İlimizde ikamet eden Ürfet Rençber isimli vatandaş, şehrimizde Camii Kebir ihtiyacı olduğunu söyledi. Rençber, “Güzide şehrimizde tam anlamıyla nefes alabileceğimiz, durup soluklanabileceğimiz, insani bir istasyonumuz yok. Coğrafyamızın İslam-Türk sentezi içerisinde yoğrulduğunu birçok eserlerde görmekteyiz. Fakat şehrimizin bu sentezden ve eserlerden mahrum kaldığını üzülerek müşahede ediyoruz” dedi.

BÜYÜK EKSİKLİK
Ürfet Rençber, şöyle devam etti: “Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucularından olan Orhan Gazi adına inşa edilip Orhan Gazi Camii’ni şehrimize kazandıran Konuralp Bey’inden ve 1893 yılında Adapazarı Kaymakamı Mehmet Nüzhet Paşa öncülüğünde tekrardan Orhan Camii’ni ihya edenlerden Allah razı olsun. Onlar da olmasa merkezde geçmişimizi yad edeceğimiz, sığınacağımız bir eserimiz olmayacaktı. Yine bu ölçüde baktığımda şehrimizde büyük eksiklik olarak Camii Kebir’imizin olmayışını görüyorum. Ve bu eksiklik beraberinde birçok eksikliği de getirmektedir.”

CAMİİ KEBİR NEDİR?
Camii Kebir derken ne kastettiğini de açıklayan Ürfet Rençber, “Her kesimi kucaklayan, herkesin nefes alabildiği, biz Müslümanların emaneti olan yaşlılarımızın, gariplerin, ihtiyaç sahiplerinin, öğrencilerin kursağına sıcak çorba koyabileceği, çayını içebileceği; yolda kalanın, evi olmayanın konaklayabileceği; gençlerin sahaflarda geçmişten geleceğe köprü vazifesi gören eserlere ve alanında kıymetli birçok kitaba ulaşabileceği; ilim istişarelerinin gerçekleştirileceği bir yaşam alanından bahsediyoruz. Bu düşünceler birçok güzel katkılarla çeşitlendirilebilir” diye konuştu.

ŞEHİR MERKEZİNDE OLMALI
“Geçmişte yapılan eserlere bakıldığında İslam çerçevesinde, insan ve iyilik odaklı ruhu olan eserler inşa edilmiş” diyen Rençber, “Bu geçen süre zamanında zikrimiz ne ola ki fikri olarak bu güzel değerlerden koptuk. Burada kendimizi sorguya çekmeliyiz. Bir işe kalkıştığımızda ölçülerimiz Allah C.C. ayetleri, kutlu emirleri ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammet S.A.V’in sünnetleri olduğunda yapılan eserlerin ruhunun var olduğunu görebileceğimize inanıyorum. Bir işe başlamamak çok geç kalındığı anlamına gelmez. Camii Kebir ve yaşam alanı için şehrimizin merkezinde birçok muhtelif alanın bu hususla alakalı dert sahibi yöneticiler tarafından tahsis edileceği inancındayım” ifadelerini kullandı.

ALTI OTOPARK OLABİLİR
Ürfet Rençber, sözlerini şöyle tamamladı: “Fazla masraf çıkarmayarak, israfın da önüne geçilerek, mevcut esnafı mağdur etmeden, herkesin mutlu olabileceği bir alanda şehre hitap eden ve yakışan bir eser yapılabileceğini düşünüyorum. Camii Kebir’in altına kapalı otopark yapılarak şehrimizin başlıca sorunlarından olan otopark sorununa çare bulunmuş olur. Hem de ihtiyaçlının masrafını karşılayacak kaynak temin edilmiş olur. Büyüklerimizin de dediği gibi ‘Camiler İslam medeniyetinin kalbidir.’ Niyazımız tez zamanda şehrimize yakışır bir şekilde bu eserin kazandırılmasıdır. Camii Kebir YAR goncalarının gül olmasına vesile etsin. Gayret bizden takdir ve tevkif Allah’tandır.” Engin ARAPOĞLU

Editör: Haber Merkezi