TARİHİ ANLAR YAŞANDI
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Ocak ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Başkan Mahmut Kösemusul’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Afrika gezisinde olmasından dolayı, yerine yönetim kurulu adına Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci konuşma yaptı. Akgün Altuğ’un Meclis Başkanlığı yaptığı toplantı tarihi anlara sahne oldu.

KURULUŞ 1924 DEĞİL 1917
Bugüne kadar kuruluş yılı 1924 olarak bilinen SATSO’nun, kurulan Araştırma Komisyonu tarafından bulunan belgelere göre aslında 1917 tarihinde kurulduğu ortaya çıktı. SATSO Tabi Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu ve Araştırmacı-Yazar Resul Narin’in de yer aldığı araştırma komisyonu, binlerce tarihi belge ve bilgileri inceleyerek, asıl kuruluş tarihini tespit etti.

100’NCÜ KURULUŞ YILI
Konu hakkında meclis üyelerine kısa bir bilgi veren Meclis Başkanı Akgün Altuğ, “Odamızın kuruluş yılını 1924 olarak biliyorduk, Sayın Sarıoğlu’nun ciddi araştırmaları ve evrakları araştırması ile kuruluş yılımızın 1917 olduğu tespit edildi. Dolayısıyla 100’ncü yılımızın ilk meclis toplantısını yapıyoruz, hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

‘MUTLULUK DUYDUM’
SATSO Tabi Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu ise, deprem ve yangınlar nedeniyle eski tarihli evrakların bir çoğuna ulaşılamaz hale geldiklerini belirterek, “Bir çok büyüğümüzle görüştük, bir grup kurup olayı irdeledik, belgeleri görünce bayram yaptık, inanın kendi adıma büyük mutluluk duydum” ifadelerini kullandı.

‘MEHMET HİLMİ EFENDİ’
Araştırmacı-Yazar Resul Narin ise 17 yıldır Sakarya tarihini araştırdığını ifade ederek, “1914 yılında Adapazarı İslam Bankası kuruldu, izmit’te bile 1927 yılında kurulurken Sakarya’da 1914 yılında kurulması çok önemli. Bu bankanın Kurucu Müdürü Hacı Mehmet Hilmi Efendi, 31 Mayıs 1917’de Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nı kurdu” dedi.

İLK İCRAAT CUMA TATİLİ
SATSO’nun gerçek kuruluş yıldönümünün ortaya çıkarılması için araştırmadıkları belge kalmadığını söyleyen Narin, “Perşembe kurulan Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilk icraatı ise Cuma günlerini resmi tatil yapmaktı, Perşembe kuruldu Cuma günleri resmi tatil oldu. Bu amaçla esnaflar gezildi, destekleri alındı” diye konuştu.

MESİRE YERLERİ DOLDU
Ticareti Umumiye Mecmuası’nın 16 Haziran 1333 (1917) tarihli nüshasında, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihi verilmektedir. Buna göre 31 Mayıs’ta Kaymakam Yahya Sezai Bey’in (1879-1970) himmetiyle Hacı Mehmet Hilmi Efendi’nin başkanlığında kurulan odanın resmi açılışında idadi öğretmen ve öğrencileri konuşmalar yapmışlar, manzumeler okumuşlardı. Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilk icraatı üç yıldır uygulanmasına çalışılan Cuma tatiline uyulmasını sağlamaktı. Bu amaçla Müslim ve gayrimüslim tüccar ve esnaf dolaşılarak lokanta, kahvehane ve eczane gibi yerler hariç, kendilerinden işyerlerini kapayacakları güvencesi alınmıştı. 1 Haziran 1917 günü tüm dükkanlar kapatılarak herkes mesire yerlerine gitmişti.

Editör: Haber Merkezi