Kentpark’ta Sakarya Muhtarlar Federasyonu binasında Başkan Erdal Erdem tarafından ağırlanan SASTOP kent gündemini masaya yatırdı

Toplantı öncesi ve toplantı esnasında hijyen ortamının eksiksiz sağlandığı SATOP oturumu geniş bir katlımla gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmaların başlıkları tespit edilerek, çalıştay komisyonlarının önceden süregelen çalışmalarının raporları gözden geçirildi.

ERDAL ERDEM’E TEŞEKKÜR
219. Genel Toplantıda SASTOP Eş Başkanı ve Toplantı Yönetmeni Av. Önder Döker, açılış konuşmasında Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı, Sakarya Muhtarlar Derneği başkanı Erdal Erdem’e Pandemi kısıtlamaları süresinde halkı her konuda bilgilendirdiği için teşekkür etti.

KENT KONSEYİ ÇALIŞMALARI
Kent Konseyi Başkanı Sinan Çileli, Konseyin pandemi süresindeki çalışmalarını paylaştı. Sakarya ile ilgili hedeflerini ve öncelikli sorunlar olarak belirledikleri konularda Komisyon teşkiline başladıklarını, işinde ehil kişileri de davet ederek görüşlerini alacaklarını açıkladı.

ŞEHİR TRAFİĞİ
Trafik Komisyonu Başkanı, Sivaslılar Derneği Başkanı Aytaç Güner ve Oktay Ertem’in şehir dışında olduğu toplantıda Fikret Kökalp, Şefik Akar, Muzaffer Başer, Önder Döker, şehrin trafiğinin çözümlenmesi için 1 sene önce hazırladıkları rapordan kısa örnekler verdi. Otopark ihtiyacı, kavşaklardaki problemler, dönel kavşaklardaki işe gidiş ve iş çıkışındaki yoğun birikim ve karışıklık için, iş gidişi ve iş çıkışı 15’er dakika aralıklarla gidiş dönüşün programlanması durumunda şehir trafiğinin rahatlayacağı önerisi getirildi. Yollarda düzensiz park etmeler, trafik ışıklarına ihtiyaç olan bölgeler ve diğer konularda komisyon çalışmalarını rapor halinde Kent Konseyi’ne sunup görüşlerini aldıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulacağı ifade edildi.

ADA TRENİ SEFERLERİ
Tren Komisyonu Ada treninin tekrar seferlerine başlaması için (mesafeli) çalışmalara başladıklarını TÜVASAŞ emekli Müdürlerinden Fikret Kökalp, Toplum Dayanışma ve Kadın gelişim Derneği Başkanı Hülya Lüleci, Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Başkanı Gülsen Öziş ve TURABDER Başkanı Ü. Önder Döker, (G.D. Vakıf Sek. Armağan Bahadır) Yeni atanan gar müdürünü ziyaret edip bilgi aldıktan sonra daha önce bu konuda rapor sundukları Belediye Başkanı ile görüşeceklerini bildirdiler. Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Şefik Akar, Belediye ile Bisiklet sporu ile ilgili çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

ADLİYE SARAYI KONUSU
Sakarya yeni Adliye Komisyonu olarak Eski Baro Başkanı Av. Önder Döker, Emekli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Av. Ahmet Akyüz, Geç. Dön. Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Oktay Ertem, “SASTOP Adliye Komisyonu olarak ortak arzumuz şehrin merkezinde halkın içinde bir Adliye Sarayı olmasıdır. Yeni kent artık büyük bir kasabadır. Arzumuz o ki geleceği de düşünerek mevcut adliyemizin Kuzey Adliyesi olarak göreve devam etmesi yeni bir Adliye Sarayının şehirde olması yönünde SASTOP olarak oy birliğimiz mevcuttur. Komisyonumuz, Valilik Binasının da  şehirden ve halktan uzak olmasının Valilik hizmetleri için de sorun olup olmadığı konusunda görüşleri sunan bir rapor üzerinde çalışmalarını bitirmiştir. İlgililere sunacağız” ifadelerini kullandı.

TARIM VE DOĞA
Tarım ve Gıda Komisyonu Başkanı G.Dön. Başkanlarından Ziraat Mühendisi Hamdi Şenoğlu, Şeker İş Sendikası Başkanı Oğuz Kalay, G.Dön. Hanlı Belediye Başkanı Ali Afacan, Geyve Boğazı ve Tabiat koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yıldırım Çakmak, Karasu Doğa Koruma Der. Başkanı Şükrü Acar) Bir tarım şehri olan Sakarya’nın tekrar eski günlerine dönmesi için rapor hazırladıklarını Kent Konseyi ile Birlikte Sayın Başkan Ekrem Yüce’ye sunacaklarını açıkladılar.  

TELEFERİK KONUSU
Kırkpınar Teleferik hattı ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi sunan oturum Başkanı Av. Önder Döker yeni gelişmeler hakkında Toplum Daynanışma ve Kadın Gelişimi Dernek Başkanı Hülya Lüleci ve Ali Afacan, Fikret Gökalp ile bilgi sundular.

Toplantıda söz alan Çevre Komisyonu Başkanı Geyve Boğazı ve Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, “Geyve Boğazı ile ilgili davalar devam ediyoruz. Bu arada Kocaali de kurulması istenilen Kimya OSB’sinin çevre yaşamına zararları büyük olacaktır. Yanlış yer seçimi yapıldığı ortadadır. Bu arada kurulması planlanan yeni OSB ve Çimento fabrikası çalışmaları da gündemimizdedir. Sanayi yatırım çalışmalarının yerleşim, ziraat ve hayvancılık ile orman alanlarından uzak mahaller düşünülmesi gerekirken yerleşim yerlerinin dibine kurulmak istenmesi çevre katliamıdır. Komisyon Üyesi Av. Önder Döker Kocaali Koruma Dernek Başkanı hazırladıkları raporu Komisyonumuza teslim ettiler. İncelediğimiz raporda Kimya Sanayinin  Kocaali beldesi dibinde kurulmak istendiği  ve çevredeki ekim alanları ve  ağaçlara zarar vereceği ayrıca yaz turizminide baltalayacağı gerçeği tespit edilmektedir. SASTOP olarak inceleme raporumuz ile birlikte genel  Raporumuzu Kent Konseyi ile görüştükten sonra acil sayın Ekrem Yüce Başkanımıza sunacağız” diye konuştu.

ÇEVERE VE SOKAK HAYVANLARI
Sokak hayvanları ve Kovid 19 Komisyonu Başkanı Yıldırım Çakmak, G.Dön. Başkanı Mustafa Yıldız, Muhtarlar Derneği Erdal Erdem, ilgili sorunları yaptıkları çalışmaları ve Korona virüsü salgını hakkında açıklamalarda bulundu. Başka şehirleden getirilip Sakarya sınırlarına bırakılan köpekler hakkında bilgi verdi. Büyükşehir Belediye ekipleri yakalama ve yeni Barınak çalışması yaptığı açıklandı.

GÖÇ SORUNLARI
Mülteci Sorunları Komisyonu Başkanı ve Masa Tenisi İhtisas Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Balta, Türkmen İnsan Hakları Derneği Başkanı Dr. Eşref Kamil, Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem, Sakarya’daki çeşitli Mülteci Guruplarının varlığı ve kaçak mültecilerin sosyal duruma uyması, çalışma alanları ve diğer tüm konularda inceleme yaptıklarını, Pandemi nedeni ile raporlarını sunamadıklarını yerel yöneticilere sunmaya hazır olduklarını belirtterek, “Bu acil eylem planında Türk örf ve adetlerine intibak edebilmeleri için eğitim verilmesi, aile planlaması, kültür ve diğer tüm konularda intibak sağlanması gerekmektedir” sözlerine yer verdiler.

TURİZM VE MARKA ŞEHİR
Marka Şehir Sakarya çalışmalarına destek vermek üzere SASTOP eş Başkanları görüşlerini bildirdiler. Geç Dön. Turizm Derneği Başkanı İhsan Mahmutoğulları’nın turizm konusunda rapor hazırladı belirtilirken, tüm eş başkanların Sakarya’nın en önemli tarım Ürünleri, Kabak, Ayva, Fındık, Mısır vb ürünler konuşuldu.

Eş Başkan Hülya Lüleci, Şefik Akar, Önder Döker, Sapanca Gölü’nün Turistik merkez olmasının önemi konusunda bilgi sundular. Ayrıca Eş Başkan Kamuran Tan Geyve, Alifuatpaşa ve çevresinde onlarca tarihi eser olduğunu dile getirdi. Bu eserleri incelemek üzere karar alındı.  

YENİKENT’DE ULAŞIM
Şehir ile Karaman - Camili - Korucuk hattında yapılan otoban çalışmalarında çevre halkının inşaata malzeme taşıyan kamyonlar ile ilgili sorunları dile getirildi. Bu konuda İlgililere şikayet konuları hakkında bilgi verilmesine karar verildi. Toplantıya Konuk olarak katılan Milletvekili adaylarından Elif Başer SASTOP çalışmalarına katılmaya her zaman hazır olduğu açıkladı.

SON RAPOR SUNULACAK
Kent Konseyi Başkanı Sinan Çileli, Konsey Üyeleri, Av. Önder Döker ve Erdal Erdem konuları konseyde görüşeceklerini, ek bilgi ve görüşleri olursa katkıda bulunacaklarını ve kabul edilecek son raporun ilgililere sunulacağını açıkladı.  

HALKIN SESİNİ DUYURMAK
SASTOP Oturum Başkanı Av. Önder Döker Komisyon çalışmalarını özetledikten sonra, Sakarya’ya yeni atanan Vali Çetin Oktay Kaldırım ve Adapazarı’na yeni atanan Gar Müdürü Kadir Karaman’dan randevu alınmasına karar verildiğini ve önümüzdeki hafta kendilerini ziyaret ederek, toplantılarına da davet edeceklerini belirtti. Başkan Döker, “Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’den ise çalışmalarımız hakkında verilecek bilgi ve raporlar hakkında  geniş bir zamana ihtiyacımız olduğu için kendisini genel toplantımıza davet edeceğiz. Şehrimiz için yaptığı çalışmalar ve programları hakkında bilgi alacağız. Bu konudaki çalışmalarımızı, yerel yöneticilerimizin yaptığı çalışmalara ek olarak sunmak ve halkın sesini duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi