Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şehrin enerji üretim kapasitesini arttırmak amacıyla hayata geçirilen projelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Toçoğlu, “Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim olarak HES inşa ederek, Sakarya Nehri’nin boşa akan suyunu enerjiye çevirdik. Hizmete alındığı 2013 yılından bu yana ADASU HES ile yaklaşık 28 milyon lira değerinde enerji ürettik. Akçay Barajı, Çamdağı Barajı, Keremali İçmesuyu ve HES Projesi ile üretim kapasitemizi daha da yukarılara taşıyacağız. Sakarya’yı, tükettiği enerjiyi üreten bir şehir haline dönüştüreceğiz” diye konuştu.

Enerji’de ilkleri gerçekleştiriyoruz

Yerel yönetimler arasında enerji üretiminde lider olduklarını dile getiren Başkan Toçoğlu, “Sakarya Nehri üzerinde inşa ettiğimiz ADASU HES, 9,60 megawatttık kurulu güce sahip. Enerji üretiminde bu değer ile yerel yönetimler arasında lider durumdayız. Bin metre rakımlı Pamukova Eskiyayla havzasında inşa ettiğimiz Akçay Barajı ile bu kapasitemizi iki katın üzerine çıkaracağız. İçmesuyu iletim hattı üzerinde inşa edeceğiz 3 adet HES ile toplamda 12 megawattlık kurulu güce sahip olacağız. Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı oluştururken aynı zamanda şehrimizin enerji üretim kapasitesini arttıracağız. Bu yönü ile Akçay Baraj Projesi’nde Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor” ifadelerini kullandı.

Sakarya’ya güç katıyoruz

Başkan Toçoğlu, “Hayata geçirdiğimiz dev yatırımlarla şehrimizin altyapı geleceğini garanti altına alıyoruz. 16 ilçemizi sağlam altyapıyla buluşturacak adımlar atıyor, yeni projeler üretiyoruz. Altyapı yatırımlarımızın yanı sıra enerji içinde önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Akçay Baraj Projesi’nin yanında Akyazı ilçemizde de yeni bir HES inşa ediyoruz. Keremali İçmesuyu ve HES projesi ile inşa ettiğimiz 18 kilometrelik içmesuyu isale hattı üzerine 1 megawatt kurulu güce sahip yeni bir HES inşa edeceğiz. Yine şehrimizin kuzeyinde Karasu ve Kocaali’de planladığımız Çamdağı Baraj Projesi’nde de enerji üretimi için çalışmalar yapıyoruz. İnşallah yeni projelerimizin de tamamlanmasıyla şehrimizin enerji üretim kapasitesi çok ciddi ölçüde artacak. Enerji üretimindeki liderliğimiz daha da pekişecek. İnşa ettiğimiz HES’lerle Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin enerjisine güç katıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi