Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığından edinilen bilgilere göre, 2019 yılının ekim ayında başlatılan "Türkiye’nin İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi" ile iklim değişikliğiyle ilgili gelecekte yaşanabilecek sorunlara karşı bugünden önlem alınması, tüm sektörlerin ve şehirlerin iklim değişikliğine uyum sağlayarak güçlendirilmesi ve toplumsal direncin artırılması hedefleniyor.

Gelecek yılın ekim ayında tamamlanacak proje; şehircilik, tarım, hayvancılık, balıkçılık, sosyal kalkınma, enerji, sanayi, ulaşım, iletişim, turizm, kültürel miras, halk sağlığı, afet risk yönetimi, biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetleri ile su kaynakları yönetimi alanlarındaki çalışmaları kapsıyor.

SAKARYA PİLOT İLLER ARASINDA

Hedef kitlesi içerisinde kamu kurumları, yerel yönetimler, bölge ve il müdürlükleri, bölgesel kalkınma ajansları, odalar, birlikler, meslek ve iş örgütleri, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşları bulunan projeyle; ulusal ölçekte iklim değişikliğine uyum politikaları için daha iyi karar verme araçları, kentsel uyum planlama çözümleri, iklim değişikliğine uyum için kapasite geliştirme ve ağ oluşturma faaliyetleri ve iklim değişikliğine uyum eylemini uygulamak için bir uyum hibe programı çerçevesinde Türkiye’de iklim değişikline uyumun güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca proje "şehirler için uyum" bileşeni kapsamında seçilen dört pilot il Konya, Samsun, Sakarya ve Muğla dışında ulusal ölçekte iklim değişikliğine uyum için karar alma araçları geliştirilmesini hedefleyen bileşeniyle de tüm şehirleri kapsıyor.

KAPASİTE GELİŞTİRME ADIMI

İklim değişikliğine uyum çabasında bir kapasite geliştirme adımı olarak görülen iklim ağlarıyla, doğru bilgi ve verilere ulaşmada, uyuma yönelik web tabanlı platformlar, veri ve bilgilerin tüm paydaşlar tarafından erişilebilir olması sağlanıyor. Proje ile Türkiye'nin ilk Ulusal Uyum Platformu olan "İklim Portal"ın kurulması planlanıyor. İklim Portal ile iklim değişikliğine yönelik veri ve bilgiler tek bir platformda, herkesin erişimine açık olacak şekilde hazırlanıyor.

Editör: Haber Merkezi