SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında gerçekleştirilen Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısında meclis üyeleri ekonomi, ülke ve şehir gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Başkan A. Akgün Altuğ’un Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili yaptığı konuşmanın ardından meclis gündem maddeleri meclis üyeleri tarafından görüşüldü.

Meclis Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Bölümünde söz alan Meclis Üyeleri sektörel sorunları, görüş ve önerilerini dile getirdiler.

“İş Makinesi Operatörü Yetişmesine İŞKUR Desteği”

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Fatih EML’de İş Makinesi Teknolojileri bölümünü açtık ve öğrencilerimiz eğitime başladı. Ancak gördük ki bu okuldan sektör temsilcilerimizin beklediği kaliteli eleman yetiştirilmesi noktasında beklentiler karşılanamadı. İş Makineleri operatörleri için bir eğitim modeli, bir okul, mesleki eğitim yok. Sadece mesleki yeterlilik belgesinin verildiği küçük uygulamalar var. Bu konuda İŞKUR ile bir görüşme yaptık. İŞKUR bu konuyla alakalı eğitim modeli geliştirebileceğini, üniversite ile işbirliği yaparak bu işin modülünü yazdırılabileceği, 7 ay boyunca her türlü finansmanın karşılanabileceği, iş başı kapsamında 4 ay maaş desteği verilebileceğini bizlere ifade ettiler. Bizden istedikleri ise; bu öğrencilerin pratik eğitimlerinin sektör temsilcilerinin iş makineleri üzerinde yaptırılması ve eğitim kursu için kursiyer öğrenci getirilmesi. Bizler eğer yetiştirilecek kişi bulamazsak bir sıkıntı yaşanır.

Elektriğe senede 4 kez zam geliyor. Maalesef Temmuz ayında Nisan ayına göre yüzde 15 zam geldi. Elektrik anlaşmaları devletten ulusal tarife ile veya özel sektör satın alma yoluyla 2 türlü yapılıyor. Büyük sanayiciler bu anlaşmalarla fiyat avantajı yakalayarak satın alma yapıyorlar. Ancak küçük üreticiler için pek mümkün olmuyor. Başkanımızdan küçük üreticileri kapsayan toplu anlaşma talebi konusunda bir araya getirme fikri çıktı. Ancak toplu alımlarda tüm firmaların eşit olması, zamanında ödeme yapmaları gerekiyor. Enerji firmaları bir zam durumunda tek seferlik fesh edebilme hakları da var.” dedi.

“Çocuklar İçin Aşı Olun”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “İlimizde 318 bin vatandaş aşı hakkı olmasına rağmen aşı yaptırmamış. 100 bin vatandaş da ilk dozu yaptırıp ikincisinden vazgeçmiş. Çocuklarını seven ebeveynlerden rica ediyorum, aşı olun. Aşı olunmazsa çocukları okullara gidemiyor. 2 yıldır bu çocuklar evlerde kaldı. Aşı konusunda söylenenler abartılıyor.

Göçmenler maalesef misafirliği geçti. Bir zaman sonra, sayıları bizlerden fazla olacak ve bizler azınlık olacağız bir süre sonra. Kafasına göre ülkemize girebiliyorlar. Güvenlik sorunu oluşuyor. Dikkatli olmalıyız.” diye konuştu.

“Yazılımda Kayıt Dışılık”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Bilişim ürünleri hayatımızda olmazsa olmazdır. Bu konu farklı sorunları ve talepleri de getiriyor ki, siber güvenlik sorunu en çok öne çıkan problemdir. Bu konuda bireysel, kurumsal ve özel anlamda tedbirler almalıyız. Her gün binlerce siber saldırı oluyor ve büyük veri sorunu da var. Birçok uygulamayı ücretsiz kolaylıkla kullanıyoruz ancak bunu üretenler bizlerin bilgilerinin olduğu büyük veriye ulaşmak, ihtiyaçlarımızı ve eksiklerimizi bilmek istiyorlar.

Yerli yazılıma önem vermeliyiz. Günümüzde büyük projelerde yabancı yazılımlar kullanılıyor. Bizler yerli yazılımda çok iyiyiz ve bu da desteklenmelidir. Son zamanlarda yazılımda freelancer kavramı ve yazılım sektöründe kayıt dışılık ortaya çıktı. Sektörümüz fazla kısıtlamaya gelecek bir sektör değil bunu bizler de savunuyoruz. Evinde yeni şeyler üreten beyinlerin önünü tıkamak yanlış olur. Ancak kitabına uygun yapanların da hakkını yememek için denetlemelerin olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Meclis Toplantının Dilek ve Temenniler Bölümünde söz alan Meclis Üyeleri;

“Geçici Misafirlik Diye Bir Kavram Kalmadı”

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Türkiye 1951 yılı Cenevre sözleşmesinden bu yana mültecilerin statüsü ile ilgili konuda taraftar ülkedir ve bölgesel kısıtlama konusunda da şerh sahibidir. Normalde Avrupa birliği vatandaşları harici mülteci tutmama hakkına sahiptir. Yıllardır kontrollü bir göç hareketi var ve göçün en çok hedef aldığı ülke Türkiye’dir. Bu anlamda kanunlar çerçevesinde geçici korunma kapsamı diye bir kavram geliştirildi. Misafirler, ülkelerinde iç savaş bittiği zaman döneceklerdi.

Bu konuda Avrupa ülkelerinin söz verdiklerini yapmamalarından dolayı mültecileri biz serbest bıraktık ancak Yunanistan’dan ileriye geçilemedi. Bu göçün geçici olarak mı, yoksa şartlar oluştuktan sonra geri mi gidecekleri konusunda netliği kendimiz oluşturmamız gerekiyor. 2011 yılından beri burada olan, bayramda kendi ülkesine gidip evlenen ve geri dönen insanların geçici olma ihtimali artık yoktur. Bu geçici misafirlikten uzaklaşmış olan misafirliğin, ülkemizi sosyokültür bakımdan nereye götürdüğünü belirlemek, kontrol insan hareketinin ciddi güvenlik sorunu oluşturacağı endişelerinin giderilmesi gerekiyor.

Covid ile alakalı sadece aşı olunmaması dışında başka sorumsuzluklarda var. AVM’lere maskesiz ve HES kodsuz girilmiyor ancak küçük alışveriş noktalarında, çarşılarda kimse maske takmıyor. Covid ile ilgili alışkanlıkları devam ettirmezsek yine kapanırız. Cemiyetler başladı ve herkes tokalaşıyor, el ele oyunlar oynuyor. Düğün konvoyları da büyük yanlış ve tehlike. Bunun hakkında büyük yaptırımlar gerekiyor. Araçta elimizde telefon olduğu için ceza yazılıyor ancak düğün adı altında dışarıya ateş eden, yol kesenler görülmüyor.” diye konuştu.

“Kredi Krediyle Kapatılıyor”

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Herkes insanlığın kötüye gittiğini kabul ediyor ancak kimse kendisinin kötüye gittiğini kabul etmiyor. Bizim küresel güçlerin nesnesi değil de öznesi olabilmemiz için bilimde yenilikler getirmemiz gerekiyor. Yeni deneyimlere açık olmalıyız. Birileri üretiyor diye bir şeyler yapmaktan vazgeçmek kabul edilemez.

