Sapanca Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer çevreyi, doğayı koruma amacıyla hayata geçirdikleri projeye herkesin duyarlı olacağına inandığını aktardı. Başkan Yılmazer “Ülkemizde son yıllarda yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar oldu. Bunun sonucu olarak da kullanılmış bitkisel yağ atıklarında ciddi bir artış gözleniyor. Türkiye’de, yılda 1.500.000 ton bitkisel yağın gıda amacı ile kullanılırken, bundan da yaklaşık olarak 350.000 ton atık yağın oluştuğu biliniyor. Bunun bilincinde olarak tehlikeyi dikkate alan Belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğümüz tarafından Sapanca İlçesi genelinde başlatılan projede, toplanacak bitkisel atıkların çevreyi kirletmesinin engellenmesi ve vatandaşların bilinçlendirilerek, atık yağların değerlendirilmesi konusunda bir çalışma başlatıldı. Kızartma yapmak amacıyla kullanılan yağların; suya,  kanalizasyona dökülmeden toplanması, evlerde biriktirilerek 0 264 582 10 10 numaralı telefonu aranarak ekiplerimiz toplayacaktır. Toplu alanlarda depolanması için özel depolama alanları konuşlandırılacaktır” dedi.

“Her atık çöp değildir” sloganı ile gelecek için, çevre  bilincine katkıda bulunarak,  atık yağların toplanması kampanyasını yürüten Sapanca Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü 5 litre ve atık yağ toplayan vatandaşlara mutfak önlüğü hediye edecek.
Atık yağların bilinen çevre açısından en önemli etkileri; 1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu, yani 15 kişinin bir yılda alması gereken suyu içilmez hale getirir. Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara sebep olmaktadır. Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar verdiği bilgisi verildi.

Editör: Haber Merkezi