'nin ve Kosovalıların verdikleri bu kahramanca mücadeleyi kurulan özel yetkili mahkeme, hem hukukun korunması anlamında hem de burada verilmiş mücadelenin, böyle mesnetsiz iddialarla karalanmaması açısından meşru müdafaa olarak değerlendirmesi gerekmektedir. Bizler, bu dava süreci boyunca elimizden geldiği müddetçe gönüllü olarak hiçbir beklentimiz olmadan, adil yargılanmanın sağlanabilmesi için Sakarya Barosu olarak her zaman hazır olduğumuzu belirtmek isterim" ifadelerini kullandı. Dernek Başkanı Jashari de böyle bir destekle şimdiye kadar karşılaşmadıklarını belirtti. Jashari, "Desteklerinden dolayı Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak’a teşekkür ederim. Sizlerin desteğiyle UÇK'nin vatanını savunmak için yaptığı temiz savaşı kanıtlamamız artık daha kolay olacak" diye konuştu.

TAKİPÇİSİYİZ
Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak ise yaptığı açıklamada, Adaletin, huzurun ve barışın olmadığı bir dünyanın yaşanılamaz olduğunu ifade etti. Başkan Burak, “İnsan haklarının her zaman savunucusuyuz. UÇK ve Kosovalılara yapılan bu insanlık suçu kabul edilemez. Hukuk ve adalet kapsamında, Sakarya Barosu olarak konunun sonuna kadar takipçisiyiz” dedi. Hollanda'nın Lahey şehrinde UÇK mensuplarına yönelik oluşturulan mahkemede Ocak ayından itibaren davalar görülmeye başlanmıştı. Kosova Meclisi’nde 2015'te yapılan düzenlemelerle kurulan özel mahkeme kapsamında uzman savcılık ve uzman odalarının kurulması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda 1 Ocak 1998 ile 31 Aralık 2000 arasında işlendiği iddia edilen savaş suçları konularında yargılama yapılacak. Uluslararası yargıç ve savcıların görev aldığı mahkemenin merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunmaktadır

Editör: Haber Merkezi