Ülkemizin mali varlığı 1.5 trilyon dolar. Bunun yarısına sahip olan ülkemiz nüfusunun yüzde 1’lik kısmı. Ülkemizde yaşayan vatandaşların yüzde 30’u ekonomik olarak eksidedir ve krediyi krediyle kapatıyorlar artık. İhtiyaç kredisi kullanımız 2019 ile 2020 arasında 260 milyardan 385 milyara çıkmış. Açık kaynaklarda 500 milyar batık kredi olduğu konuşuluyor. Bu böyle olurken aynı zamanda hergün milyoner sayısı da artıyor. Aynı zamanda konut satışlarına bakıyoruz 2020 yılında 1.5 milyon konut satıldı. Ancak kendi evinde oturanlar azalmış. Bu yılın ilk 6 ayında yabancılara 20 bin konut satılmış. Buna ek olarak konut satın alanlara vatandaşlık veriliyor. Bu daha büyük sorunlara yol açacak. Ortadoğu’nun sınırları Edirne’ye dayanacak. Aynı zamanda beyin göçü oluyor ve ülkemizi vatandaşlarımız terk ediyor.” dedi.

“Nüfusun Yüzde 10’u Göçmen”

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, “Meclisimiz bu şehir için çekinmeden konuşan ve daima sesini duyuran bir meclistir. Bizler her zaman birlikte olmalıyız. Vaka sayılarının artması ile yeniden online toplantıya geçilmesi bizleri üzecektir. Umuyoruz aşılanma ile kontrol altına alınır.

Mülteci konusu ülkemiz için büyük bir felakettir. Geçen dönemde yaptığımız stratejik plan çalıştayında bu konu konuştuğumuz en önemli konuydu. Bizler bir şehirden, bir şehre zor giderken yabancıların elini kolunu sallayarak ülkemize girmesi akıl alır gibi değil. Bir ülkede nüfusun yüzde 10’u kadar göçmen olamaz. Bu ülkenin önümüzdeki yıllarda çok büyük güvenlik sorunu olacak. Afganları görünce bilinçli ve özel olarak getirildiğine, devlet politikası olduğuna inanmaya başladım. Bunlar giderse ekonomi çöker diyenlere cevaben; ekonomimiz bu insanlara muhtaçsa öyle ekonomiyi bırakalım da batsın.” dedi.

“Arsa Üretilmiyor”

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Şehrimize baktığımızda çehresi son yıllarda değişti. Büyüdü, uzadı ve sürekli genişledi. Ancak sanayi dediğimizde sadece Dörtyol olarak kaldı. KOBİ’lerin faaliyet alanı maalesef hiç büyütülemedi. Bu konuda sanayi arsası üretilmelidir. Bir sıkışmışlık var, trafik sanayilerin içinde sıkışık gidiyor. Küçük üreticiler dükkanlarına sığamıyor. Bir belediye için önümüzdeki 20-30 seneyi planlamak çok mu zor. Küçük üretici Dörtyol’a gelmek zorunda mı? Sadece sanayi de değil ev yapılacak arazi, arsa bulunmuyor. Müstakil ev yapmak isteyenler için arsa üretilsin. Sanayi arsasının üretilmemesi ülke gelişiminin önüne koyulmuş bir engel. OSB’leri doldurmak için küçük imalatçıları oluşturmak gerekiyor öncelikle.” dedi.

“Konut Arsalarında Talep Çok, Arz Yok”

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Konut arsasının metrekaresi 1500-2000 TL bandından seyrediyor. Konut arsası üretilmeyince ve talep de çoğalınca fiyatlar tavan yapıyor. Yeni planların yapılması gerekiyor. Şehir kurulmadan, şehir plancılar şehri planlar. Ancak ülkemizde yapılanı tamir etme çalışmaları yapılıyor.

Aşı konusunda herkes sorumluluk sahibi. Çin’de en baştan beri bir kararlılık başarı getirdi. Kanun ve uygulayıcıları kararı ve net tavırla hareket edilmedikçe bir başkasının ölümünde biz sorumlu olamayız.” dedi.

“Bir Yanda Sel, Bir Yanda Kuraklık”

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Bir yanda sel var ancak İç Anadolu’da büyük bir kuraklık söz konusu. Tarihimizde ilk defa hasat devam ederken buğday, arpa ithalatı yapıldı. Ocak-Şubattan önce ithal edilmezdi. Kuraklık gıdayla ilgili sorunlar ortaya çıkarabilir.” diye konuştu.

“Öğretmenler Aşılandı”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Okulların açılmasına çok az zaman kaldı. Okullarımızın öğretmenleri ve çalışanlar tamamıyla aşılandı. Bakanlığa teşekkür ederiz.” dedi.

“Bölünmüş Arsalar”

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Tarımda yurtdışına bakıyorum bir de bizlere bakıyorum. Tarım savunma sanayinden bile öndedir. Soframızda yediğimiz bile ithal geliyorsa bağımsızlığımız yoktur. Tarım işletmelerini büyüklüğü Avrupa’da ortalama 320 dekardan oluşuyor. Miras nedeniyle bölünme dolayısıyla katma değer üretemiyoruz. İnsanlar kendi arazisini sürerken dönemiyor başkasının arazisine giriyor.” dedi.

“SATSO Camiasına Teşekkür”

13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Gökhan Korkmaz, yakın zamanda babasını kaybetmesinin ardından desteklerini esirgemeyip daima yanında olduğunu belirttiği SATSO Yönetimi ve Meclisine teşekkürlerini iletti. Hastalık nedeniyle mecliste aktif olamadığını dile getirerek kalan görev zamanında SATSO için maksimum gayret ile çalışacağının altını çizdi.

“Hammadde tedariki önemli bir sorun”

33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emre Beşir, “Son zamanlarda çip sorunu diye tabir edilen hammadde sorunu birçok sektörü olumsuz etkiledi. Ülkemiz teknolojik ürün tedarikinde maalesef dışa bağımlı durumda. Bakanlığımız öncülüğünde kooperatif tarzı bir oluşum oluşturulup katma değerli teknolojik üretim yapılması gerekiyor.

Diğer bir konu ise; yeni işletmemiz için 70 kişilik istihdama ihtiyacımız oldu. İŞKUR üzerinden sağlama niyetinde olduk ancak sadece 3 kişi başvurdu. Başvurmama sebeplerini araştırdığımızda ise İŞKUR’un sigorta ödemesi yapmaması olarak öne çıktı. Bu konuda İŞKUR yeni bir uygulamaya geçmelidir. Sigorta konusunda ya İŞKUR ya da işverenin ödemesi yöntemi sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ;

“Türk Ekonomisi Bu Günlere Türk Emekçileri ile Gelmiştir”

Toplantının sonunda kapanış konuşması için kürsüye çıkan Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, meclis üyelerinin konuşmaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede ülke ekonomisinin üreterek büyüyeceğine dikkat çekerek “Ülkemiz sanayisini bugünlere gelmesinde Türk işçisinin, mühendisinin, emekçisinin emeği olduğunu biliyoruz.  Göçler bunu etkilemez.

Konut konusunda artık şehrimizde 2-3 kat ile sınırlandırılmış yapılarda ısrar etmemeliyiz. Teknoloji ve mühendislik çok ilerledi. Sağlam zeminlerde, yüksek katlı dayanıklı yapılara geçilebilir. Dünyanın deprem riski en yüksek bölgelerinden olan Japonya’da gökdelenler var. Bizler konut alanları üretmeliyiz. İnşaat sektöründeki ileri teknoloji uygulamalarını yakından takip ederek bu konuyu çözebiliriz.

 Ayrıca, şehrimizde fındık hasadı başlayacak. Doğu bölgesi illerimizden fındık toplamak için birçok vatandaşımız şehrimize çalışmaya gelecek. Bu vatandaşlarımıza uygun çalışma ortamlarının, barınma ortamlarının sağlanması konusunda hassasiyet bekliyoruz. İlimiz için önemli olan fındık konusunda çalışan vatandaşlarımıza iyi davranılmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi