Sakarya Barosu, Ankara’ya yürüyen Baro Başkanlarına polisin müdahale etmesinin ardından Sakarya Adalet Sarayı girişinde basın açıklaması düzenledi. Açıklama, Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak ve Baro Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av. Hikmet Epözdemir tarafından yapıldı.

KALBİMİZ YÜRÜYENLERLE BERABER
Baro Başkanı Abdurrahim Burak, “Bir süredir çoklu barolarla ilgili kamuoyunu meşgul eden ve anayasal hakların ihlal edildiği kamu kurumu niteliğindeki baroların, sendikalaşmaya veya dernekleşmeye çevrilmesine ilişkin taslaklar gündemde. Baroların kimliklerinin ve yapısının birden çok baroya dönüştürülmesi hususundaki çalışmalara şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu hususta bir kısım Baro Başkanlarımız Ankara’ya doğru yürüme kararı almıştır. Ankara girişinde kendileri engellenmiştir, darp edilmiştir, cübbelerinden çekilerek şiddete maruz kalmışlardır. Savunma, bu ve bunun gibi hiçbir durumda susmadığı gibi bundan sonra da susturulamaz. Demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılmasında toplu gösteri yürüyüş kanunu ve anayasanın verdiği hak çerçevesinde bu bir hukuksuzluktur. Her ne kadar o yürüyüşte olamasak da gönlümüz de kalbimiz de orada yürüyen Baro Başkanlarımızla beraber. Demokratik haklarını kullanan başkanlarımızın anayasaya aykırı ve hukuksuz bir şekilde engellenmesini şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

FİZİKİ MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ
Avukat Hakları Merkezi Başkanı Hikmet Epözdemir, “Türkiye genelinde Baro Başkanlarının günlerdir sürdürdüğü savunma yürüyor eylemi bugün Baro Başkanlarının Anıtkabir’de yapacağı basın açıklamasıyla sonlandırılacaktı. Ancak gelinen noktada Baro Başkanlarımızın bu yürüyüşü kolluk tarafından engellenmiştir. Ankara’ya yürümek üzere anayasal haklarını kullanan 51 Baro Başkanı Ankara girişinde kolluğun haksız, hukuksuz, orantısız müdahalesiyle karşılaşmış; bazı baro başkanları fiziksel müdahaleye uğramış ve Gaziantep Baro Başkanımız kolluk tarafından darp edilmiştir. Kolluğun hukuksuz davranışlarına tabii ki alışığız, bu durum son zamanlarda hukuksuzluğun da ötesine geçerek pervasız bir hadsizlik haline evrilmiştir. Ancak, sırf demokratik yollarla muhalif görüşlerini ortaya koydu diye, T.C. Anayasası ve Avukatlık Kanunu’nun kendilerine yüklediği hak ve sorumlulukları gereği mesleğin onuru için yürüyen Baro Başkanlarının fiziki müdahaleye maruz bırakılması avukatlık mesleği açısından talihsiz, utanç verici ve bir o kadar da kabul edilmezdir” şeklinde konuştu.

AVUKATIN SESİ KESİLİRSE VATANDAŞIN NEFESİ KESİLİR
Epözdemir, “Utanç vesikası haline gelen bir Baro Başkanı’nın cübbesinden çekilerek engellenmeye çalışıldığı fotoğrafı veren kolluğa da ayrıca şunu hatırlatmak isteriz ki; bugün durdurmak için asıldığın o cübbe yarın haklarının savunulması için sığınabileceğin tek limandır. Bizler bu yürüyüşü kendimiz için değil istisnasız bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarını korumak için yapıyoruz. Gün gelecek herkes o asıldığı cübbeye sığınmak zorunda kalacak. Unutmayın avukatın sesi kesilirse vatandaşın nefesi kesilir. Bizim adımıza anayasal haklarımızı kullanan Baro Başkanlarımıza yapılan bu hadsizliği kabul etmediğimizi, sorumluları hakkında yasal her türlü mücadeleyi vereceğimizi avukatlık mesleğinin onuru için yasal zeminde her türlü eyleme hazır olduğumuzu tün kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerine yer verdi.  

Editör: Haber Merkezi