Ukrayna, Hollanda, İtalya, Almanya, Fransa ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihraç edilen ve bu yıl yaklaşık 65 bin ton rekolte beklenen ayvanın pazar payının arttırılması için çalışmalar sürüyor.

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya; yaptığı açıklamada, ayvanın ilçede üretilen en büyük tarımsal ürün olduğunu söyledi.

Kayıtlara göre ilçede 15 bin dönüm bahçe üzerinde yaklaşık 65 bin ton rekolte beklendiğini aktaran Kaya, "Ayvanın başkentiyiz, hem dünyada hem de Türkiye'de üretilen ayvanın flora ve tat anlamında en güzel yetiştiği bölgedeyiz. Çiftçimizin ana geçim kaynağı ayva. Tanıtımıyla alakalı değişik faaliyetlerde bulunuyoruz." dedi.

İlçede ayvanın yanı sıra diğer meyve çeşitleriyle toplamda 300 bin tona yakın üretimin gerçekleştiğini vurgulayan Kaya, "Uzun yıllardan beri ayvamızın ihracatı söz konusuydu. Biz de belediye olarak 2014 yılında markasını tescilledik. Şu anda coğrafi işaret başvurularımızı tamamladık. Kasım ayında coğrafi işaretlemeyle alakalı belgesini alacağız." diye konuştu.

İLK "AYVA FESTİVALİ"
Kaya, 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde ilçede ilki düzenlenecek Ayva Festivali'nde tarım fuarı açılacağını, yöresel ürünlerin sergileneceğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Geçen yıl alınan meclis kararıyla festivali yine bu tarihlerde planlamıştık ancak 15 Temmuz hain darbe girişimi olunca şehitlerimizin anısına, onlara saygısızlık olmasın diye festivali bu yıla erteledik. 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde ilçemizde ilk defa geniş katılımlı Ayva Festivali yapılacak. Misafirlerimizi ağırlama adına güzel hazırlandığımızı düşünüyorum. Bu bahçelerde misafirlerimizle beraber ayva hasadı yapacağız. Tüm vatandaşlarımızı ilki düzenlenecek Ayva Festivali'nde ilçemizde ağırlamaktan şeref duyarız, herkes davetlimizdir." Şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi